Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 10

  • Svenska astronauter pluggar på KTH

    Först Christer Fuglesang, och nu Jon-Erik Dahlin. Sveriges blivande andre astronaut i rymden har även han en bakgrund på KTH.

  • Akut behov av sophämtning

    Att hitta metoder att ta hand om avfallet människan lämnar efter sig blir ett allt mer akut problem. Så som på jorden så ock i rymden. – Rymdskrotet kan ju slå ut och störa all den kommunikation som vi är vana vid och är beroende av för att samhället ska fungera, säger Gunnar Tibert, rymdforskare på KTH.

  • Från KTH till rymden och tillbaka

    Christer Fuglesang blev civilingenjör i teknisk fysik vid KTH 1981. Drygt 10 år senare - i hård konkurrens - utsågs han till en av Europeiska rymdorganisationens astronauter. 1998 kunde Christer Fuglesang efter träning med Nasas astronautgrupp 16 titulera sig behörig astronaut och 2006 blev han förste svensk i rymden. Nu har han kommit hem till KTH och börjar i april 2013 att jobba på universitetet.

  • Ska krascha rymdfarkost mot en asteroid

    Minns du filmerna Armageddon och Deep Impact från 1998? Enorma asteroider är på väg mot jorden med katastrofala följder som resultat, och vetenskapsmän gör sitt yttersta för att eliminera dem. Nu kämpar forskare vid KTH för att vara med på ett rymduppdrag av liknande karaktär: Att knocka en astroid ur sin bana.

  • Nytt center blir nav för rymdforskning

    Teknik för extrema förhållanden, raketexperiment och studier i rymdturism. Det är exempel på verksamhet som knyts till rymdcentret som öppnar den 1 mars på KTH. Astronauten Christer Fuglesang blir centrets föreståndare.

  • KTH-teknik skickas till Merkurius

    Lördagen den 20 oktober skjuts BepiColombo ut från jorden i riktning solen. Om sju år når den sin slutdestination Merkurius och ombord finns två rymdsonder som ska lägga sig i omloppsbana runt planeten. MMO, en av sonderna, har teknik från KTH installerad.

  • KTH satsar på rymdundervisning för ungdomar

    Nu har rymdsatsningen ESERO invigts i Sverige. Syftet med projektet som initierats av den europeiska rymdorganisationens ESA och svenska Rymdstyrelsen är att väcka skolungdomars nyfikenhet för naturvetenskap och teknik genom att använda rymden som inspiration.

  • Mera rymd på KTH

    Rymdtekniken rusar bokstavligen framåt i världen och det gäller för den svenska skolan att hänga med i utvecklingen. Inte minst alla SF-filmer filmer och allt spännande som händer inom rymdsektorn gör att eleverna vill veta mer om rymden. KTH vill stödja lärare att hålla sig ajour med utvecklingen och kan visa på praktisk rymdteknik, hur den fungerar, och hur miljövänlig den egentligen är. Till hösten startar KTH upp två nya kurser för lärare i grundskola och gymnasium. De kommer att genomföras online för att göra det möjligt för lärare från hela landet att delta.

  • Svensk astronaut deltar i KTH-forskning i rymden

    Den 10 januari 2024 är det tänkt att Sveriges näste astronaut Marcus Wandt ska fara ut till den internationella rymdstationen ISS. Under sin rymdresa kommer han att vara medicinsk försöksperson och utföra experiment för KTH:s räkning. Därmed får Sverige ytterligare en inhemsk astronaut med stark koppling till KTH.

  • Rymdsondflygning från Kiruna?

    Sex studenter från Rymd- och Plasmafysik kan få flyga sondraket från Kiruna 2010. De har nämligen gått vidare till sista urvalsrundan i ESA:s årliga REXUS-program.