Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 13

 • Pristagares teorier används på KTH

  Forskningen som belönas med årets Nobelpris i ekonomi, kontraktsteorin, berör många nivåer inom samhällsekonomin. Forskare på KTH använder pristagarnas rön för att undersöka varför småföretagare drabbats extra hårt av finanskrisen.

 • Trio banade väg för KTH:s proteinforskare

  Upptäckten av cellers reparationssystem som belönades med Nobels kemipris kan på sikt ge bättre cancermediciner. – Vi är inte där än, men deras landvinningar kommer förhoppningsvis få stor inverkan på framtidens cancerbehandlingar, säger Per-Åke Nygren, professor i proteinteknologi.

 • De jobbar med det Nobelprisade supermikroskopet

  Den mikroskopteknik som har utvecklats av de tre vinnarna av Nobelpriset i kemi 2014 är en hörnsten i KTH-initiativet Scilifelabs verksamhet. - Den här tekniken innebär ett paradigmskifte inom mikroskopi och är defintivt värt ett Nobelpris, säger Hjalmar Brismar, professor på KTH och Karolinska institutet.

 • KTH-forskare utvecklar nobelprisad hjärnforskning

  Medicin-pristagarnas upptäckt av hjärnans inre GPS-system innebär ett stort genombrott för förståelsen av hur hjärnan fungerar. På KTH har Erik Fransén, forskare inom beräkningsbaserad neurovetenskap, vandrat genom de dörrar som öppnades genom pristagarnas forskning.

 • KTH-forskare steget före Nobelpristagare

  Partikelfysikerna på KTH hade nästan gett upp hoppet om att upptäckten av massa hos en av universums minsta beståndsdelar, neutrinerna, skulle få ett Nobelpris. – Men till slut kom det vilket är mycket glädjande. Förhoppningsvis kan det ge ett uppsving för vårt forskningsområde, säger Tommy Ohlsson, professor i teoretisk partikelfysik.

 • Nyfiken folkbildare banar väg

  Stella Riad vill förändra den gängse bilden av en fysikforskare. Snart får hon chansen i direktsänd tv när hon ska kommentera årets Nobelpris i fysik.

 • KTH-forskare utvecklar gröna dioder

  När det annonserades att årets Nobelpris i fysik gick till de tre uppfinnarna av den blå ljusdioden hurrades det extra i labbet hos Saulius Marcinkevicius, professor i optik. Där pågår ett samarbete med pristagaren Shuji Nakamura för att vidareutveckla de belönade dioderna.

 • ”Rankingen ger skev bild av verkligheten”

  Universitetsrankingar bör tas med en stor nypa salt. De ger en ganska skev bild av lärosätenas forskning och utbildning. I vissa fall rent missvisande. Det framgår av en nordisk granskning av de mest inflytelserika rankinginstituten.

 • KTH-professor i Linnés fotspår

  Med uppdraget att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället har KTH-professorn Christina Moberg utsetts till ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. – Stimulerande, roligt och hedrande, men också mycket ansvarsfullt, säger hon om sin nya roll.

 • Pristagarens angreppssätt används på KTH

  Ett viktigt ekonomiområde som växer i betydelse i takt med den ökande globaliseringen. Så kommenterar Pontus Braunerhjelm, professor på KTH, att årets ekonomipris går till forskning om konsumtionsmönster, inkomster och ekonomisk utveckling.

 • KTH-forskare prisar Nobelpristagare

  Miljontals drabbas, men förhållandevis lite görs för att ta fram verkningsfulla mediciner. Därför är det extra viktigt att årets Nobelpris i medicin uppmärksammar läkemedel mot malaria, menar KTH-professorn Peter Nilsson.

 • KTH-studenter reflekterar över Nobelpriset

  Med anledning av den stundande Nobelprisveckan gick vi ut på campusområdet och bad studenterna tänka högt och fritt om vilka teknikområden som borde tilldelas Nobelpris 2020.

 • KTH-professorn om 2023 års Nobelpristagare i fysik

  Hallå där, Fredrik Laurell, professor i fysik vid KTH med inriktning mot laserfysik. Nobelpriset i fysik 2023 tilldelas Anne L'Huillier, Ferenc Krausz och franska Pierre Agostini - vad har de tre forskarna utfört?