Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • Ökar nätbutikernas intäkter upp till 30 procent

    Uppstartsföretaget Findify med en bakgrund från KTH har redan hunnit med att få innovationspriser och skaffa sig ett antal kunder. Anledningen är Findifys teknik som hjälper kunderna att hitta rätt produkter i nätbutiker, och det snabbt.

  • De har uppfunnit mjuk elektronik

    Ett fluffigt tredimensionellt batteri som tål stötar och slag. Det är vad forskare vid KTH och universitetet i Stanford konstruerat med hjälp av cellulosa från träd. Förutom att elektroniken och batteriet är elastiskt och formbart finns det ytterligare en ny egenskap: Det går att lagra betydligt mer energi på mindre plats än i konventionella batterier.

  • Bakteriedödande blöjor bara början

    Den har kallats både mördarplast och smittvapen. Tekniken testas just nu av forskare på KTH och den går bland annat ut på att klä in cellulosafibrer med en polymer som kan döda bakterier och virus, samt ta kål på obehagliga dofter.

  • Nytt sätt att tillverka bakteriedödande och luktfria kläder

    Kläder och andra produkter som lanserats som luktfria och antiseptiska har debatterats en längre tid. Anledningen till det är de ämnen som dessa produkter behandlats med. Här ingår bland bakteriedödande silverjoner som enligt bland annat Kemikalieinspektionen kan skada arvsmassan, fortplantningen och embryoutvecklingen hos olika organismer. Nu har KTH-forskare uppfunnit ett nytt sätt att ta fram en supertunn tråd som kan behandlas med ett ämne som finns naturligt i vissa alger och därmed ger tråden antibakteriella egenskaper.

  • Storslam för KTH-studenters affärsidéer

    Nu har affärsplanstävlingen Venture Cup korat årets vinnare. Bland deltagarna, som tävlat i lag om vilka som har de bästa affärsidéerna, återfinns fyra vinnare som alla har en koppling till KTH. Affärsidéerna? Allt från smarta speglar till ett Youtube för spel...

  • När t-shirten avslöjar att du är stressad

    Efter nästan ett decennium av minskade arbetsorsakade besvär skjuter nu siffrorna i höjden. Det handlar om allt från fysiska smärtor i olika kroppsdelar till psykiska problem som stress, sömnsvårigheter och depression. Tursamt nog jobbar KTH-forskare med att minska riskerna för arbetsskador och sjukskrivningar, detta genom kläder som kan utvärdera både din arbetsmiljö och hur den påverkar dig.

  • Han gör om dina strumpor till en skjorta

    Svenskarna förbrukar 130 000 ton textilier per år. Samtidigt hamnar mindre än en fjärdedel i klädinsamlingar. Resten slängs bort eller bränns upp. Detta är ett problem av flera anledningar, bland annat för "Peak Cotton" har nåtts, vilket innebär att vi inte klarar av att tillgodose jordens befolkning med kläder. KTH-forskare har dock hittar en lösning på problemet: Att återvinna kläder på kemisk väg.

  • Så funkar ytor som inte gillar vatten

    Vad har hoppstjärten, lotusblomman och daggkåpan gemensamt? Deras skal och blad är så sinnrikt konstruerade att dessa klara av att stöta bort vatten och därmed smuts. Termen för detta är superhydrofoba ytor, och nu har ett samarbete där bland andra forskare från KTH ingår kartlagt hur effekten uppstår. Forskarna hoppas att de nyvunna kunskaperna ska leda fram till självrengörande och isfria ytor på allt från ytterkläder till vindkraftverk.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22