Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Towards the circular sustainability transition in road infrastructure

Tid: On 2024-05-29 kl 13.00

Plats: Kollegiesalen, Brinellvägen 8, Stockholm

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/63974080690

Språk: Engelska

Ämnesområde: Byggvetenskap, Bro- och stålbyggnad

Respondent: Zhuhuan Liu , Väg- och banteknik

Opponent: Associate professor Katherina Varveri, Delft University of Technology, Netherlands

Handledare: Professor Nicole Kringos, Väg- och banteknik; Assistant professor Maria Chiara Cavalli, Väg- och banteknik

Exportera till kalender

QC 20240506

Abstract

Förankrad i sammanhanget av global klimatförändring och det påträngande behovet av koldioxidneutrala metoder inom förvaltningen av väginfrastruktur har vägsektorn haft en lång historia av omfattande ansträngningar för att främja hållbarhet. Att navigera det komplexa väg- och beläggningssystemet mot den cirkulära ekonomin är emellertid en mångdimensionell och tidskrävande strävan. Hindrad av låsningar i det rådande linjära take-make-dispose-läget fokuserar de nuvarande studierna inom cirkulär ekonomi inom vägteknik ofta bara på en viss typ av praxis, vilket leder till fragmentering ur ett systemperspektiv. För att underlätta den systemiska cirkulära övergången inom vägsektorn erbjuder denna doktorsavhandling en omfattande återblick på det nuvarande vägförvaltningssystemet och syftar till att hitta vägar att påbörja denna övergång med de möjligheter som digitaliseringen och elektrifieringen för med sig i industrin 4.0-eran.

För att förstå den aktuella statusen för förvaltningen av väginfrastruktur och hindren för övergången började denna avhandling med ett historiskt perspektiv och etablerade två systematiska litteraturgenomgångar som har sammanfattat de traditionella praxiserna inom väg- och beläggningsförvaltning, vilket också har gett en strukturerad undersökning av forskningsgap och hinder mot den framtida transformationen av smart väginfrastruktur. Slutsatserna från dessa två översikter indikerar att marginella förändringar i den nuvarande praxisen för vägförvaltning bara kommer att leda till överföring av bördor, istället för att möjliggöra förekomsten av den cirkulära övergången. En av de viktigaste slutsatserna är att starten av transformationsprocessen kräver systemiskt tänkande och samarbete mellan intressenter.

Därför, baserat på två fallstudier i Sverige, tar detta avhandlingsprojekt ett steg längre för att hitta samklangen mellan teknisk komplexitet och aktörskomplexitet och hitta vägarna till övergången med lösningar på systemnivå. Genom att tillämpa tvärvetenskaplig kunskap från förvaltningsvetenskap exemplifierar dessa två fallstudier hur man skapar en gemensam vision för hållbarhet med aktiv deltagande från intressenter, vilket erbjuder en viktig aspekt av den effektiva navigeringen mot hållbarhetsövergången inom vägsektorn. I dessa två fallstudier används olika forskningsfokus och verktygsuppsättningar. Den första fallstudien, Digital Transport Southern Stockholm, understryker vikten av att minska klyftan mellan myndigheter och industrin genom att dynamiskt engagera alla relevanta intressenter. Den andra fallstudien, Nollutsläppsentreprenad Tvärförbindelse Södertörn, framhäver behovet av en sektorsövergripande beredskap för att anamma förändring, vilket innefattar att överlåta mer ansvar till marknaden.

I syntes efterlysar avhandlingen för en holistisk ansats som balanserar tekniska, miljömässiga och sociala dimensioner av hållbarhet, vägledd av tydliga definitioner, flexibla ramverk och deltagande från intressenter. Den uppmanar till gemensamma ansträngningar för att förverkliga en hållbar, cirkulär vägsektor som är anpassningsbar till utvecklingen av globala hållbarhetsagendor. Genom sin berikade berättelse bidrar avhandlingen till bredare diskussioner om hållbarhetsövergångar och erbjuder insikter som är tillämpliga inom infrastrukturutvecklingsområden.

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-346189