Till innehåll på sidan

Postdoktorsstipendium inom elektrokemisk vattensplittring och CO2 reduktion

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Arbetsplatsen

Den rekryterade postdoktorskandidaten kommer ingå i Kärkäs-gruppen och kommer vara verksam på Avdelningen för Organisk kemi, Institutionen för kemi. Forskningsområden vid Institutionen för kemi inkluderar katalys, solceller, solbränslen samt syntes och karakterisering av funktionella molekyler, material och ytor.

Projektbeskrivning

Vi söker efter en motiverad postdoktor som kan bidra med egna forskningsidéer och kan bedriva självständig forskning. Projektet avser design och utveckling av vattenoxidations- samt proton/CO2-reduktionskatalysatorer för inkorporering i elektrokemiska celler.

Postdoktorskandidaten förväntas utbildas i följande uppgifter: experimentell design, dataanalys och rapportering av vetenskapliga resultat. Dessutom förväntas postdoktorn hjälpa till med träning av yngre gruppmedlemmar, hantering av praktiska grupprutiner och ge teknisk assistans till Avdelningen för Organisk kemi i forskningsaktiviteter.

Stipendiet finansieras av ett forskningsanslag från Futura-stiftelsen.

Kvalifikationer

Krav

  • En doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har erhållits inom de senaste tre åren före ansökningstidens utgång. Den sökande måste ha fullgjort en doktorsexamen i kemi, kemiteknik, materialvetenskap eller ett relaterat område
  • Bra behärskning av det engelska språket i både dess skriftliga och talade former
  • Förmåga att arbeta självständigt

Meriterande

  • Omfattande expertis inom metallorganisk kemi och/eller dokumenterad erfarenhet av syntes av funktionaliserade material
  • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med elektrokemi är en fördel

Stor vikt läggs vid personlig kompetens och lämplighet.

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till karkas@kth.se . Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara tillhanda senast 2021-08-15. Märk din ansökan med diarienummer C-2021-1411.

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Följebrev innehållande en beskrivning av tidigare akademiska och professionella erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag (max 2 sidor)
  • Curriculum vitae inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap
  • Publikationslista med en sammanfattning av din forskningserfarenhet
  • Kontaktuppgifter till tre referenser (med en tydlig indikation på deras förhållande till dig)
  • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.

Om stipendiet

Period: 18 månader

Tillträde: Enligt överenskommelse

Omfattning: Heltid

Antal stipendiater som söks: 1

Stipendiumersättning: 27 000 SEK/månad

Plats: Institutionen för kemi, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Sverige

Kontakt

Dr. Markus D. Kärkäs, Biträdande universitetslektor

Kungliga Tekniska Högskolan

Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

E-mail: karkas@kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.