Till innehåll på sidan

KTH:s Director Musices

Director Musices leder KTH:s Akademiska Kapell och är ansvarig för att KTH:s akademiska högtider får en passande musikalisk inramning.

Foto på man med kavaj och vit fluga.
Mats Janhagen Foto: Daniel Gharanfoli

Mats Janhagen, född 1961 i Malmö, är från och med 2019 Director Musices vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och därmed också chefdirigent för KTH:s Akademiska Kapell.

Därmed efterträder han Gunnar Julin som var Director Musices från kapellets grundande 2002 och har en stor del i att orkestern blivit det den är idag. Numera delas tjänsten som Director Musices mellan KTH och Kungliga Musikhögskolan (KMH) där Mats är lektor i orkesterdirigering.

Han studerade valthorn och komposition vid Musikhögskolan i Malmö samt dirigering vid University of Michigan. Redan som 19-åring debuterade han som dirigent med Helsingborgs symfoniorkester. Han har varit chefdirigent vid Östgöta Blåsarsymfoniker, konstnärlig ledare för Östersunds serenadensemble samt kapellmästare vid Oscarsteatern i Stockholm. Under perioden 1989–2017 var han musikdirektör och konstnärlig ledare för Arméns Musikkår. Han har gästdirigerat såväl i Sverige som utomlands. Parallellt med dirigerandet har han också ägnat sig åt arrangering och komposition.

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-01-10