Till innehåll på sidan

Här öppnar du till en bättre värld

Här förbereds du för en internationell karriär. Du utvecklar fysiska produkter och system och fyller dem med informationsteknik. Allt du gör ska vara hållbart och bidra till en bättre värld. Det gäller fordon, rymdfarkoster, hushållsmaskiner, energisystem och mycket annat.

Anders Söderberg, programansvarig i Maskinteknik 300 hp.

Intervju med programansvarig lärare

Anders Söderberg, programansvarig, berättar hur han tycker att du ska välja och tänka för framtiden.

Vem, tycker du, ska bli civilingenjör i maskinteknik?

– En teknisk generalist. Maskinteknik är så brett. Du som vill vara med att ta fram morgondagens hållbara industri.

Varför ska man välja maskinteknik framför till exempel informationsteknik som kan uppfattas som ett givet framtidsområde?

– Maskinteknik är kopplat till det fysiska. Fordon, hushållsmaskiner, energisystem med mera. Digitaliseringen är en stor del i det också. IT byggs in i alla produkter.

Maskinteknik är kanske det bredaste programmet på KTH. Vad är vitsen med att det är så brett?

– De fysiska produkterna blir mer och mer komplexa. Mjukvara, elektronik och mekaniska delar. Du behöver också förstå samhället runtomkring dig. För att bli bra på det är det bredd som gäller.

Djupet då, inom vilken forskning i maskinteknik ligger KTH långt fram?

– En fördel med KTH är att vi har spetsforskning i många områden. Vi har till exempel bra rymdforskning och farkostteknik, mekatronik, produktionsteknik och energiteknik. Men även i specifika områden som hur en växellåda fungerar.

Varför satsar ni hårt på utbyten, projekt och examensarbeten utomlands?

– Som maskiningenjör kommer du att jobba internationellt. På Scania i Södertälje eller i Sydamerika eller någon annanstans. Erfarenheter från ett annat land är en bra förberedelse.

Det finns många masterprogram att välja på. Hur tycker du studenterna ska resonera när de väljer specialisering?

– Du får en bred introduktion. Sedan tycker jag att du ska välja utifrån intresse. Gör det utifrån det du vill veta mer om just nu. Väg inte in vad du tror du vill jobba med längre fram. Saker och ting ändras snabbt och arbetsmarknaden är bra oavsett vilket masterprogram du väljer. Gå på lust.

Hur resonerar du om hållbarhet?

– Vi diskuterar inte längre hur vi ska få in hållbarhet. Det är givet. Det gäller till exempel alltid att få ned energiförbrukning. När vi utvecklar bromssystem för bilar är frågan hur vi ska få ned partikelemissioner från bromsen. Teknikutveckling är lika med hållbarhet numera.

Hur tycker du studenterna ska tänka när det gäller det första jobbet efter examen?

– Att gå till något stort svenskt industriföretag känns tryggt och kan ge stora möjligheter på sikt. Att gå till ett mindre innovativt företag kan ge stora utmaningar lite mer direkt. Det beror på vilken läggning du har.

– Vi samarbetar med alla typer av företag. Från industrijättar som Scania till små hårt specialiserade fåmansföretag.

Är det några som vill bli entreprenörer?

– Ja. Det beror ofta på vilket masterprogram du väljer. Går du mer mot produktutveckling och innovation ligger det närmare att bli entreprenör. Det finns bra stöd för blivande entreprenörer hos till exempel KTH Innovation.

Vad vill du helst att studenterna ska minnas när de är äldre berättar om tiden på KTH?

– Jag hoppas du säger att de kunskaper du fick har hållit över tiden. Bredden i programmet är en förutsättning för att hänga med när komplexiteten i produkter och samhället växer.

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05