Till innehåll på sidan

KTH är partner i Global Change Award

KTH är partner i Global Change Award, ett initiativ som syftar till att accelerera transformationen till en mer hållbar modeframtid, för att skydda planeten och miljön vi lever i.

En grupp människor tittar på en person i labbrock som håller upp en bägare
Global Change Award är en årlig innovationsutmaning för banbrytande idéer som kan reformera modeindustrin. Bild: H&M Foundation

KTH och Accenture är partners i innovationsutmaningen Global Change Award, som lanserades 2015 av av den icke-vinstdrivande stiftelsen H&M Foundation. Fem innovativa och banbrytande idéer som kan bidra till en mer hållbar modeindustri får dela på 1 miljon euro och en plats i den skräddarsydda innovationsacceleratorn, där de får stöd för att förverkliga sina idéer. 

Tillsammans söker vi banbrytande idéer som adresserar en eller flera av jordens gemensamma naturresurser, så kallade globala allmänningar, för att skapa en planetpositiv modeframtid. De globala allmänningarna är: land, sötvatten, hav, klimat och biologisk mångfald.

Mot en mer hållbar modeindustri

En svart och beige klänning som hänger från en klädställning.
Klänningen är tillverkad av skal från citrusfrukter. Bakom tekniken står företaget Orange Fiber, en av de tidigare vinnarna av Global Change Award.

Den årligt återkommande utmaningen fungerar som en katalysator för att driva på utvecklingen mot en mer hållbar modeindustri. Global Change Award är öppen för bidrag från hela världen, och alla som har en idé kan delta, oavsett förkunskaper. Efter ansökningsperiodens har avslutats väljer en expertpanel fem vinnare som får dela på 1 miljon euro och en plats i GCA Impact Accelerator, ett årslångt skräddarsytt acceleratorprogram. Vinnarna presenteras vid en prisceremoni i Stockholms Stadshus.

Global Change Award är en av världens största initiativ i sin genre. Sedan utmaningen tog sin början år 2015 har fler än 20,000 bidrag har lämnats in från hela världen.  

Läs mer på Global Change Awards hemsida.

Accelerator för innovation

Vinnarna av Global Change Award får förutom prissumman tillgång till GCA Impact Accelerator, ett årslångt acceleratorprogram som tagits fram av H&M Foundation, Accenture och KTH Innovation. Programmet börjar med en veckas intensiv bootcamp i Stockholm, där KTH Innovation står värd på KTH:s Campus. Utifrån modellen KTH Innovation Readiness LevelTM, utvecklad av KTH Innovation, utvärderar teamen i vilken utvecklingsfas deras innovationer befinner sig i idag och identifierar var de ska lägga fokus framöver.