Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 14

  • Celldelning och sälpäls i forskningsfokus

    Nu är det klart vilka unga forskare som ingår i årets Wallenberg Academy Fellows-satsning. Två av dem är verksamma vid KTH. En forskare studerar celldelning och cancer medan den andra jobbar med hur vi kan imitera naturen för att sänka olika fordons och farkosters energiförbrukning.

  • Kartläggning av proteiner ger svindel

    Lukas Käll är en av de forskare som använder sig av databasen över människans proteiner Human Protein Atlas, HPA. Genom databearbetning av svindlande stora mängder proteiner letar han mönster för att lättare kunna skilja celler från friska respektive sjuka människor.

  • Forskningsframsteg i kampen mot sjukdomen ALS

    I Sverige får omkring 200 personer diagnosen ALS varje år. Sjukdomen, som än så länge är obotlig och dödlig, angriper människors motoriska nervceller som styr musklernas rörelser. Patienten förlamas, och till slut upphör hjärta och andning att fungera. Forskning från KTH kan emellertid kasta nytt ljus över ALS bakomliggande mekanismer.

  • Nu blir proteinforskning datorspel

    Enligt artiklar i The Wall Street Journal har människor spenderat nästan sex miljoner år i sammanlagd tid med att spela enbart War of Warcraft. Tänk om en liten del av den tiden kunde användas till forskning? Emma Lundberg, forskare vid KTH och Scilifelab, vill satsa på detta. Tillsammans med Attila Szantner på Massively Multiplayer Online Science och isländska spelföretaget CCP har hon fört in proteinforskningen från Human Protein Atlas i spelsuccén Eve Online.

  • Från proteiner till promotion

    Du har allt en hög panna du, konstaterar hattmakaren Mark Eriksson, när han mäter stjärnforskaren Mathias Uhléns skalle. - Jo, det ryms ju en del härinne, svarar Uhlén, som gör sig redo för sitt uppdrag som promotor vid KTH:s promotion.

  • Kartläggning av proteiner ger svindel

    Lukas Käll är en av de forskare som använder sig av databasen över människans proteiner Human Protein Atlas, HPA. Genom databearbetning av svindlande stora mängder proteiner letar han mönster för att lättare kunna skilja celler från friska respektive sjuka människor.

  • Vision blir verklighet inom livsvetenskap

    SciLifeLab i Solna växer så det knakar. Från noll till 1 000 forskare på bara några år - och dubbelt så stora lokaler. – Det har varit en otrolig utveckling och visionen att skapa en infrastruktur för modern, molekylärbiologisk forskning har blivit verklighet, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och chef för SciLifeLab.

  • Forskarutmärkelse till Mathias Uhlén

    Professor Mathias Uhlén vid KTH tilldelas Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017. Han får priset för kartläggningen av människans proteiner. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 25 september.

  • Bröstcancerforskning kan ha tagit fel väg i 20 år

    En ny studie från KTH och Science for Life Lab antyder att delar av bröstcancerforskningen kan ha varit på väg in i en återvändsgränd, och det under ett par decennier. Forskare har nämligen siktat in sig på en andra östrogenreceptor som ett sätt för att förbättra oddset att överleva bröstcancer. Den nya studien, som idag publicerats i Nature Communication, visar emellertid att detta angreppssätt kanske inte är rätt väg. Anledningen är att denna receptor inte återfinns där forskarna trott.

  • KTH-forskare klassificerar bilder av proteiner med hjälp av artificiell intelligens och dataspel

    Bättre beskrivningar av de hundratusentals mikroskopiska bilder av människans celler och proteiner som finns tillgängliga i databasen Human Protein Atlas. Det är ett av resultaten av ett internationellt forskningssamarbete som har letts av KTH. Dessutom har ett antal nya proteiner i den mystiska cellstrukturen som kallas Rods & Rings identifierats. I projektet har man använt sig både av dataspel och av artificiell intelligens för att förbättra klassificeringen av proteiner.

  • Tävling i maskininlärning ska få fram bästa modellerna för klassificering av mänskliga proteiner

    Forskare inom biomedicin på KTH har tillsammans med Kaggle – världens största community för forskare inom datavetenskap – lanserat en tävling inom maskininlärning. Priser om totalt 37 000 USD kommer att delas till dem som tar fram de bästa algoritmerna som klassificerar proteiner i bilder av människans celler.

 Tävlingen pågår under 90 dagar på Kaggles webbplats med start idag.

  • Nya proteinatlasen kan bidra till bättre behandling av Alzheimer och fetma

    Ökade kunskaper om och bättre behandling av såväl hjärnrelaterade sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och ALS som av fetma. Det kan bli möjligt tack vare forskningsprojektet Human Protein Atlas som idag lanserade en kartläggning av alla proteiner som förekommer i människans blodceller, olika delar av hjärnan och i kroppens ämnesomsättning.

  • Enklare diagnostik runt blodproppar kan rädda liv

    I ett stort samarbete har forskare från bland annat KTH funnit ett protein som lättare kan diagnosticera venös tromboembolism, det som i vardagligt tal kallas för blodproppar. Ett effektivt och enkelt sätt att göra detta har tidigare saknats, och den nya diagnosmetoden kan minska risken för missad diagnos och komplikationer hos de hundratusentals människor som varje år drabbats av sjukdomen. I vissa fall kan metoden till och med vara livsavgörande.

  • "Det är kroppens motsvarighet till det periodiska systemet"

    I samband med att Human Protein Atlas (HPA) firar tjugo år tog vi oss en pratstund med KTH-professorn Mathias Uhlén. Han berättar om en spännande resa; skapandet av en stor öppen databas som hjälper forskare till bättre förståelse för den mänskliga biologin men också att utveckla precisionsläkemedel. Varje månad används HPA av 300 000 forskare vilket bland annat genererar 30 vetenskapliga citeringar - per dag.