Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Snabbare väg till nya mediciner gav pris

Evangelos Sisamakis och Johan Strömqvist är glada över belöningen
Evangelos Sisamakis och Johan Strömqvist är glada över belöningen
Publicerad 2011-02-14

KTH-forskarna Johan Strömqvists och Evangelos Sisamakis lösning för snabbare läkemedelsutveckling belönades med 10 000 kronor i STING:s entreprenörsprogram Startup.

Vinnaren, på finalen i entreprenörsprogrammet Startup, blev ett nytt lovande utvecklingsverktyg för läkemedelskandidater. Innovationen springer ur flerårig forskning från bland annat KTH, och ska förhoppningsvis ge en snabbare väg till nya läkemedel. Verktyget har potential att spara miljontals kronor vid utvecklingen av nya mediciner.

Nästa steg är en pilotstudie av tekniken.

– Att vi vann var oväntat men väldigt roligt. Vi valde att gå programmet för att fördjupa kunskaperna kring företagsstarten. Men framför allt sökte vi nya kontakter, dels med andra som stod inför en företagsstart, dels med erfarna entreprenörer, säger Johan Strömqvist, forskare på KTH.

Juryns motivering lyder "Till en passionerad presentation av ett projekt som kan rädda en industri i kris. Och för ett projekt som kan göra mänskligheten mycket friskare, mycket snabbare".

– I år har vi haft ett ovanligt lovande startfält med drygt 45 sökande till de 15 platserna. Bredden är också stor bland projekten här finns lovande idéer inom IT, läkemedel, energi- och miljöteknik. Extra roligt har det varit att vi haft många kvinnliga deltagare denna gång, säger Raoul Stubbe, affärscoach inom ICT och programledare för Startup.

Startup är ett praktiskt träningsprogram för den som har en idé till ett potentiellt exportföretag. Här får deltagarna en grund inför en eventuell företagsstart. Programmet består av cirka tio workshops inom affärskritiska områden. Teori varvas med praktik och erfarna entreprenörer och experter inspirerar och hjälper deltagarna framåt.

Startup arrangeras av STING i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron. Programmet är kostnadsfritt och nästa omgång kommer att starta hösten 2011.

För mer information, kontakta Johan Strömqvist på 08 - 55 37 80 34 / johan@biomolphysics.kth.se eller Raoul Stubbe på 070 - 655 27 74 / raoul.stubbe@stockholminnovation.com.

Peter Larsson