Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 10
-
Trä kan ersätta bomull och glasfiber
Forskare vid KTH har tillsammans med tyska kollegor studerat cellulosa och kommit fram till hur man skapar ett material som är starkare än både stål och aluminium. Forskningsresultatet kan leda fram till kläder baserade på trä istället för bomull, ersätta användandet av glasfiber i till exempel lastbilar och båtar och leda fram till ett betydligt mer hållbart samhälle.
-
De har uppfunnit mjuk elektronik
Ett fluffigt tredimensionellt batteri som tål stötar och slag. Det är vad forskare vid KTH och universitetet i Stanford konstruerat med hjälp av cellulosa från träd. Förutom att elektroniken och batteriet är elastiskt och formbart finns det ytterligare en ny egenskap: Det går att lagra betydligt mer energi på mindre plats än i konventionella batterier.
-
Kolhydrater framtidens miljömaterial
Vattenrening, sårbehandling och hjärtkirurgi är några områden där avancerade kolhydratmaterial kan komma till användning. Konsortiet CarboMat satsar stort på förnybara material som en av KTH:s starka forskningsmiljöer.
-
Kungligt besök på KTH
För någon månad sedan fick KTH:s rektor ta emot kungens medalj av 12:e storleken. På måndagen besökte kungen själv KTH och fick höra om den senaste forskningen inom träteknik, energi- och miljöteknik och transport.
-
Viktig beståndsdel i trä kartlagd
Forskare vid bland annat KTH har studerat granträ på nanonivå. I detta arbete har de identifierat ett återkommande mönster hos ett ämne i granen som påverkar samspelet med andra beståndsdelar. Resultatet kan användas för att dra bättre nytta av skogen, en av Sveriges största naturresurser, i form av bättre förståelse för granträets styrka men också hur man bäst kan producera biobränslen.
-
Miljonanslag till Wallenberg Wood Science Center
Nu står det klart att Wallenberg Wood Science Center, WWSC, får fortsatta anslag för sin forskning om nya biobaserade material från skogen. Forskningscentret, ett samarbete mellan KTH, Chalmers, Linköpings universitet och skogsindustrin, stöttas med upp till 400 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) under det kommande decenniet.
-
Forska, fota och fika
Träd betyder mycket för doktoranden Hanieh Mianehrow. I sin forskning på Wallenberg Wood Science Center undersöker hon nya material baserade på cellulosa. På fritiden fotograferar hon, helst träd och andra motiv från naturen.
-
Kungligt besök på KTH
För någon månad sedan fick KTH:s rektor ta emot kungens medalj av 12:e storleken. På måndagen besökte kungen själv KTH och fick höra om den senaste forskningen inom träteknik, energi- och miljöteknik och transport.
-
Här är världens starkaste biomaterial
Forskare vid KTH, University of Michigan i USA och DESY i Tyskland har producerat ett biobaserat material som överträffar styrkan hos alla kända konkurrenter. Det gäller så väl tillverkade som naturliga biobaserade material, inklusive spindeltråd som allmänt anses representera naturens starkaste material.
-
Plattform för världsledande forskning kring skogsmaterial invigd
Med den nya forskningsplattformen Treesearch skapas en ny världsledande miljö för forskning inom skogsbaserade material. KTH och Treesearch lanserade satsningen den 31 maj genom att arrangera seminariet ”Forskning och samverkan kring framtidens material från skogen”. På plats var Kungen, som varit engagerad i skapandet av Treesearch.