Till innehåll på sidan

Bostadstips

Välj inte bort en spännande utbildning på KTH för att du är orolig över att det är svårt att hitta bostad. Om du börjar leta så snart du kan och är kreativ i ditt bostadsletande kommer du att hitta ett boende.

KTH Live-In Lab är en plattform för studentboenden som även verkar som laboratorium. Cirka 300 studenter bor i lägenheterna samtidigt som metoder för att skapa morgondagens smarta och hållbara byggnader testas.

Kom ihåg att kollektivtrafiken gör det möjligt att studera i en del av Stockholm och bo i en annan. Leta bostad utanför centrala Stockholm där det finns många trevliga områden. Se möjligheterna i dina sociala medier. Berätta för alla att du söker bostad. Det är alltid någon som känner någon som har ett boende till dig.

Bostadsköer

Det är en god idé att så tidigt som möjligt ställa sig i kö i olika bostadsköer. Stiftelsen Stockholms Studentbostäder - SSSB  , har flest studentbostäder i Stockholm, men även Svenska Bostäder  och Stockholms Stads Bostadsförmedling  är stora aktörer på marknaden.

För att stå i SSSB:s kö ska du bli medlem hos THS. Du kan redan nu samla upp till 90 ködagar i SSSB:s kö, sedan pausas din plats fram tills du blivit medlem i THS och betalar kåravgiften.

Bostadsförmedlingen kan du ställa dig i kö hos från det att du har fyllt 18 år och de tar ut en årsavgift.

Hör gärna av dig till så många bostadsbolag som möjligt för mer information om hur du ställer dig i deras bostadsköer. De flesta har en speciell kö för studenter. Ju fler köer du står i desto större chans har du att hitta en bostad. Det finns många privata hyresvärdar i Stockholm och det kan löna sig att kontakta dem personligen.

Mer information om bland annat hur du kan söka bostad, om försäkringar, hyror, uppsägning och adressändring hittar du hos jagvillhabostad.nu

Andrahandsuthyrning

Det finns massor av hemsidor där du kan hitta privata andrahandsuthyrare. Tyvärr har det blivit vanligare med bostadsbedragare så tänk på att om hyran är väldigt låg och erbjudandet verkar för bra – så kan det vara en bluff. Exempel på sidor att hitta bostadsannonser är Blocket Bostad  och Homii .

Pendlingsavstånd

Den genomsnittliga pendlartiden i Stockholm är 40 minuter enkel resa. För att ta reda på om det boende du tittar på ligger inom pendlingsavstånd från campus kan du använda reseplaneraren på SL:s hemsida.

SL:s reseplanerare

Stockholm som studentstad

Studenternas bästa bostadstips

På våra sociala medier  hittar du massor av tips från KTH-studenter inför att du ska leta bostad i Stockhom. Här nedan kan du ta del av några exempel.

Att flytta till Stockholm med Lais

Att börja på KTH är riktigt kul och spännande, och för vissa innebär det även att flytta till Stockholm. Hur går det till? Vad finns det för alternativ och hur får man egentligen tag på en lägenhet? Allt detta och mer svarar Lais på i denna video.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2023-02-22