Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

The Nuclear Rhine

Conflict and Cooperation in a Transnational River Basin

Tid: Ti 2024-06-11 kl 10.00

Plats: F3 (Flodis), Lindstedtsvägen 26 & 28, Stockholm

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/66713057398

Språk: Engelska

Ämnesområde: Historiska studier av teknik, vetenskap och miljö

Respondent: Alicia Gutting , Historiska studier av teknik, vetenskap och miljö

Opponent: Dr Jan-Henrik Meyer, Max Planck Institute, Germany

Handledare: Professor Per Högselius, Historiska studier av teknik, vetenskap och miljö; Dr Kati Lindström, Historiska studier av teknik, vetenskap och miljö; Professor Anna Storm, Linköpings universitet

Exportera till kalender

QC 20240521

Abstract

Vatten- och kärnenergisektorerna är tätt sammanflätade och ömsesidigt beroende av varandra. I denna avhandling undersöks förhållandet mellan vatten och kärnenergi specifikt i Rhenflodens avrinningsområde från 1950-talet till idag. Genom en serie av fyra forskningsartiklar granskas det komplexa samspelet mellan kärnkraftsutveckling och vattenförvaltning, med betoning på vattnets kritiska men ofta undervärderade roll i kärnkraftssektorn. Denna undersökning blir särskilt relevant i samband med klimatförändringarna, som ökar kärnkraftens miljöpåverkan och kärnkraftverkens sårbarhet för extrema väderhändelser, t.ex. värmeböljor.

Ett centralt argument i avhandlingen är den nutida samhälleliga undervärderingen av vatten för kärnenergi, i kontrast till dess mer erkända värde i mitten av 1900-talet. Detta skifte i uppfattning är särskilt relevant eftersom extrema väderförhållanden understryker behovet av att ompröva vattnets värde. Genom att använda ett transnationellt och sammanlänkat tillvägagångssätt utmanar denna forskning konventionella nationella berättelser och understryker betydelsen av kooperativ och delad resursförvaltning längs Rhen. Detta paradigm fungerar som en plan för framtida transnationella samarbeten, särskilt inom den europeiska sfären.

I analysen undersöks olika aspekter av samspelet mellan kärnenergi och vatten. Det handlar bland annat om valet av platser för kärnkraftverk vid floder, de utmaningar och konflikter som uppstår till följd av dessa beslut, samt specifika fallstudier om riskuppfattning, vattendiplomati och kärnkraftens hållbarhet i klimatförändringarnas tidsålder. Diskussionerna är inte bara förankrade i historiska analyser, utan tar också upp aktuella debatter om kärnkraftens miljömässiga hållbarhet och dess roll i en framtid som kännetecknas av ökande klimatosäkerhet.

Sammanfattningsvis erbjuder denna avhandling ett nytt perspektiv på det dynamiska förhållandet mellan vatten och kärnenergi, och förespråkar en förnyad uppskattning av vatten som en viktig men begränsad resurs. Den belyser nödvändigheten av hållbara och framåtblickande strategier för utveckling av kärnenergi. När vi nu står inför utmaningarna med klimatförändringarna ger insikterna från denna forskning värdefulla lärdomar om vikten av transnationellt samarbete, omfattande riskbedömning och noggrant övervägande av miljöpåverkan vid utformningen av framtida energipolitik. På så sätt belyser detta arbete det förflutna samtidigt som det ger vägledning för att navigera i de komplexa ömsesidiga beroendena mellan vatten och kärnenergi i framtiden.

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-346614