Till innehåll på sidan

Nyheter från KTH

Stockholm i fokus

Hur ser framtidens hållbara stad ut? Vilken del har forskare och studenter vid KTH i stadens utveckling? Den här artikelserien ger exempel på hur forskning och utbildning från Sveriges största tekniska universitet kommer till nytta i Stockholm och i världen.

Porträtt på Farhia Mohamed Muse med ett bostadsområde i bakgrunden.

”Digitaliseringen är för alla”

KTH-alumnen Farhia Mohamed Muse jobbar som systemutvecklare på Polismyndigheten. Hon brinner för att alla ska få ta del av digitaliseringen.

Kollage med porträtt på forskare ur Nytt och noterat.

Nytt och noterat

Sensorer som mäter algblomning, fossilfri gel för kosmetika och dricksvatten fritt från föroreningar. Det är några av de områden där forskare och studenter vid KTH har fått uppmärksamhet i omvärlden under den senaste tiden.

Färgglad illustration i bland annat rösa och grönt som visar människor i profil.
Kvinnliga doktorander tillhör en av de grupper som är mest utsatta för icke önskvärt sexuella beteende.

Icke önskvärd sexuell uppmärksamhet vanligast bland unga, kvinnor och studenter

För första gången har svenska universitet och högskolor genomfört en gemensam och nationell enkät om hur vanligt det är med genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier inom akademin. Totalt har n...

Läs artikeln
Solljus genom grön skog
"Vid det här laget vet vi vilka vägar som leder till ett säkrare klimat. Vi har nästan all teknik som behövs för att nå klimatmålen. Nu behöver vi skapa en rad infrastrukturella och sociala förändringar för att ta oss i mål, och det är målet för forskningen inom KTH:s Climate Action Centre", säger Francesco Fuso Nerini, centrumföreståndare. Foto: Mostphotos

KTH:s Climate Action Centre kraftsamlar

Miljöarbetet i världen går i rätt riktning, men det går för långsamt, konstaterar Francesco Fuso Nerini, föreståndare för KTH:s Climate Action Centre. – Vi behöver en snabb och radikal minskning av u...

Läs artikeln
Grafik som visar ett mynt, coronavirus och virusets samspel med en yta på atomär nivå.
Kvantmekanisk modellering kan visa starka interaktioner mellan glukosiderna i spetsen av SARS-CoV-2 spikprotein och oorganiska ytor. (Bild: KTH)

Nya insikter om coronavirusets överlevnad

Hur länge överlever coronaviruset på olika ytor? Och hur förökar det sig? I en studie har materialforskare vid KTH undersökt hur viruset interagerar med oorganiska ytor. Resultatet skiljer sig från va...

Läs artikeln

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med KTH? Letar du efter forskning inom ett specifikt ämne? Här hittar du verktyg, kontaktuppgifter och expertlistor.

FORSKARNAS ANSLAGSTAVLA

Visir i olika färger och storlekar
KTH-forskare föreslår en ny metod för efterbearbetning av visir som möjliggörs av "closed-loop"-kontrollerad 4D-printing.

Justerbara visir med 4D-printing

3D-printade skyddsvisir är ofta obekväma för användaren. Med en ny metod – "closed-loop"-kontrollerad 4D-printing – kan visiren formas till valfri storlek för att göra dem mer bekväma att bära.

Läs artikeln
Illustration of an all-solid-state Li-ion battery with a glass as solid electrolyte.

Ny typ av glas bäddar för ny batteristandard

En ny typ av Na-baserat glas kan lägga grunden till en ny batteristandard som kan bidra till ett hållbart och prisvärt energisystem.

Läs artikeln
Två kvinnor.
Anniina Vihervaara och Adelina Rabenius. Foto: Privat

Nytt sätt att identifiera genomets funktionella regioner

Forskare vid institutionen Genteknologi har tagit fram ett protokoll som beskriver hur man identifierar aktiva gener och genomets funktionella regioner från nascent RNA-seq data.

Läs artikeln

Mer från forskarnas anslagstavla