Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 12

 • Pristagares teorier används på KTH

  Forskningen som belönas med årets Nobelpris i ekonomi, kontraktsteorin, berör många nivåer inom samhällsekonomin. Forskare på KTH använder pristagarnas rön för att undersöka varför småföretagare drabbats extra hårt av finanskrisen.

 • Trio banade väg för KTH:s proteinforskare

  Upptäckten av cellers reparationssystem som belönades med Nobels kemipris kan på sikt ge bättre cancermediciner. – Vi är inte där än, men deras landvinningar kommer förhoppningsvis få stor inverkan på framtidens cancerbehandlingar, säger Per-Åke Nygren, professor i proteinteknologi.

 • De jobbar med det Nobelprisade supermikroskopet

  Den mikroskopteknik som har utvecklats av de tre vinnarna av Nobelpriset i kemi 2014 är en hörnsten i KTH-initiativet Scilifelabs verksamhet. - Den här tekniken innebär ett paradigmskifte inom mikroskopi och är defintivt värt ett Nobelpris, säger Hjalmar Brismar, professor på KTH och Karolinska institutet.

 • KTH-forskare utvecklar nobelprisad hjärnforskning

  Medicin-pristagarnas upptäckt av hjärnans inre GPS-system innebär ett stort genombrott för förståelsen av hur hjärnan fungerar. På KTH har Erik Fransén, forskare inom beräkningsbaserad neurovetenskap, vandrat genom de dörrar som öppnades genom pristagarnas forskning.

 • KTH-forskare steget före Nobelpristagare

  Partikelfysikerna på KTH hade nästan gett upp hoppet om att upptäckten av massa hos en av universums minsta beståndsdelar, neutrinerna, skulle få ett Nobelpris. – Men till slut kom det vilket är mycket glädjande. Förhoppningsvis kan det ge ett uppsving för vårt forskningsområde, säger Tommy Ohlsson, professor i teoretisk partikelfysik.

 • Nyfiken folkbildare banar väg

  Stella Riad vill förändra den gängse bilden av en fysikforskare. Snart får hon chansen i direktsänd tv när hon ska kommentera årets Nobelpris i fysik.

 • KTH-forskare utvecklar gröna dioder

  När det annonserades att årets Nobelpris i fysik gick till de tre uppfinnarna av den blå ljusdioden hurrades det extra i labbet hos Saulius Marcinkevicius, professor i optik. Där pågår ett samarbete med pristagaren Shuji Nakamura för att vidareutveckla de belönade dioderna.

 • ”Rankingen ger skev bild av verkligheten”

  Universitetsrankingar bör tas med en stor nypa salt. De ger en ganska skev bild av lärosätenas forskning och utbildning. I vissa fall rent missvisande. Det framgår av en nordisk granskning av de mest inflytelserika rankinginstituten.

 • KTH-professor i Linnés fotspår

  Med uppdraget att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället har KTH-professorn Christina Moberg utsetts till ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. – Stimulerande, roligt och hedrande, men också mycket ansvarsfullt, säger hon om sin nya roll.

 • Pristagarens angreppssätt används på KTH

  Ett viktigt ekonomiområde som växer i betydelse i takt med den ökande globaliseringen. Så kommenterar Pontus Braunerhjelm, professor på KTH, att årets ekonomipris går till forskning om konsumtionsmönster, inkomster och ekonomisk utveckling.

 • KTH-forskare prisar Nobelpristagare

  Miljontals drabbas, men förhållandevis lite görs för att ta fram verkningsfulla mediciner. Därför är det extra viktigt att årets Nobelpris i medicin uppmärksammar läkemedel mot malaria, menar KTH-professorn Peter Nilsson.

 • KTH-studenter reflekterar över Nobelpriset

  Med anledning av den stundande Nobelprisveckan gick vi ut på campusområdet och bad studenterna tänka högt och fritt om vilka teknikområden som borde tilldelas Nobelpris 2020.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22