Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Multi-messenger emission from gamma-ray bursts

Tid: On 2020-06-10 kl 15.15

Plats: Via Zoom: https://kth-se.zoom.us/j/65393939824, Du som saknar dator/datorvana kan kontakta fryde@kth.se för information, Stockholm (English)

Ämnesområde: Fysik, Atomär fysik, subatomär fysik och astrofysik

Licentiand: Filip Samuelsson , Partikel- och astropartikelfysik, Oskar Klein Ctr Cosmoparticle Phys, SE-10691 Stockholm, Sweden.

Granskare: Professor Peter Mészáros, Pennsylvania Univ, Dept Phys, University Park, Pennsylvania 16802, USA

Huvudhandledare: Professor Felix Ryde, Partikel- och astropartikelfysik

Exportera till kalender

Abstract

”Multi-messenger astronomy” (mångbudbärarastronomi, fri översättning) är ett väldigt aktuellt område inom astrofysiken just nu. En meddelare är någonting som bär på information. Olika meddelartyper inom astrofysiken är fotoner, kosmisk strålning, neutriner och gravitations vågor. Dessa har alla unik och olika typ av information som kompletterar varandra. Idén bakom multi-meddelare-astronomi är att ju fler olika meddelartyper vi kan upptäcka från samma event, desto mer komplett blir vår fysikaliska tolkning.

I denna avhandling studerar jag multi-meddelare emission från gammablixtar (GRBs), de mest ljusstarka företeelser vi känner till i Universum. Mer specifikt, så studerar jag kopplingen mellan GRBs och ultraenergetisk kosmisk strålning (UHECRs). Ursprunget till UHECRs är fortfarande okänt trots långt pågående forskning. GRBs har länge varit en av de mest lovande accelerationskandidaterna men än så länge finns inga fasta bevis. I Paper I och Paper II studerar vi den möjliga GRB-UHECR kopplingen genom att studera den elektromagnetiska strålningen från elektronerna som även de skulle bli accelererade tillsammans med UHECRs. Min slutsats är att strålningen från elektronerna inte matchar observationer från GRBs, vilket talar emot att en majoritet av UHECRs kommer från GRBs.

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-273383