Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 10

 • Expertgrupp föreslår regler runt antikroppar

  En internationell arbetsgrupp har tagit fram riktlinjer för utvärdering av antikroppar som används för biomedicinsk forskning. I en artikel i Nature Methods föreslår forskarna fem grundläggande strategier för att kvalitetssäkra antikroppar.

 • KTH-företag bland Sveriges hetaste bolag

  33 av de hetaste unga teknikföretagen i Sverige presenterades av tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik på Berns salonger i Stockholm igår. Sex av företagen har på olika sätt en stark koppling till KTH. Endera som forskningsavknoppningar och innovationer med KTH-bakgrund, eller företag baserade på produkter eller tjänster från ingenjörer med KTH-studier i bagaget.

 • Virusvarnare ska stoppa vinterkräksjuka

  Perioden mellan november och april - det vill säga just nu - innebär högsäsong för den virusbaserade vinterkräksjukan. Tänk om det fanns en teknik som kunde varna för sjukdomar i luften så att människor kunde undvika sådana platser. Det gör det. KTH-forskare har uppfunnit en virusvarnare.

 • De slåss mot obotlig och sällsynt muskelsjukdom

  Varje år drabbas inte särskilt många människor av Duchennes muskeldystrofi, men de som olyckligtvis ändå får sjukdomen går en jobbig framtid till mötes. Muskelvävnader i kroppen bryts sakta men säkert ner vilket så småningom leder till minskad rörelseförmåga och ett liv i rullstol, andningsproblem, hjärtsvikt och till slut en för tidig död. Nu har forskare förhoppningsvis kommit ett stegnärmare nya behandlingsmetoder.

 • Bröstcancerforskning kan ha tagit fel väg i 20 år

  En ny studie från KTH och Science for Life Lab antyder att delar av bröstcancerforskningen kan ha varit på väg in i en återvändsgränd, och det under ett par decennier. Forskare har nämligen siktat in sig på en andra östrogenreceptor som ett sätt för att förbättra oddset att överleva bröstcancer. Den nya studien, som idag publicerats i Nature Communication, visar emellertid att detta angreppssätt kanske inte är rätt väg. Anledningen är att denna receptor inte återfinns där forskarna trott.

 • "Vårt coronatest gör bättre ifrån sig"

  Hallå där, Sophia Hober. Du och Peter Nilsson, professor på KTH och SciLifeLab, har tillsammans med kollegor jobbat dag och natt den senaste månaden med ett antikroppstest för covid-19. Berätta mer.

 • 10 procent av stockholmarna smittade

  Nu har de blodprover för coronatester som KTH-forskare skickade ut till stockholmarna före påsk kommit tillbaka och analyserats. Resultatet visar att 10 procent av de testade hade smittats av det nya coronaviruset.

 • De ska utvärdera antikropparnas duglighet

  I syfte att öka förståelsen för det nya coronaviruset jobbar forskare från KTH, Karolinska Institutet och Danderyd sjukhus vidare med testmetoderna som de utvecklade under våren 2020. I en ny studie står det klart att 82 procent av de som hade antikroppar mellan februari och april hade mätbara nivåer kvar fyra månader senare. Nu ska forskarna ta testmetoderna till nästa nivå, och titta närmare på antikropparnas förmåga att skydda oss.

 • Antikroppar binder till smittämnen på ett lekfullt sätt

  En ny forskningsstudie visar hur antikroppar väljer antigener att binda till när de rör sig över olika smittämnens ytor, till exempel coronavirus. Forskare vid KTH och Karolinska institutet har skapat en modell som kan berätta att dessa virus- och bakteriejägare förflyttar sig på ett sätt som liknar hur lekande barn går på stenar i en bäck.

 • "Det är kroppens motsvarighet till det periodiska systemet"

  I samband med att Human Protein Atlas (HPA) firar tjugo år tog vi oss en pratstund med KTH-professorn Mathias Uhlén. Han berättar om en spännande resa; skapandet av en stor öppen databas som hjälper forskare till bättre förståelse för den mänskliga biologin men också att utveckla precisionsläkemedel. Varje månad används HPA av 300 000 forskare vilket bland annat genererar 30 vetenskapliga citeringar - per dag.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22