Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 16

  • Stolta men stressade medarbetare

    KTH:s medarbetare är engagerade och stolta över att arbeta på KTH. Men – stressade. De förordar starkt KTH:s utbildningar men är mindre benägna att rekommendera KTH som arbetsplats.

  • Så råder vi bot på flygbullret

    Fredagen den 13 november invigs Centrum för hållbar luftfart vid KTH, ett forskningscentrum vars främsta syfte är att minska flygbuller.

  • ”Sök hjälp innan du går in i väggen”

    Som nybliven forskningsledare blev Wouter van der Wijngaart mer och mer stressad för var dag som gick. En morgon vaknade han gråtfärdig. Han kände igen symptomen från kollegor som ”väggat” och bestämde sig för att söka hjälp.

  • Forskare belönas för föräldraledighet

    Föräldralediga forskare på Elektroskolan får 300 000 kronor i finansiellt stöd under sin barnledighet. Pengarna ska minska pressen att tvingas söka forskningsanslag när man är hemma med småbarn.

  • Dags att ge din syn på KTH som arbetsplats

    Hur kan KTH skapa en arbetsmiljö som ger personalen bästa möjliga förutsättningar för att må bra, växa och utvecklas? Ett verktyg för att ta reda på det är den enkät om arbetsmiljö och arbetsförhållanden som i dagarna går ut till KTH:s anställda.

  • När t-shirten avslöjar att du är stressad

    Efter nästan ett decennium av minskade arbetsorsakade besvär skjuter nu siffrorna i höjden. Det handlar om allt från fysiska smärtor i olika kroppsdelar till psykiska problem som stress, sömnsvårigheter och depression. Tursamt nog jobbar KTH-forskare med att minska riskerna för arbetsskador och sjukskrivningar, detta genom kläder som kan utvärdera både din arbetsmiljö och hur den påverkar dig.

  • Högmotiverade slitvargar på KTH

    KTH:s anställda är högmotiverade och starkt engagerade i sitt arbete. Samtidigt arbetar många i ett högt tempo och har ofta eller mycket ofta stora arbetstoppar. Det visar resultatet av den första KTH-gemensamma undersökningen om arbetsmiljö och hälsa.

  • Facken: Finns ingen quick-fix mot stress

    Det finns ingen quick-fix mot stress. Men ett öppet och tolerant arbetsklimat är en grundläggande förutsättning för att stressen ska gå att hantera, framhåller representanter för de fackliga organisationerna på KTH.

  • Kampanj för att motverka stress dras igång

    Varför man blir klokare av att sova tillräckligt, hur man skyddar sig mot stress och varför det finns så många prestationsprinsessor och prinsar på KTH. Om det handlar tre föreläsningar som ges vid flera tillfällen under våren med start 3 april.

  • Här är 2000-talets nya arbetsskador

    På den internationella konferensen Ergonomics for sustainability and growth kommer morgondagens arbetsmiljöproblem och arbetsskador att avhandlas. På agendan står många tuffa frågeställningar, bland andra "Hur hantera stress i den digitala arbetsmiljön?" samt "Hur ofta behöver man vila om man har ett fysiskt tungt arbete?".

  • ITM-skolan satsar på ledarskap

    Att utveckla ledarskapet på alla nivåer ser ledningen för ITM-skolan som ett sätt att möta stressen bland medarbetarna och därigenom förbättra arbetsmiljön. – När man har så här engagerade medarbetare är det bra om det finns en chef som ser det, säger Karin Kroon, personalansvarig på ITM-skolan.

  • ”Konflikter kan växa i kontorslandskap”

    I ett kontorslandskap påverkar människor varandra mer och snabbare än när alla har egna rum. Små konfliktungar växer sig lätt stora om de lämnas obearbetade. Men även en positiv stämning smittar effektivare av sig, påpekar forskaren Aram Seddigh.

  • Prefekten som tar tag i stressen

    Stresshanteringen på KTH måste ske på flera nivåer. Alla anställda ska få möjlighet att ta hand om sin egen hälsa. Och det är viktigt att bygga upp rätt IT-support och administrativt stöd, annars ökar stressfaktorerna, menar Ulf Olofsson, prefekt på Maskinkonstruktion.

  • ”Chefen måste kunna säga stopp”

    Den som jobbar flest timmar presterar inte alltid bäst, påpekar avdelningsföreståndaren Ann Lantz. Hon uppmanar i stället sina medarbetare att gå hem från jobbet i tid och se mer långsiktigt på karriär och meritering. – Allt måste inte göras samtidigt.

  • Gränslöst arbetsliv kostar på

    På bussen, vid sandlådan, i tv-soffan – hur påverkas vi av att ständigt vara uppkopplade mot jobbet? I en unik kartläggning undersöks riskerna för stressrelaterad ohälsa.

  • ”Självklart är stress strukturellt problem”

    Problemen med stressrelaterad ohälsa på KTH är kopplade till de orealistiska förväntningar som finns på forskare och lärare. Bra att detta nu tas upp till ytan, skriver professor Henrik Artman, i en kommentar till nyheten att KTH startar en kampanj för att motverka stress: