Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Dina sopor driver min tv

    KTH beslutade 2008 att skapa fem strategiska forskningsplattformar. Energiplattformen är en av dessa fem, och de har nu tagit fram sju filmer som förklarar vad de egentligen pysslar med om dagarna.

  • Så får Bolivia bättre miljö och el

    Ett samarbete mellan KTH och de bolivianska universiteten UMSS och UMSA har lett fram till flera gemensamma forskningsprojekt. Syftet är att stärka Bolivias forskningskapacitet och att främja landets utveckling. Det innebär i sin tur att tillgången till uthålliga system för energiproduktion för fattiga människor ökar och att sjöar i Anderna förorenas mindre.

  • Forskningsgenombrottet runt terpener

    Vetenskapsrådet utvärderade Per-Olof Syréns forskning och kom fram till att den har stor potential för framtiden. Således fick han finansiering för att tillsammans med Mathias Uhlén bygga upp en ny forskningsgrupp på KTH runt sina och forskarkollegan professor Bernhard Hauers resultat. Vad Per-Olof Syrén kommit fram till? Han har studerat naturens sätt tillverka terpenmolekyler, och genom detta fått en förståelse för hur denna byggsten kan användas i helt nya former av läkemedel mot virus, bakterier och cancer.

  • Rekordsatsning för biobränsle

    KTH är med som ett av tre nordiska universitet i en storsatsning på hållbarhetsforskning. Tillsammans med Danmarks Tekniska högskola och Chalmers ska man bygga ett forskningscentrum med fokus på bioenergi och förnybara resurser.

  • Biobränslen och beslutsstöd vinnare på KTH

    Nu har Vetenskapsrådet tagit beslut inom den årliga stora utlysningen för bidrag inom natur- och teknikvetenskap. 56 forskare på KTH får dela på sammanlagt drygt 162 miljoner kronor under nästkommande fyra år. Två av de områden som får mest pengar är biobränslen och beslutsstöd.

  • KTH med i storsatsning på bioteknik

    Ett av de största enskilda forskningsanslagen i Skandinavien någonsin, enligt Mathias Uhlén, en av tre ansvariga. Nu skapas ett nordiskt forskningscentrum med nästan en miljard kronor i budget.