Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 13
-
Pristagares teorier används på KTH
Forskningen som belönas med årets Nobelpris i ekonomi, kontraktsteorin, berör många nivåer inom samhällsekonomin. Forskare på KTH använder pristagarnas rön för att undersöka varför småföretagare drabbats extra hårt av finanskrisen.
-
Trio banade väg för KTH:s proteinforskare
Upptäckten av cellers reparationssystem som belönades med Nobels kemipris kan på sikt ge bättre cancermediciner. – Vi är inte där än, men deras landvinningar kommer förhoppningsvis få stor inverkan på framtidens cancerbehandlingar, säger Per-Åke Nygren, professor i proteinteknologi.
-
De jobbar med det Nobelprisade supermikroskopet
Den mikroskopteknik som har utvecklats av de tre vinnarna av Nobelpriset i kemi 2014 är en hörnsten i KTH-initiativet Scilifelabs verksamhet. - Den här tekniken innebär ett paradigmskifte inom mikroskopi och är defintivt värt ett Nobelpris, säger Hjalmar Brismar, professor på KTH och Karolinska institutet.
-
KTH-forskare utvecklar nobelprisad hjärnforskning
Medicin-pristagarnas upptäckt av hjärnans inre GPS-system innebär ett stort genombrott för förståelsen av hur hjärnan fungerar. På KTH har Erik Fransén, forskare inom beräkningsbaserad neurovetenskap, vandrat genom de dörrar som öppnades genom pristagarnas forskning.
-
KTH-forskare steget före Nobelpristagare
Partikelfysikerna på KTH hade nästan gett upp hoppet om att upptäckten av massa hos en av universums minsta beståndsdelar, neutrinerna, skulle få ett Nobelpris. – Men till slut kom det vilket är mycket glädjande. Förhoppningsvis kan det ge ett uppsving för vårt forskningsområde, säger Tommy Ohlsson, professor i teoretisk partikelfysik.
-
Nyfiken folkbildare banar väg
Stella Riad vill förändra den gängse bilden av en fysikforskare. Snart får hon chansen i direktsänd tv när hon ska kommentera årets Nobelpris i fysik.
-
KTH-forskare utvecklar gröna dioder
När det annonserades att årets Nobelpris i fysik gick till de tre uppfinnarna av den blå ljusdioden hurrades det extra i labbet hos Saulius Marcinkevicius, professor i optik. Där pågår ett samarbete med pristagaren Shuji Nakamura för att vidareutveckla de belönade dioderna.
-
”Rankingen ger skev bild av verkligheten”
Universitetsrankingar bör tas med en stor nypa salt. De ger en ganska skev bild av lärosätenas forskning och utbildning. I vissa fall rent missvisande. Det framgår av en nordisk granskning av de mest inflytelserika rankinginstituten.
-
KTH-professor i Linnés fotspår
Med uppdraget att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället har KTH-professorn Christina Moberg utsetts till ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. – Stimulerande, roligt och hedrande, men också mycket ansvarsfullt, säger hon om sin nya roll.
-
Pristagarens angreppssätt används på KTH
Ett viktigt ekonomiområde som växer i betydelse i takt med den ökande globaliseringen. Så kommenterar Pontus Braunerhjelm, professor på KTH, att årets ekonomipris går till forskning om konsumtionsmönster, inkomster och ekonomisk utveckling.
-
KTH-forskare prisar Nobelpristagare
Miljontals drabbas, men förhållandevis lite görs för att ta fram verkningsfulla mediciner. Därför är det extra viktigt att årets Nobelpris i medicin uppmärksammar läkemedel mot malaria, menar KTH-professorn Peter Nilsson.
-
KTH-studenter reflekterar över Nobelpriset
Med anledning av den stundande Nobelprisveckan gick vi ut på campusområdet och bad studenterna tänka högt och fritt om vilka teknikområden som borde tilldelas Nobelpris 2020.
-
KTH-professorn om 2023 års Nobelpristagare i fysik
Hallå där, Fredrik Laurell, professor i fysik vid KTH med inriktning mot laserfysik. Nobelpriset i fysik 2023 tilldelas Anne L'Huillier, Ferenc Krausz och franska Pierre Agostini - vad har de tre forskarna utfört?