Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 9
-
Stort forskningsanslag till smart fordonsradar
Forskare vid KTH får nu en del i ett stort ERC-anslag för att arbeta med smarta radar- och kommunikationssystem. Bland tillämpningarna återfinns radarutrustning till fordon, en teknik som kan underlätta för framtidens självkörande bilar.
-
Kolla på framtidens fordon redan idag
Nu på tisdag den sjunde maj äger "Transport Demo Day 2013" rum på KTH. Då har du chansen att titta på (och provköra vissa fordon) allt från Scanias lastbilståg, KTH:s nya eko-bil "ELBA", självkörande bilar och utställningen "Elbil 2020: Elbilar i Hammarby Sjöstad". Bland annat...
-
Artificiell intelligens på stark frammarsch
För tio år sedan var det inte många som pratade om artificiell intelligens om det inte nämndes i samma andetag som Terminator-filmerna eller Hondas robot Asimo. De senaste åren har området emellertid exploderat och riskkapitalister öser pengar över den konstgjorda intelligensens framtid. KTH-professorn Stefan Carlsson forskar om artificiell intelligens och vet varför artificiell intelligens går segertåg världen över.
-
De ska göra säkerheten i uppkopplade fordon bättre
Med allt fler uppkopplade fordon i trafiken ökar riskerna för att hackare ska bryta sig in och ställa till med problem. Det kan handla om allt från att fordonen kapas till stöld av integritetskränkande information och företagshemligheter. Nu ska KTH tillsammans med flera tung säkerhets- och fordonsaktörer arbeta för en säkrare framtid på våra vägar.
-
Här är framtiden för självkörande bilar
Forskare vid KTH och Integrated Transport Research Lab (ITRL) har tagit fram fyra potentiella framtidsscenarion för autonoma fordon. Anledningen är att självkörande bilar utvecklas i ett rasande tempo, och flera stora fordonstillverkare har annonserat att de kommer att fullständigt autonoma bilar ute på gatorna redan i början av 2020-talet.
-
Nu är den mobila vr-tekniken här
För ett drygt år sedan fick KTH ett forskningsanslag från Vinnova för att utveckla nästa generations mobila virtual reality-teknik tillsammans med Tobii och Ericsson. Nu har en första prototyp av tekniken demonstrerats på Mobile World Congress 2018 i Barcelona.
-
Vad ska vi ha 5G till?
Nu har femte generationens mobilnät installerats på KTH:s campus, och den rikstäckande lanseringen kommer att ske år 2020. Men vad har svenskarna för användning av 5G, egentligen? Vi tog oss en pratstund med KTH-professorn Jens Zander, mobilkommunikationsforskare med över 25 år erfarenhet av ämnet, för att ta reda på vad den nya kommunikationstekniken är bra till.
-
När robotdammsugaren spionerar på dig
Morgondagens stad är grön och skön, men vilken datatjuv står först i kön? När framtidens städer nu börjar ta form är det tekniken som befinner sig i fokus. Den stora frågan är hur säkra vi kan känna oss i våra hem och bilar när robotdammsugaren kapas för att spionera på oss, dockorna kan börja prata med våra barn och bilen tas över av hackare. KTH-forskaren Robert Lagerström jobbar med att förhindra detta.
-
Bantad teknik möjliggör självflygande drönare
För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter. Framsteget kan bana väg för autonoma mindre farkoster som drönare och robotar, men också hjälpa fordonsindustrin till bättre lönsamhet.