Till innehåll på sidan

Nyheter från KTH

Stockholm i fokus

Hur ser framtidens hållbara stad ut? Vilken del har forskare och studenter vid KTH i stadens utveckling? Den här artikelserien ger exempel på hur forskning och utbildning från Sveriges största tekniska universitet kommer till nytta i Stockholm och i världen.

Porträtt på Bagheri Shervin med gröna träd i bakgrunden.

Anslag till energisnåla material

Shervin Bagheri professor i strömningsmekanik, får prestigeanslaget ERC Consolidator Grants 2023. Forskningsprojektet ska lägga grunden för att utveckla energisnåla ytmaterial med användning inom sjukvård och miljöteknik.

En hand håller upp ett gult höstlöv och tre kvadratiska skivor, en genomskinlig och två träliknande.

Nytt trämaterial med inspiration från svampar

Forskare vid KTH har imiterat hur svampar bryter ned trä och använt kunskapen för att skapa ett nytt, hållbart material.

Tre bostadshus i arktisk miljö med snö.
Grönland har visat intresse av att bygga mikronät för förnybar energiförsörjning av en modell som KTH-forskaren Qianwen Xu tagit fram. (Foto: Mostphotos)

Så kan även Arktis få grön el

Avlägsna regioner som Arktis är ofta beroende av dieselgeneratorer för sin energiförsörjning. Nu har forskare vid KTH utvecklat ett system för hållbar el som tar vara på energikällorna på plats.

Läs artikeln
Bruna ägg ovanifrån i en äggkarton samt vita bönor.
Forskare vid bland annat KTH har i en studie undersökt ett flertal amyloidstrukturer bildade av vanligt förekommande proteiner i ägg och bönor. Foto: Erol Ahmed och Lukasz Rawa / Unsplash.

Ingen koppling mellan amyloid i mat och Alzheimers

Proteiner i form av amyloidlika nanofibrer är föremål för mycket forskning eftersom dessa framgångsrikt skulle kunna användas till nya, gröna material och ingredienser i livsmedel. Nu har forskare vid...

Läs artikeln
En manlig förare kör i en bilsimulator med ett headset som mäter hjärnsignaler.
Ett headset används för att med hjälp av en AI-algoritm extrahera hjärnsignaler och mäta och försöka förstå hur en förare beter sig när hen blir trött eller av någon annan anledning tappar koncentration. Bild: InnoBrain.

Startup inom AI-baserad hjärnvågsanalys till Silicon Valley

InnoBrain, ett företag startat av KTH-alumnen Mohammad Davari, har utvecklat en AI-baserad metod som automatiserar hjärnvågsanalyser för industriella tillämpningar. I mars åker företaget till Silicon ...

Läs artikeln

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med KTH? Letar du efter forskning inom ett specifikt ämne? Här hittar du verktyg, kontaktuppgifter och expertlistor.

Porträttbild på Efthymios Kantarelis.
Efthymios Kantarelis, universitetslektor vid Institutionen för Kemiteknik på KTH.

KTH-projekt utvecklar nästa generations bioraffinaderier

Forskare från bland annat KTH och Lunds universitet ska utveckla ett integrerat bioalkoholraffinaderi för tillverkning av industriellt viktiga kemikalier (IIC) och energibärare från svensk biomassa.

Läs artikeln

Tidigare diagnostisering av cancer med Lucky Loop

Om du har en cysta vill du att läkaren ska kunna berätta hur allvarlig den är. Men hittills har det här varit mer komplext än så. Det nystartade företaget Lucky Loop kommer att hjälpa till att diagnos...

Läs artikeln

Nanopartiklar i utsläpp på forskarnas radar

Nanopartiklar finns överallt, men vi vet inte exakt hur många eller hur farliga de är för människa och natur. nPETS-projektet engagerar forskare från hela Europa som besöker vägtunnlar och flygplatser...

Läs artikeln

Mer från forskarnas anslagstavla