Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 10

  • Betydelsefullt anslag till matematikforskning

    Nu står det klart att fem KTH-forskare beviljas pengar genom Wallenbergs akademiprogram i matematik. Anslagen ska användas till att söka svar på olösta problem och stärka Sverige som forskningsnation.

  • Stryktålig elektronik ska klara resor bortom Venus

    Nu har KTH fått ett forskningsanslag om närmare sju miljoner kronor. Pengarna ska användas till forskning som förhoppningsvis möjliggör rymdexpeditioner närmare solen än planeten Venus.

  • Plasmafysikguru besöker KTH

    På måndag den 29 september kommer professorn Roy Tobert från University of New Hampshire till KTH. Han är expert på plasmafysisk och kommer att hålla en föreläsning om NASA-projektet MMS, ett projekt som går ut på¨att fyra identiska satelliter i början av mars 2015 kommer att skickas upp omloppsbana kring jorden för att studera fenomenet "Magnetic reconnection".

  • Årets Academy Fellows på KTH

    Nu står det klart att tre forskare vid KTH blivit antagna till 2015 års upplaga av karriärprogrammet Wallenberg Academy Fellows. Jetstrålar, robotar och Higgspartiklar är de forskningsområden som denna gång befinner sig i rampljuset.

  • NASA-chef pratar rymdens framtid på KTH

    Nu på fredag den 25 augusti kommer Michael D. Griffin, tidigare chef över USA:s rymdmyndighet Nasa, till KTH. På agendan återfinns bland annat en paneldiskussion om kommande rymdtrender. Syftet med besöket är att ge en omvärldsbild av nuvarande rymdverksamhet i världen, men framför allt berätta och diskutera hur utveckling kommer att se ut under de kommande fem till tio åren.

  • Experter berättar om framtidens rymdfart

    En eftermiddag i rymdens tidevarv. Det är vad som bjuds tisdagen den nionde oktober när Space Rendezvous äger rum på KTH. Till universitetet kommer astronauter, bland andra Japans första kvinnliga sådan, men också forskare, rymdingenjörer och studenter som alla kommer att berätta om morgondagens rymdfart.

  • KTH-teknik skickas till Merkurius

    Lördagen den 20 oktober skjuts BepiColombo ut från jorden i riktning solen. Om sju år når den sin slutdestination Merkurius och ombord finns två rymdsonder som ska lägga sig i omloppsbana runt planeten. MMO, en av sonderna, har teknik från KTH installerad.

  • Fermi-satelliten firar tio år i rymden 

    Onsdagen den 11 juni 2008 klockan 18:05 svensk tid tändes motorerna på den Delta II-raket som lyfte satelliten GLAST upp i rymden. Idag, tio år senare, har satelliten inte bara bytt namn till Fermi utan också revolutionerat vår syn på universum.

  • Svensk mjukvara skickas till rymden

    På torsdag morgon 05:38 svensk tid skickas ett teleskop upp i rymden. I den finns svenskutvecklad mjukvara, och bakom koden står forskaren Christer Fuglesang och forskarstuderande Francesca Capel vid KTH.

  • KTH satsar på rymdundervisning för ungdomar

    Nu har rymdsatsningen ESERO invigts i Sverige. Syftet med projektet som initierats av den europeiska rymdorganisationens ESA och svenska Rymdstyrelsen är att väcka skolungdomars nyfikenhet för naturvetenskap och teknik genom att använda rymden som inspiration.