Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 13

  • 1 000 stockholmare testas för corona i påsk

    Hallå där, Niclas Roxhed. Idag, tisdag, skickar du och professor Jochen Schwenk på KTH och Scilifelab ut 1 000 coronatester till människor i Stockholm. Berätta mer!

  • De skapar smittprognoser

    Just nu arbetar tre forskare vid KTH med att skapa en datormodell för att simulera sambandet mellan spridningen av det nya coronaviruset och stockholmarnas resvanor. Syftet är att epidemiologer ska få en viktig pusselbit de tidigare saknat, och därmed bättre kunna förutspå hur både covid-19 och andra framtida sjukdomar sprider sig i större städer.

  • Bildanalys och AI ska rädda fler coronapatienter

    Lungröntgen och datortomografi spelar en stor roll för vården av covid-19-sjuka. Samtidigt är kunskapen om hur röntgenbilderna ska tolkas begränsad. Nu ska forskare och personal från KTH och Karolinska universitetssjukhuset vid forskningscentret Medtechlabs med hjälp av bildanalys och artificiell intelligens utvärdera röntgenbilder för att förbättra vårdsituationen.

  • "Vårt coronatest gör bättre ifrån sig"

    Hallå där, Sophia Hober. Du och Peter Nilsson, professor på KTH och SciLifeLab, har tillsammans med kollegor jobbat dag och natt den senaste månaden med ett antikroppstest för covid-19. Berätta mer.

  • DNA-test för corona kan snart bli billigare

    Ett forskningslabb på KTH ställer nu om delar av sin verksamhet för forskning runt patientnära diagnoser. Målet är att utveckla en genbaserad teknik på en elektronisk engångstestremsa för provtagning för det nya coronaviruset.

  • Vattenprov förvarnar om smittans andra våg

    Pandemiutbrott kan komma i flera vågor. Så var det med Asiaten 1957, Hongkonginfluensan 1968 och den så kallade Svininfluensan 2009. Nu ska forskare från bland annat KTH hålla koll på utvecklingen av covid-19 med hjälp av tester på avloppsvatten.

  • Första steget mot coronavarnare taget

    Utvecklingen av ett varningssystem för utbrott av covid-19 fortskrider framåt. Forskare vid KTH kan nu rapportera att de lyckats fånga in det nya coronaviruset i avloppsvatten vid två av Stockholms reningsverk.

  • 10 procent av stockholmarna smittade

    Nu har de blodprover för coronatester som KTH-forskare skickade ut till stockholmarna före påsk kommit tillbaka och analyserats. Resultatet visar att 10 procent av de testade hade smittats av det nya coronaviruset.

  • KTH med i nystartat centrum för miljöepidemiologi

    Med sex miljoner kronor i bagaget ska det nystartade forskningscentret SEEC bedriva miljöepidemiologisk forskning. Bakom centrumbildningen står KTH, SLU, UU, KI samt SciLifeLab, och fokus ligger på pandemiövervakning.

  • De ifrågasätter tongivande coronaforskning

    Nu riktar forskare från bland annat KTH, Lund, Linköping och Uppsala universitet kritik mot brittiska Imperial Colleges slutsats att en total nedstängning av samhället är det enda ett land kan göra för att kraftigt minska smittspridningen. Arbetet forskarna bygger sin kritik på har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

  • Bullermätningar visar hur stockholmare följer coronaregler

    Forskare vid centret ECO2 Vehicle Design på KTH har undersökt hur bullernivåerna i centrala Stockholm påverkats under vårens coronapandemi. Resultaten tyder på att myndigheternas rekommendationer och restriktioner har lett till en väsentlig minskning av transporter och andra aktiviteter i staden. Studien bidrar till att nyansera bilden av hur den svenska "mjuka linjen" för att hantera pandemin fungerat i praktiken.

  • De ska utvärdera antikropparnas duglighet

    I syfte att öka förståelsen för det nya coronaviruset jobbar forskare från KTH, Karolinska Institutet och Danderyd sjukhus vidare med testmetoderna som de utvecklade under våren 2020. I en ny studie står det klart att 82 procent av de som hade antikroppar mellan februari och april hade mätbara nivåer kvar fyra månader senare. Nu ska forskarna ta testmetoderna till nästa nivå, och titta närmare på antikropparnas förmåga att skydda oss.

  • Växande kunskap om virus i avloppet

    Under 2020 utvecklade forskare vid KTH en metod för att upptäcka förekomsten av coronavirus i avloppsvatten. Nu har de följt smittspridningen under snart två år och förfinat metoden. De har också undersökt förekomsten av olika virusvarianter sedan omikron dök upp.