Hoppa till huvudinnehållet

Tage Göran Marklund

Profilbild av Tage Göran Marklund

PROFESSOR EMERITUS

Detaljer

Adress
TEKNIKRINGEN 31

Forskare

Forskar-ID

Om mig

Jag är sedan 1990 professor i Rymdplasmafysik och fick ansvar för den experimentella rymdforskningen vid dåvarande Inst. för plasmafysik. Min specialitet är elektriska fält-mätningar i  rymden med fokus på accelerationsprocesser bakom norrsken och sydsken. Deltog med elfältsexperiment på ett stort antal raketer, samt på satelliterna Viking, Freja, och Cluster. Var delansvarig Project Scientist för Astrid-2 satelliten. Ett aktuellt projekt är NASA missionen MMS, fyra satelliter som sköts upp mars 2015 till höga omloppsbanor kring jorden. KTH bidrog med elektronik till 16 radiella och 8 axiella elfältsexperiment, samt till 4 dc/dc omvandlare, fördelade på de fyra satelliterna.

Förstklassiga data levereras av MMS från rymdområden där en universell energi-överföringsprocess är verksam. Processen driver bl a soleruptioner och norrsken kring ett flertal planeter i solsystemet och är verksam bakom många astrofysikalsika fenomen.

Har ett genuint intresse för att vara ute i naturen, med kajak, cykel, skidor, eller långfärds-skridskor. Gillar också mycket att musicera, spela piano och sjunga, ett intresse jag delar med min hustru Neda. Vi bor sedan 1983 i en snart 100-årig trävilla i Hedvigslund, Älta, som omges av naturreservaten Flaten, Erstavik, och Nacka med utmärkta möjligheter för olika slags friluftsaktiviteter. Ser till att alltid ha en god bok att läsa innan jag somnar .

Profilbild av Tage Göran Marklund