Till innehåll på sidan

Maskinteknik, civilingenjör, 300 hp

Civilingenjörsutbildningen inom Maskinteknik på KTH är en av Sveriges bredaste utbildningar inom maskinteknik. Du lär dig utveckla tekniska lösningar inom allt från robotar till miljöteknik. Det är ett av de civilingenjörsprogram som har flest valmöjligheter, vilket gör att du kan skräddarsy din utbildning efter intresse. Du har även möjlighet att välja en internationell inriktning inom franska, tyska eller spanska.

VIKTIGA DATUM 2024

15 mars: Anmälan öppnar
15 april: Anmälan stänger
20 juni: Sista kompletteringsdag
11 juli: Antagningsbesked 1
19 juli: Sista svarsdag
25 juli: Antagningsbesked 2
12 augusti: Obligatoriskt upprop.
Slutet av augusti: Programstart

Överblick över utbildningens första tre år

Matematik 22%
Fysik 13%
Programmering 4%
Maskinteknik 30%
Industriell ekonomi 3%
Produktutveckling 8%
Valbar kurs eller inriktning 11%
Projekt/Examensarbete 8%
Jämför med annat program

Jämför med annat program ​​​​​​​ ​​​​​​​ 

Möjligheter med maskinteknik

För att klara samhällets hållbarhetsutmaningar måste industrin kunna tillverka de produkter vi behöver på hållbara sätt. Maskinteknik är en viktig del i den spännande omställningen. Kunskap om maskinteknik behövs exempelvis för att kunna medverka till en omställning mot en mer digitaliserad och automatiserad verkstadsindustri, ställa om till förnybara energikällor och skapa en mer resurseffektiv tillverkning. Lösningar för en mer hållbar produktion inkluderar automatisering av industriprocesser och uppkoppling av maskiner mot internet. Det ställer nya krav på tekniken som du som civilingenjör i maskinteknik kan vara med och utveckla.

Utbildning

Utbildningen ger dig en stabil grund i maskinteknik med stora möjligheter att välja mellan olika teknikspår. Du blir en ingenjör med teknisk vetenskaplig kompetens inom ett flertal teknikområden som produktutveckling, produktions- och tillverkningsteknik och energifrågor.

Det tredje året får du möjlighet att fördjupa dig inom valda områden av maskintekniken genom att välja villkorligt valfria kurser. Efter år tre väljer du en av ett stort antal masterutbildning och har möjlighet att läsa delar av utbildningen utomlands. Varje valbart masterprogram har en profil så att dina kunskaper från utbildningens tre första år fördjupas inom ett specifikt område.

Årskursbeskrivning år 1-3 och masterprogram år 4-5

Utbildningsplan och kurslistor (Kurs- och programkatalogen)

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad.

Matematik- och fysikprovet

Vi har även särskilda urval för Maskinteknik 300 hp. Sökande till programmet kan skriva Matematik­- och fysikprovet. 

Läs mer om Matematik­- och fysikprovet under Olika urval för antagning på sidan Behörighet och antagning .

Jobb och framtid

Efter examen kan du skapa innovation för ett hållbart samhälle i Sverige och internationellt. Tack vare utbildningens bredd, goda rykte och nära samarbete med industrin finns mycket stora karriärmöjligheter. Du kommer att kunna jobba i en global industri med projekt inom energiförsörjning, infrastruktur, hälso- och sjukvård, affärsutveckling, forskning och miljöteknik – med många inriktningar och stor valfrihet. Du kan arbeta i stora eller små företag i roller som exempelvis teknisk expert, produktutvecklare eller forskare.

Alumner berättar

KTH Innovation hjälper dig som vill utveckla en idé

Efter KTH - jobb efter utbildningen

Maskinteknik för en hållbar värld

Logotyp Globala målen.

Utbildningen lär dig att förstå och utveckla lösningar för många av de globala målen för hållbar utveckling. Störst fokus ligger på målen om Hållbar energi för alla, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt Hållbar konsumtion och produktion. Utveckling av hållbar industri och produkter kräver maskintekniska lösningar inom energi, infrastruktur, hållbar produktion och konsumtion. Du kommer att få kunskaper om hur du utvecklar hållbar och innovativ teknik inom alla dessa områden.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

KTH:s övergripande hållbarhetsmål i utbildning (KTH Intranät) ​​​​​​​​​​​​​​

Profilera din utbildning mot hållbar utveckling ​​​​​​​

Undervisning och studiemiljö

Undervisningen kombinerar föreläsningar och laborativa övningar. Du får jobba mycket i team med dina studiekamrater i stora projekt som pågår under längre perioder. Tillsammans löser ni verkliga problem eller utvecklar produkter tillsammans med olika företag. I stort sett alla studenter på utbildningen jobbar i projekt med industrin under de sista åren.

Lärare berättar: "Här öppnar du till en bättre värld" ​​​​​​​

Studentlivet på KTH består av mycket mer än bara studier. Som student på Maskinteknik tillhör du Maskinsektionen. Sektionerna på KTH är en del av Tekniska Högskolans Studentkår (THS) och drivs av studenterna själva. De finns till för att främja det sociala studentlivet, utveckla utbildningens kvalitet och stärka kontakten med näringslivet. Utöver sektionerna finns det även flera olika kårföreningar för idrott, spex, event, karriär eller olika sociala specialintressen.

Läs mer om studentlivet på KTH på THS webb ​​​​​​​

Maskinsektionens hemsida ​​​​​​​

THS anordnar även en studentmottagning för nyantagna studenter under augusti månad. Mottagningen är till för att du ska få lära känna dina kurskamrater och få goda förutsättningar för ett bra studie- och studentliv.

Läs mer om frivilliga studentmottagningsveckor

Internationella möjligheter

Speciellt för utbildningen i Maskinteknik är att du i årskurs två och tre kan gå en internationell inriktning på franska, tyska eller spanska. I årskurs två läser du då språkkurser motsvarande en halv termin och du garanteras minst en utbytestermin i Frankrike, Schweiz, Tyskland eller Spanien i årskurs tre. Även om du inte väljer en internationell inriktning kan du söka utbytesstudier från och med årskurs tre. Du har även möjlighet att läsa en längre tid vid ett partneruniversitet och få en examen både från KTH och det utländska universitetet.​​​​​​​

Många väljer att göra sina examensarbeten eller andra projekt utomlands. Det kan vara allt från en uppsats på ett europeiskt företag till en fältstudie i ett utvecklingsland. Studenter på utbildningen har bland annat gjort forskningsprojekt på universitet på Hawaii, studie av elförsörjning i Afrika och studier av innovationsprocesser i Silicon Valley.

Utlandsstudier under programstudierna

Vad tycker studenter om utbildningen?

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH. Du kan också ställa frågor till KTH-studenter från många olika utbildningar. Passa på att ställa alla frågor du har om exempelvis kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

​​​​​​​ Studenter berättar

Studenter med datorer.

Anmälan, steg för steg

Här är en beskrivning av hur du gör för att söka till KTH. Dessutom; mer om antagning, urval och behörighet.

Borggården. KTH Campus.

KTH Campus

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. 

Kontakta oss

Har du frågor om studier eller om studentlivet på KTH tveka inte att kontakta oss.

Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-03-06