Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Thomas Sjöland

Profilbild av Thomas Sjöland

AVDELNINGSCHEF

Detaljer

Adress
KISTAGÅNGEN 16

Forskare

Forskar-ID

Om mig

Avdelningschef för avdelningen SCS, Programvaruteknik och Datorsystem, inom institutionen i Datavetenskap CS vid EECS-skolan KTH.

Studierektor för kurser på grundnivå och avancerad nivå som erbjuds av avdelningen SCS.

Universitetsadjunkt i Datalogi.

Det finns två sorters människor (minst) i vår akademiska värld:

- En sort, jägartypen, gillar utmaningar som de kan framgångsrikt avsluta och sedan gå vidare till nya äventyr.

- En annan sort, trädgårdsmästaren, gillar att studera olika processer och problem, förvalta dem, och gärna förbättra hanteringen runt dem, kanske med hjälp av programvara, eller helt enkelt bara genom att organisera om. Att samla på troféer är inte så viktigt.

Jag måste erkänna att jag är av den andra sorten. Så har jag landat i att vara studierektor och avdelningschef i nu ca tjugofem år.  I tidigare perioder var jag projektledare, forskare och även konsult. Jag har i några år på 70-talet studerat medicin vid Karolinska Institutet i Stockholm och Lunds Universitet, och har en grundexamen i datalogi, matematik och logik (teoretisk filosofi) från Stockholms Universitet.

Jag har även sysslat en hel del med experimentell musik, t.ex. datormusik på EMS, och improvisationsmusik i olika konstellationer.

Jag gillar att föreläsa och diskutera med studenter, speciellt om programmering. Logikprogrammering och formell matematisk semantik för programmeringsspråk har varit teman jag arbetat med i olika kurser.

Ett oavslutat avhandlingstema har varit abstrakt interpretering av parallella logikprogram i syfte att hitta fel och ineffektiviteter vid kompileringen snarare än genom testkörning.

I höst avslutas KTH-projekten genom kalenderns försorg och jag går över till andra nöjen som pensionär. T.ex. ligger det på mitt bord ett stort antal böcker som väntar på läsning.


Kurser

Examensarbete inom datateknik, grundnivå (II142X), examinator | Kurswebb

Examensarbete inom elektronik och datorteknik, grundnivå (IL142X), examinator | Kurswebb

Examensarbete inom informations- och kommunikationsteknik, grundnivå (II143X), examinator | Kurswebb

Examensarbete inom informationsteknik, grundnivå (IA150X), examinator | Kurswebb

Logik för dataloger (DD1351), lärare, assistent | Kurswebb