Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 17

  • Solklar laddning för elbilar på KTH:s campus

    Nu kan alla elbilsförare ladda sina fordon med närproducerad el på KTH:s campus. På torsdagen invigdes innerstadens första solcellsdrivna laddstation.

  • Solklar laddare för elbilar på KTH:s campus

    Nu kan alla elbilsförare ladda sina fordon med närproducerad el på KTH:s campus. På torsdagen invigdes innerstadens första solcellsdrivna laddstation.

  • Därför ska du producera din egen el

    Nu har forskare vid KTH tillsammans med ett designkontor tagit fram ett antal förslag till varför och hur du ska bli självförsörjande när det gäller el. En mobilapp, en solfriggebod och ett kom i gång-paket som ska inbjuda till impulsköp utgör några av idéerna och koncepten.

  • 36 miljoner till superavancerat mikroskop

    Nu har KTH-forskaren Jonas Weissenrieder tillsammans med forskarkollegor beviljas 36 miljoner kronor i anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Pengarna går till att köpa utrustning som möjliggör studier av kemiska reaktioner på atomnivå.

  • KTH-student vann prestigefull miljötävling

    5 000 pund och ett rejält nagelfarande. När KTH-studenten Hjalmar Nilsonne nyligen tog hem förstapriset i tävlingen Cleantech Challenge 2011 var granskningen av hans affärsplan minst lika viktig som prispengarna.

  • Solcellerna som tar priset

    KTH-studenten Hjalmar Nilsonne förverkligar sin entreprenörsdröm och vinner priser genom det nystartade solcellsföretaget Black Silicon Solar.

  • Upptäckten som kan gynna svensk ekonomi

    Forskare vid KTH och Uppsala har tillsammans med kollegor vid synkrotronljuslabbet ESRF i Grenoble lyckats mäta hur atomerna vibrerar i den kollapsade metallfasen i den sällsynta jordartsmetallen cerium. Detta kan få positiva effekter för så väl utsläpp av bilavgaser som för Sveriges ekonomi.

  • Ett steg närmare lösningen på råvarukrisen

    Sällsynta jordartsmetaller, en kritisk komponent i högteknologiska tillämpningar som batterier, magneter, solceller, lågenergilampor och optiska fibrer, har blivit en bristvara. Nu har forskare vid KTH och Uppsala universitet kommit ett steg närmare en situation där betydligt vanligare metaller på sikt kan ersätta de sällsynta och mycket dyra jordartsmetallerna.

  • Studenter vann med solceller i båttävling

  • KTH-studenternas vinnarbåt: soldriven och självkörande

    De jobbade stenhårt med uppdraget i ett halvår. Målet var att konstruera självnavigerande båtar med solen som enda drivmedlet och tävla med dem i Japan. – Allt slit lönade sig. Trots moln och regn puttrade båtarna på och fick en 1:a och 2:a plats i tävlingen, säger Ebba Lindh, en av studenterna bakom båtarna.

  • Här är solenergins utmaningar

    Bättre inmatning på elnätet, energilagring och smarta elnät i kombination med solceller och billigare solcellsutrustning. Det är några av punkterna på dagordningen för att solenergi ska bli en energilösning att räkna med i framtiden.

  • Hittar inspiration till solceller från frukt

    Hallå där, Anna Justina Svagan Hanner. Du har precis blivit tilldelad Ingvar Carlsson Award, och kommer att börja forska på KTH efter sommaren. Vad gör du idag, och vad ska du jobba med hos oss?

  • Allt ljus på KTH:s energiforskning

    På lördag är det årets ljusaste dag. Sommarsolståndet bjuder på årets längsta dag och kortaste natt, och därmed ljus i massor. Vilket passar utmärkt med tanke på all solrelaterad forskning som pågår på KTH. Här är ett axplock bland de artiklar vi publicerat i ämnet under de senaste åren.

  • Sprider ljus över bättre cancervård och medicinsk avbildning

    I en nypublicerad artikel i tidskriften Nature Communications redogör KTH-forskare för hur två olika teknologier kan kombineras för att uppnå ultrahög upplösning för avbildning i flera färger av olika typer av strukturer, exempelvis mänsklig vävnad. Ner till 60 nanometer har forskarna nått, och bland tänkbara framtida användningsområden hoppas de på bättre medicinsk avbildning än idag och användande av IR-lasrar för att döda cancerceller. Det finns även hypoteser om att använda tekniken för att stimulera nervimpulser i hjärnan med ljusets hjälp.

  • Ny upptäckt kan ge effektivare solceller

    Nu har forskare vid KTH tillsammans med kollegor från bland andra Siberian Federal University i Ryssland noga undersökt ett material som baseras på palladium. Resultatet visar att materialet har stor potential att kunna göra solceller mer effektiva. Arbetet har resulterat i en publicering i den vetenskapliga tidskriften Physical Review.

  • Forskare gör framsteg med ny solcellsteknik

    Allt fler solcellspaneler monteras upp runt om i världen och i dagarna börjar Sveriges största solcellspark byggas utanför Motala. Behovet av billig solcellsteknik växer, och nu har KTH-forskare gjort framsteg med perovskitsolceller som kostar mindre att tillverka än traditionell teknik baserad på kisel.

  • Nya solkartor hjälper konsumenten fatta rätt solcellsbeslut

    Solkartor är inget nytt fenomen i sig, men fram till idag har de saknat den information om solceller som vanliga konsumenter behöver. Nu har bland annat forskare vid KTH förädlat konceptet med solkartor så att de familjer som vill investera i solceller får det lättare att fatta välgrundade beslut.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22