Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • De ska utveckla framtidens röntgenutrustning

    Den teknik som idag används för medicinsk avbildning saknar på grund av bristande upplösning ofta möjlighet att avbilda relevanta smådetaljer. Genom ett stort forskningsanslag ska forskare vid KTH ändra på det genom att utveckla röntgenteknik som producerar bilder som är tio gånger mer detaljrika.

  • KTH-avknoppning köps för halv miljard

    Sectra Mamea, bildat av Mats Danielsson som är professor i fysik vid KTH, köps nu upp av Philips. Köpeskilling uppgår till över en halv miljard kronor, och affären offentliggörs idag.

  • Ny röntgenteknik minskar stråldosen med 40 procent

    Kraftigt sänkta stråldoser för både patient och läkare, mindre hälsovådlig kontrastvätska samt bilder med avsevärt mycket bättre detaljrikedom än de från traditionell röntgen. Det är några av fördelarna med tekniken som en KTH-forskare och ett antal examensarbetare utvecklat.

  • Bättre röntgenbilder med lägre stråldos

    En ny röntgenteknik som ger högre bildupplösning och därmed bättre diagnosticering. Dessutom är stråldosen lägre. Det är en forskargrupp på KTH som i samarbete med Linköpings Universitet och spinoff-företaget Prismatic Sensors har installerat fotonräknande röntgendetektorer i en datortomograf. När resultaten presenterade på en konferens i radiologi för en tid sedan belönades presentationen med utmärkelsen Best Scientific Paper Presentation Award.

  • KTH-forskare har utvecklat teknik som kan möjliggöra nytt teleskop

    I ett projekt vid Kungliga Tekniska högskolan har forskare utvecklat en helt ny typ av teknik för röntgenteleskop för att observera rymden. Teleskoptekniken har enligt forskarna potential att vara så mycket bättre än nuvarande röntgenteleskop att vår bild av universum i röntgen kan revolutioneras. Forskningsarbetet har precis publicerats i tidskriften Nature Astronomy.

  • Bildtekniken som visar mumier i nytt ljus

    Forskare vid bland annat KTH har kommit på att man kan använda en form diagnostisk bildteknik som tidigare inte nyttjats i detta syfte för att undersöka uråldriga mänskliga kvarlevor. Det nya sättet att studera mumifierade kroppsdelar möjliggör avbildning av vävnader ner till cellnivå, vilket inte tidigare har gjorts med en icke-destruktiv metod.