Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

 • Hjälmteknologin som förhindrar hjärnskador

  För 15 år sedan tröttnade neurokirurg Hans von Holst på att så lite gjordes för att förebygga alla de skallskador han såg komma in till Karolinska sjukhusets akutmottagning, orsakade av sport- och cykelolyckor. Han kontaktade KTH-forskaren Peter Halldin och i dag är samarbetet på god väg att förändra EU-standarden för hjälmar.

 • SEM Glove stärker greppet

  Personer med nervskada eller muskelförsvagning får extra greppstyrka genom KTH-innovationen SEM Glove. – Behovet av den här sortens hjälpmedel kommer att öka i framtiden, inte minst med tanke på att äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt, säger Mats Nilsson, forskare vid KTH:s Skolan för Teknik och Hälsa som skrivit en vetenskaplig rapport om hjälpmedlet.

 • Så ska dolda skallskador upptäckas

  20 manår har det tagit att utveckla det nya verktyget som bland annat kan upptäcka dolda skallskador. Men det är väl investerad tid. Varje år inkommer cirka 50 000 patienter med trauma mot huvudet eller nacken och det finns ett flertal skadevarianter som antingen visar diffusa symptom eller är svåra att analysera med dagens diagnosmetoder. Med hjälp av det nya verktyget går det snabbare att lägga det pussel som krävs för att förstå vilken behandling som ska ges, samt ta beslut på bättre grunder och därigenom ge mer kvalitativ vård.

 • Publikationer

  Enhetens 50 senaste publikationer.