Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 15

  • När ingenjören blev kvinna

    Till en början var tekniska högskolor avsedda enbart för män – ingenjörsyrket ansågs inte passande för kvinnor. Men 1921 blev det tillåtet även för kvinnor att studera vid KTH och sju år senare blev Greta Woxén först att ta en examen. Hör hennes dotter, Gerda Woxén, berätta historien om Sveriges första kvinnliga civilingenjör.

  • Från kärnreaktor till konstscen

    Reaktorhallen lockar nya besökare – inom teater, musik och konst. Men fortfarande finns plats för innovativ forskning i bergrummet där Sveriges första kärnreaktor hölls i drift. Hör föreståndaren Leif Handberg berätta om en av KTH:s omtalade miljöer i nya podcast-serien ”KTH Campus 100 år”.

  • Studenthus som väckte sensation

    Kårhuset på KTH:s campus räknas som ett av de främsta exemplen på svenska byggnader i funkis-stil. Hör arkitekturhistorikern Martin Rörby berätta om omvärldens reaktioner när Nymble stod klart 1930.

  • Jubileumsveckan invigdes i Dome of Visions

    Startskottet har gått för seminariemaraton, höjdpunkten under jubileumsveckan när KTH:s campus firar 100 år. – Grundstenen för KTH:s campus och utvecklingen här sammanfaller med Sveriges utveckling till en industrination, sade rektor Sigbritt Karlsson i sitt invigningstal för jubileet.

  • Nattsudd på campus

    Som en gigantisk, upplyst kula tronar Dome of Visions på KTH:s campus när resten av Stockholm sover. Om en jätte hade kunnat skaka globen hade det virvlat omkring entusiasmerande forskare och vetgirig publik – som vände upp och ner på tid och rum.

  • Nya perspektiv efter 100-årsfirande

    Konstrunda på campus, exklusiv guidning i KTH:s laboratorier och nattligt seminarium i Dome of Visions. Vi följde medarbetaren Erica-Dawn Egan under en dag – och natt – på jubileumsveckan.

  • Kreativt lärande i efterlängtat hus

    KTH:s campus har fått en ny byggnad, ett undervisningshus med flexibla och moderna utbildningsmiljöer. Tack vare en omfattande förankringsprocess har studenter och lärare kunnat påverka lokalernas utformning.

  • Från verkstad till akademi

    Mitt under brinnande världskrig invigdes KTH:s nya campus vid Valhallavägen. Lokalerna var skräddarsydda för en ingenjörsutbildning som ännu var stadigt förankrad i hantverksnära traditioner. Målet var att utvecklas i en mer akademisk riktning.

  • Hundra år av ingenjörskonst

    Hur ser din berättelse om KTH ut? Ta chansen att bidra med din egen version när KTH:s campus fyller 100 år, vilket ska firas i rekordformat.

  • Studentliv idag – och för 60 år sedan

    I sommar blir Cecilia Molinder klar med sitt ex-jobb. Då har det gått 60 år sedan Sigvard Bahrke tog sin examen. När 1950-talets och 2010-talets student möts handlar samtalet om allt från bostadsjakt och tentastress till kårarbete, kepsknappar och en revolution.

  • Dags att fira 100-årsjubileum

    Nästa vecka drar jubileumsveckan igång på campus med utställningar, vandringar och massor av intressanta föreläsningar i Dome of Visions vid Valhallavägen.

  • KTH:s Nobelpristagare banade vägen

    Viking, Freja, Cluster, MMS. En lång rad satelliter har utrustats med svensk spetsteknik och svenska forskare har varit involverade i många uppmärksammade rymdprojekt. KTH var en tidig aktör inom rymdforskning – och alltihop började med Hannes Alfvén.

  • Sjukhus blev modern kontorsmiljö

    För fyra år sedan flyttade rektor och universitetsförvaltningen till nyrenoverade lokaler i tidigare Röda Korsets Sjukhus mitt på KTH:s campus. Hör Maria Granath, fastighetschef, berätta om arbetet med att förvandla en kulturskyddad sjukhusbyggnad till en modern och funktionell arbetsplats.

  • Jubileum firas med seminariemaraton

    Nu släpps talarna i KTH:s seminariemaraton under jubileumsveckan i oktober när universitetets campus fyller 100 år. – Det blir ett jättespännande program och en uppvisning av hela KTH:s bredd och djup, säger Donnie SC Lygonis som kommer att vara moderator under evenemanget.

  • Forskare firar dygnet runt

    Nu släpps talarna i KTH:s seminariemaraton under jubileumsveckan i oktober när universitetets campus fyller 100 år. – Det blir ett jättespännande program och en uppvisning av hela KTH:s bredd och djup, säger Donnie SC Lygonis som kommer att vara moderator under evenemanget.