Till innehåll på sidan

Nyheter från KTH

Tema Mat

Hur kan vi äta och producera mat på ett mer hållbart och bra sätt för framtiden? I en serie artiklar ger vi några exempel på forskning, innovationer och nya tankesätt från KTH som kan inspirera till en mer hållbar matlust både på ett personligt och globalt plan.

Porträttbild: En leende Bengt Karlsson Moberg framför en vit bakgrund.

Hedersdoktor bygger nätverk

Han har "haft effekt på KTH:s forskning genom att bygga nätverk med industrin och stå som garant för att forskningsresultat kommer till nytta". Möt Bengt Karlsson Moberg, Hedersdoktor på KTH 2023.  

Padideh Kamali-Zare i svart tröja och jeans framför en stor byggnad.

Hon är mottagare till KTH Innovation Award

Padideh Kamali-Zare, innovatören bakom revolutionerande mikroskopteknik, är mottagare av KTH Innovation Award 2023. Hon har förverkligat sin dröm om att bidra till tidig upptäckt av hjärnsjukdomar som Alzheimers.

Campus med byggnader.
KTH rankas återigen bland världens 100 främsta universitet i THE:s mätning. (Foto: KTH)

KTH klättrar på THE World University ranking

I den senaste Times Higher Education-rankingen placeras KTH som det 97:e bästa universitetet i världen. Rankingen toppas av University of Oxford och omfattar 1904 institutioner från hela världen.

Läs artikeln
Vårdpersonal hjälper kvinna med rollator.
Alltför strikta riktlinjer vid vårdarbete ger sämre kvalitet vid vården av äldre i hemmet, enligt en KTH-rapport. (Foto: TT/DPA/Angelika Warmuth)

Mänskligare vård bygger på tillit

Medias granskning av äldrevården under pandemin satte press för förändringar. Politikens svar efter granskningar är ofta fler riktlinjer och en ökad styrning av personalens arbete – vilket gör det svå...

Läs artikeln
Skog med sol i bakgrunden som lyser genom dis.
Hur mår jorden och vilken är människans roll som geologisk kraft i utvecklingen av planeten? Det ska ett nytt forskningscentrum i så kallad antropocenhistoria forska om. (Foto: Markus Schieder/Mostphotos)

”Vi behöver en ny historiebeskrivning”

Hallå där, Sabine Höhler, föreståndare för ett nytt forskningscentrum i antropocenhistoria. Centret fokuserar på planetens tillstånd och utveckling utifrån idén om en ny geologisk epok, antropocen. Va...

Läs artikeln

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med KTH? Letar du efter forskning inom ett specifikt ämne? Här hittar du verktyg, kontaktuppgifter och expertlistor.

Två forskare.
Professor Qi Zhou och postdoc Shennan Wang. Foto: KTH

Forskare vid KTH har skapat xerogel av trä

Forskare vid KTH har för första gången framställt en xerogel av trä – materialet möjliggör en mer energieffektiv tillverkning av genomskinligt trä av hög kvalitet. – Det betydande framstegen är at...

Läs artikeln
Person spelar kort
Foto: Andrik Langfield, Unsplash

Forskare avslöjar hemligheten bakom hjärnans arbetsminne

Nya insikter från hjärnforskningen kan leda till utvecklingen av artificiell intelligens med kognitiva förmågor som liknar människans.

Läs artikeln
Ritning av PCM-baserad värmeväxlare.
Aluminiumprototypen fylld med fasändringsmaterial har både hög energitäthet och hög effekt.

Effektiv värmeväxlare redo att testas

En 3D-printad värmeväxlare i aluminium fylld med fasändringsmaterial, det har professor Viktoria Martin och kollegor från KTH provat fram i labbmiljö. Resultatet är en prototyp med både hög energitäth...

Läs artikeln

Mer från forskarnas anslagstavla