Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hitta bostad i Stockholm

KTH studenten Evelina delar med sig av sin erfarenhet av att flytta till Stockholm och hitta bostad – det är lite knepigt men långt ifrån omöjligt!

Evelina, KTH-student.
Evelina, KTH-student.

Flytta till Stockholm och hitta bostad - studenten Evelina delar med sig av sina erfarenheter

– Är det omöjligt att hitta bostad som student i Stockholm? Det trodde jag innan jag började på universitetet. När jag fick antagningsbeskedet på KTH hade jag inte tänkt alls på att ställa mig i bostadsköer i Stockholm, och hade därmed noll förberedelse på den fronten. Trots förutsättningarna, löste det sig för mig! Min egen bostadsresa började genom en kortare andrahandshyrning, det gav mig tid att hitta något mer permanent. Därefter var jag inneboende i ett år nära KTH campus innan jag fick min första studentetta via SSSB. Där bodde jag i ca två år innan jag fick en lägenhet via en annan hyresvärd (Byggvesta). Här kommer mina tips för att hitta bostad i Sthlm:

Ställ dig i alla bostadsköer du kan

– Att få en lägenhet via Stockholm Stads bostadskö kräver en hel del poäng för lägenheterna som är i innerstaden, som student har du dock tillgång till en separat kö som kan kräva färre ködagar. Som tur är finns det andra alternativ än den traditionella kön! Som student så är framförallt SSSB den kö där du kan få bostad snabbt under studietiden. Korridorsrum kräver i regel inte särskilt många ködagar. Som ett exempel: den genomsnittliga kötiden för ett korridorsrum i huset Forum (SSSB) som ligger bredvid KTH campus på Valhallavägen är 164 dagar. Det är ett toppenboende att börja med och jag har flera vänner som bott i korridor och trivts väldigt bra! Ett plus att bo i korridor är möjligheten att lära känna andra studenter. Under tiden du samlar nya poäng i SSSB så är det inte alls omöjligt att få en egen studentetta efter ett års tid om du håller koll på sidan. Framförallt lägenheter som läggs ut med kort inflytt är en guldchans att få studentlägenhet! Likaså de nyproducerade kan kräva färre ködagar, men de har ofta en högre hyra.

Använd ditt kontaktnätverk och sociala medier

– Använd Facebook och Instagram för att söka lägenhet, dels i ditt egna flöde, men det finns även grupper dedikerat till annonsering av att hyra/hyra ut sina lägenheter. Underskatta inte möjligheten att ”någon känner någon som känner någon”. Det är inte omöjligt att lyckas få tag i lägenheter på det sättet! Likaså andra hemsidor kan vara värt att kolla in. Jag blev inneboende genom att jag la ut en annons på Blocket.se. Initialt var inte planen för mig att bli inneboende, men oj vad glad jag är att det blev så! För dig som är osäker på att bli inneboende, det kan bli väldigt bra! Av egen erfarenhet var det perfekt under första året, då det gav mig mycket trygghet och att jag inte kände mig ensam.

Leta efter bostad i hela Stockholm

– Kommunikationer via tunnelbana och pendeltåg funkar otroligt bra i Stockholm! Faktum är att det kan gå fort att resa från ett ställe till ett annat trots att det geografiska avståndet är långt. Att hitta bostad i de mer centrala delarna är generellt svårare (och dyrare), ett hett tips är därför att kolla in lägenheter i områden längre ut från innerstaden. Så när du letar efter bostad: kolla alltid in SL-appen där du kan se hur kommunikationerna ser ut till ditt campus. Eftersom KTH har fem campus, är ett ytterligare tips att söka bostad nära just ditt campus. Till exempel i Flemingsberg finns det mycket studentlägenheter både via SSSB och Byggvesta med kortare kötid, perfekt om du även pluggar på campus Flemingsberg!

Stockholm som studentstad

Stockholm är inte bara en av världens vackraste huvudstäder, det är också Sveriges största studentstad. Ingen annan stad i Sverige erbjuder ett så stort utbud av aktiviteter och evenemang som Stockholm.

Oavsett om du gillar kultur, shopping, träning eller friluftsliv så har du en uppsjö av valmöjligheter. Du har alltid nära till vatten och natur. Närmaste park ligger ett stenkast bort och du tar dig snabbt och enkelt till skärgård, naturreservat, svampskogar, badstränder och skidspår. Du behöver varken bil eller körkort, en cykel eller ett SL-kort tar dig långt.

Fler studenter tipsar om studentlivet i Stockholm

Nemrit, Gabriel, Erik och Samuel flyttade till Stockholm för universitetsstudier på KTH. Alla har de hittat sin plats på campus och i myllret som kommer med staden. Här berättar de hur de har upplevt flytten till huvudstaden.

Porträttbild av student Nemrit.

Nemrit

Hur är det att vara student i Stockholm och på KTH?
– Som student i Stockholm och på KTH har man alltid närhet till näringslivet och arbetsmarknaden – framtidens jobb finns här. Exempelvis spännande företag som Google, Spotify, Microsoft, Skanska, Afry, Lantmännen, osv. Här finns också mängder av innovativa och nytänkande företag som utvecklas i allt snabbare takt.

Varför ska man välja KTH och Stockholm som sin studentstad?
– KTH är som en småstad i storstaden – man behöver aldrig känna sig vilsen eller ensam. Det är en stor fördel att KTH ligger i Sveriges största stad en stad med mångfald – det finns något för alla. Det finns oändligt många aktiviteter. Du kan lätt hitta något som du tycker om och hitta nya vänner som tycker om samma sak.

Pluggar:  Energi och miljö 300 hp
Från: Borlänge

Porträttbild av student Gabriel.

Gabriel

Hur var det att komma som ny till Stockholm?
– Att flytta till Stockholm var en spännande men samtidigt lite läskig upplevelse då jag helt plötsligt hamnade i en ny stad där jag inte kände så många. Det var samtidigt det första steget ut i ”vuxenlivet” för mig, och jag tror inte jag hade utvecklats så mycket som jag gjort de senaste åren om jag inte valde att plugga här.

Hur är det att vara student i Stockholm?
– Det är väldigt roligt att vara student i Stockholm, oavsett om du är engagerad i studentlivet eller inte. Det finns så mycket olika saker du har möjlighet att ta del av via THS, allt från sporter till att vara med i föreningar där du kan knyta kontakter med folk som delar dina intressen.

Pluggar:  Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, 180 hp
Från: Halmstad

Porträttbild av student Erik.

Erik

Varför ska man välja KTH och Stockholm som sin studentstad?
– Stockholm och har ett bra studentliv, om man vill. Här kan man komma och gå lite, vilket passar mig. Men när du känner att du inte bara vill göra studentaktiviteter, kan du gå ut och utforska Sveriges största stad, eller gå och fiska i strömmen. Stockholm har allt och lite till!

Pluggar: Teknik och ekonomi 180 hp  inriktad på byggteknik och design .
Från: Gällivare (Malmberget)

Porträttbild av student Samuel.

Samuel

Hur var det att komma ny till Stockholm?
– Till en början kändes det läskigt, då allt kändes stort och jag blev i princip bästa vän med google maps. Jag
var inte ensam om den känslan vilket gjorde att jag fick nya vänner att upptäcka staden med. Nu trivs jag jättebra i storstaden som nu inte känns lika stor.

Pluggar:  Maskinteknik 300 hp
Från: Flen

Läs mer

Bostadstips

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-21