Till innehåll på sidan

Upptäck KTH under Nobel Calling

Den 4 till 11 oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelpristagare tillkännages. Under veckan förvandlar Nobel Prize Museum, tillsammans med bland andra KTH, KI och SU, staden till en hubb för teknik, vetenskap och forskning under namnet Nobel Calling. Ta chansen att upptäcka KTH under någon av våra programpunkter.

KTH:s Nobelprogram

Under veckan kommer KTH arrangera aktiviteter under fyra dagar:

  • 4 oktober, populärvetenskaplig föreläsning (engelska)
  • 5 oktober, öppen föreläsning (svenska)
  • 6 oktober, labbrundor (svenska och engelska)
  • 7 oktober, labbrundor (svenska och engelska)

Populärvetenskaplig föreläsning: Implantable and ingestible biomedical microsystems

På medicinprisets dag arrangerar KTH:s bibliotek en populärvetenskaplig föreläsning med Niclas Roxhed, universitetslektor i mikro- och nanosytem.

Om föreläsningen: Miniature electromechanical systems can act on the same length scale as many biological systems. This unique feature can be utilized for targeted drug delivery, acquiring biological samples, or performing advanced sensing functions.

Föreläsningen ges 4 oktober och är ett hybridevent, med ett begränsat antal deltagare på plats och livesändning via Zoom.

Tid, plats och anmälan

Öppen föreläsning: Higgspartikelns upptäckt och dess plats i universum

Under denna föreläsning berättar Jonas Strandberg, universitetslektor och docent på KTH, om sin forskning vid CERN och hur upptäckterna där hjälper oss att förstå hur vår omvärld egentligen fungerar.

Vid CERNs laboratorium letar man efter materians minsta byggstenar för att förstå hur de bygger upp universum. Higgspartikeln är en central del, det är den som ger massa till de andra partiklarna. Hur går det till och varför spelar det någon roll?

Föreläsningen ges på fysikprisets dag, 5 oktober. Den genomförs digitalt via Zoom (utan kostnad) och det krävs inte några förkunskaper inom ämnesområdet.

Tid, plats och anmälan

Labbrundor

KTH öppnar dörrarna till unika forskningsmiljöer. Under våra labbrundor får du besöka några av KTH:s labb och lära dig om forskningen som bedrivs där, se lokalerna och prova på olika projekt som labben arbetar med.

Det finns tre turer att välja på (en på engelska, två på svenska), och det finns mellan 10 och 15 platser på var och en. Samma turer ges både 6 och 7 oktober. Säkra din plats redan idag!

Deltagande labb:

  • Fusionsreaktorn (EXTRAP T2R)
  • Anechoic Chamber
  • PDC paralleldatacentrum (KTH:s superdator)
  • Smart mobility lab och Integrated Transport research lab
  • Elkraftlabbet
  • Odqvistlaboratoriet

Tid, plats, anmälan och ytterligare information om labben:

Kontakt

Louise Gustafsson, ansvarig för forskningskommunikation, är projektledare för KTH:s medverkan under Nobel Calling.

Om Nobel Calling

Nobel Calling är ett årligt projekt som leds av Nobelmuset. Nobel Calling syftar till att samla aktiviteter inom forskning och vetenskap som arrangeras i Stockholm under veckan då årets Nobelpris tillkännages. I år arrangeras Nobel Calling mellan 4 och 11 oktober.

Se hela programmet

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-09-29