Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 11

  • Viktigt genombrott inom proteinforskning

    Ett flertal vetenskapliga rapporter har visat att man inte kan använda RNA-nivåer för att förutsäga hur många proteiner som tillverkas i en cell. Nu har forskare vid KTH bevisat motsatsen, ett arbete som blottlägger en viktig länk mellan RNA-molekyler och proteiner.

  • KTH:s superdator kraftfullast i Sverige

    När KTH:s superdatorcentrum PDC, stoppar i strömkabeln på sin nya Cray-baserade superdator kör man om alla andra svenska företags och universitets datoranläggningar.

  • De intar framsidan på ansedd kemitidskrift

    Det heta forskningsområdet dendrimerer - förgrenade polymerer i nanostorlek - får allt mer utrymme i vetenskaplig press. Det lilla blir alltså allt större då nanotekniken gör framsteg. Nu senast pryder KTH-forskarna Marie V Walter och Michael Malkoch framsidan på prestigefyllda tidskriften Chemical Society Review.

  • Hon får KTH:s stora pris

    Sara Snogerup Linse heter årets mottagare av KTH:s stora pris och 1,2 miljoner kronor. I och med utmärkelsen tar hon plats i samma sällskap som Robyn, Hans Rosling och Niklas Zennström. Förutom sin stora gärning inom proteinforskningen så är Sara Snogerup Linse barnboksförfattare med titlar som "Kjetil lär sig flyga" och "Prins Pralin åker buss".

  • Medicinsk teknik samlas i ny plattform

    Startskottet har gått för den tvärvetenskapliga forskningsplattformen för teknik i medicin och hälsa. KTHs forskare inom området samlades nyligen på konferensen Health Technology för att dra upp riktlinjerna för plattformens framtid.

  • Medicinsk teknik samlas i ny plattform

    Startskottet har gått för den tvärvetenskapliga forskningsplattformen för teknik i medicin och hälsa. KTHs forskare inom området samlades nyligen på konferensen Health Technology för att dra upp riktlinjerna för plattformens framtid.

  • Viktigt steg mot effektiv Alzheimermedicin

    KTH-forskaren Hanna Lindberg har tagit fram ett nytt så kallat bindarprotein som ett led i att utveckla ett framtida Alzheimerläkemedel. Tillsammans med kollegor på New York University, Sveriges lantbruksuniversitet och Affibody AB har hon sedan forskat på proteinets fördelar när det kommer till demens. Forskningsresultatet kan utgöra basen i en effektiv bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom.

  • KTH:s superdator motsvarar 35 000 Ipad

    KTH:s superdator som invigdes i juni förra året har nu uppgraderats. 93 teraflops har blivit drygt 305 teraflops. Det gör superdatorn ännu snabbare och till en av de vassaste i Europa.

  • Hittar inspiration till solceller från frukt

    Hallå där, Anna Justina Svagan Hanner. Du har precis blivit tilldelad Ingvar Carlsson Award, och kommer att börja forska på KTH efter sommaren. Vad gör du idag, och vad ska du jobba med hos oss?

  • KTH-forskare prisar Nobelpristagare

    Miljontals drabbas, men förhållandevis lite görs för att ta fram verkningsfulla mediciner. Därför är det extra viktigt att årets Nobelpris i medicin uppmärksammar läkemedel mot malaria, menar KTH-professorn Peter Nilsson.

  • Godishalsband inspirerade ny läkemedelsteknik

    Om en patient får för lite läkemedel blir inte behandlingen tillräckligt verksam. Om hon får för mycket kan läkemedlet bli giftigt för kroppen. Nu har forskare vid KTH och MIT hittat en lösning på problemet. En spiral med medicintabletter som ligger i patientens mage under en längre period och utsöndrar läkemedel under tiden. Första sjukdomen att bekämpa med läkemedelsspiralen är tuberkulos, en sjukdom  dödligare än HIV/AIDS.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22