Postdoktor (stipendiat) i/inom Organ-på-Chip neurala system
KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.
Arbetsplatsen
Skolan för Kemi, Bioteknologi och Hälsa (CBH) är en av KTHs fem skolor och en stark konstellation för forskning och utbildning inom områdena hälsa, miljö, energi och material. CBH bedriver forskning och utbildning inom områden som täcker flera globala utmaningar. Bland dem finns behovet av hållbar energi, hälsa och åldrande befolkning, klimatförändringar, hållbar produktion och arbetsliv, livsmedelsproduktion och rent vatten.
Science for Life Laboratory (SciLifeLab, www.scilifelab.se/ ) är ett nationellt centrum för storskalig biovetenskaplig forskning med en avancerad teknologisk infrastruktur. På SciLifeLab bedrivs multidisciplinär forskning baserad på DNA-sekvensering, genuttrycksanalys, proteomik, bioinformatik, biostatistik och systembiologi. Målet är att göra det möjligt för svenska forskare att analysera gener, transkript och proteiner i olika organismer för att kartlägga molekylära mekanismer relaterade till hälsa och miljö. Exempel på tematiska forskningsområden som för närvarande bearbetas inom SciLifeLab är klinisk genomik/proteomik, cancergenom och genomik av komplexa sjukdomar samt ekologisk och miljömässig genomik.
Detta stipendium kommer att genomföras i Herland forskargruppen www.herlandlab.com vid Division of Nanobiotechnology (KTH) och AIMES Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering Sciences aimes.se/ vid Karolinska Institutet.
Projektbeskrivning
Postdoktorsstipendiet (1 + 1 år) kommer att genomföras inom ett av Wallenbergstiftelsens finansierade projekt: Organs-on-Chips for Translational Research in Brain Disease. Detta projekt kommer att fokusera på medfödda metabolismfel hos barn, genom att kombinera neurala modeller med realtidsavkänning av neural funktion, barriärfunktion och metabolisk aktivitet. Konventionell cellodling, såväl som mikrofluidiska Organ-on-Chip-metoder kommer att tillämpas. Post doc-stipendiet kommer att fokusera på att utveckla nya chipsystem för modellering av medfödda metabolismfel i kombination med Brain-on-Chip-system. Postdoktorn kommer att ha ett nära samarbete med forskare i Herland-labbet och kliniska forskare vid Karolinska sjukhuset.
Kvalifikationer
Krav,
Doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen, erhållen inom de senaste tre åren före sista ansökningsdag. Den sökande ska ha (eller snart inneha) sin doktorsexamen i bioteknik, (bio)medicinsk ingenjör eller motsvarande erhållen senast tre år innan anställningen påbörjas. Kandidaten måste ha betydande erfarenhet av forskningslaboratorier och en utmärkt publikationslista. Minst en förstaförfattarpublikation är ett krav. Specialisering inom något av följande: mikrofluidik, mänskliga cellkulturer, sensorsystem, optiska sensorer samt mikrofluidisk eller mikromanipulerad cellkultur värderas högt. Den sökanden bör ha en övergripande excellent akademisk meritlista och välutvecklad analytisk och problemlösningsförmåga. Vi söker en starkt motiverad person som kan arbeta självständigt. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är ett krav, då det krävs i det dagliga arbetet.
För mer info om gruppen, besök www.herlandlab.com
Ansökan
Du skickar din stipendieansökan via mail till hr@cbh.kth.se Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2023-04-11. Märk din ansökan med diarienummer C-2023-0662.
Ansökan ska innehålla följande dokument:
- Curriculum vitae
- Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)
- Researcher statement (max 2 sidor)
Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.
Om stipendiet/stipendierna
Period: 1+1 år
Omfattning: Heltid
Antal stipendiater som söks: 1
Stipendium ersättning: 30 000 kr/mån
Ort: KTH, SciLifelab, Solna
Kontakt
Namn: Anna Herland, aherland@kth.se
Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.