Till innehåll på sidan

Jämför mobilabonnemang - på riktigt

NYHET

Publicerad 2012-08-28

Comparific är ett nystartat företag som satsar på ett nytt sätt för kunderna att jämföra olika mobilabonnemang: genom att ta pulsen på hur kunderna faktiskt använder sin mobiltelefon. Det vill säga till vilka mobilnät kunder ringer, hur ofta, hur många SMS de skickar och så vidare.

Martin Ek och Marcus von Schéele, personerna bakom företaget och tjänsten Comparific och studenter på programmet Industriell ekonomi vid KTH.
Martin Ek och Marcus von Schéele, personerna bakom företaget och tjänsten Comparific och studenter på programmet Industriell ekonomi vid KTH.

– Vi har utvecklat en app till mobiltelefoner som analyserar telefonens historik och räknar ut vilket abonnemang som är billigast för användaren. Appen, som är gratis, analyserar hur många samtal som har gjorts, till vilka mobilnät och längden på samtalen. Samma sak görs för SMS och MMS. Med hjälp av denna information kan Comparific sedan räkna ut vilket abonnemang som är billigast för varje användare.

Det säger Marcus von Schéele, som tillsammans med studiekamraten Martin Ek från programmet Industriell ekonomi på KTH, är den som startat, utvecklat och driver Comparific.

– Jag kom på idén när jag själv skulle byta mobilabonnemang och insåg hur komplicerade abonnemangen ofta är. Jag satt en hel dag och räknade på abonnemangskostnader och uppskattade mitt eget användande innan jag insåg att en app skulle kunna räkna ut samma sak på några sekunder, säger Marcus von Schéele.

Så här ser appen ut i en smartphone.
Så här ser appen ut i en smartphone.

Tillsammans har de fått hjälp av KTH Innovation och KTH Student Inc. med att sparka igång företaget, hjälp som bland annat inneburit coaching och kontorsplats.

Appen vann redan innan släpp pris för bästa koncept i tävlingen Mobile Cup. Marcus von Schéele tillägger att datainsamling om användandet av datatrafik kommer att läggas till i appen inom kort.

– Till skillnad från andra jämförelsetjänster så är Comparific smartare på så sätt att användaren inte själv måste gissa sig till sitt användande, det räknar appen ut. Appen täcker idag abonnemang från Telia, Tele2, Telenor, Tre och Halebop och vi kommer fortsätta att lägga in fler abonnemang, säger Marcus von Schéele.

Sammantaget klarar Comparific dock redan idag av att jämföra de allra flesta mobilabonnemang på marknaden.

Appen har precis släppts i skarpt läge efter att ha befunnits sig i betaversion en tid. Marcus von Schéele berättar att mobila köp kommer att följa samma trend som köp på internet, och att tiden nu är mogen.

– Appen är som sagt gratis. Intäkterna kommer från operatörerna som betalar då användare byter med Comparific. Man kan enkelt byta abonnemang via en länk till operatörernas hemsida, antingen direkt i appen eller genom att få ett mail skickat till sig, säger Marcus von Schéele.

Du hittar mer information på www.comparific.com

För mer infomation, kontakta Marcus von Schéele på 073 - 529 20 07.

Peter Larsson