Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kurs PM 2010

Kurs PM 2010 – Bioteknik 7,5 hp KH1223

 

Bioteknik är ett samlingsnamn för de tekniker som använder sig av levande organismer eller ämnen som härstammar från levande materia. Exempel på områden där biotekniken är viktig är läkemedel, livsmedel, tvättmedel och vattenrening. I ämnet bioteknik ingår vetenskaperna biokemi och mikrobiologi som är läran om cellens kemi respektive läran om mikroorganismer.

 

Mål

I denna kurs kommer du att få en grundkunskap i ämnena biokemi och mikrobiologi så att du kan förstå Bioteknikens möjligheter både i ditt yrkesliv och i det civila.

 

Du kommer efter avslutad kurs att kunna:

  • Beskriva olika cellens organisation och deras energiutbyten.
  • Redogöra för struktur och egenskaper hos de biologiska makromolekylerna.
  • Beskriva genteknikens möjligheter samt förklara de vanligaste gentekniska metoder som används idag.
  • Använda din kunskap om mikroorganismer både i syftet att använda dem eller att förhindra deras existens.

 

Dessa mål är relevanta för att få betyget godkänd (E).

Omfattning

Ca 26 timmar föreläsningar och seminarium

Ca 40 timmar arbete med litteraturuppgift

Ca 21 timmar laborationsarbete

Innehåll

Föreläsningar, laborationer, litteraturuppgift, etikseminarium

Kurslitteratur

Cellbiologi av Charlotte Erlansson-Albertsson & Urban Gullberg ISBN 978-91-44-04738-6 upplaga 2:2 (kallad CB i schemat).

Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer av H Thougaard, V Varlund & R Möller Madsen. ISBN 978-91-44-00656-7 upplaga 2.1 (kallad MB i schemat).

Kursfordringar

Godkänd tentamen (TEN1; 3p). Godkända laborationer (LAB1; 1p). Godkänd litteraturuppgift (ÖVN1; 1p)

Förkunskaper

6D 2321 Organisk kemi eller motsvarande.

Examination

LAB1 Laborationer 1,5 hp, betygskala: P,F

TEN1 Tentamen 4,5 hp betygskala: A, B, C, D, E, FX, F

ÖVN1 Övningsuppgifter: 1,5 hp betygskala P,F

Tentamen 19 mars 2010.

Krav för slutbetyg

Godkänd tentamen (TEN1; 4.5 hp), godkända laborationer (LAB1 1,5 hp), godkänd litteraturuppgift (övn1 1,5 hp)

Anmälan

Gör anmälan till tentamen via Mina sidor.

Innehåll detaljer

Föreläsningar 

Sker oftast i föreläsningssal, men är vid ett fåtal tillfällen förlagd till lab/datasal för datauppgifter. Tillsammans med föreläsningarna tillkommer en hemuppgift. Svar på dessa frågor lämnas in vid var fjärde föreläsningstillfälle. Dessa svar får du ha med dig på tentamen.

Laborationer                 

Fyra obligatoriska laborationer ingår i kursen som sammanfattas och diskuteras i en enda laborationsrapport. Studenten ska tränas i att anteckna och skapa sig en bild av laborationen för att kunna genomföra den samt delta aktivt i diskussionerna rörande resultaten. Den skriftliga rapporten utformas enligt PM för rapportskrivning inom högskoleingenjörsprogrammet i kemiteknik. Vid betygsättning beaktas såväl rapportens tekniska innehåll som dess disposition och språk. Rapporten ska vara max vara fem A4-sidor och vara skriven i Arial 12pt och namngiven [laboration _förnamn_efternamn.doc] – och inte i docx-format. Rapporten ska vara inlämnad en vecka efter sista laborationstillfället.

Litteraturuppgift              I litteraturuppgiften läser du en engelskspråkig populärvetenskaplig artikel rörande bioteknikområdet. Du redovisar denna för dina kurskamrater och opponerar på andras föredrag. Du lämnar också in en skriftlig sammanfattning av artikeln på svenska. Sammanfattningen ska vara max vara en A4-sida och vara skriven i Arial 12 pt och namngiven [litteratur _förnamn_efternamn.doc] – och inte i docx-format. Ett väl genomfört föredrag, opposition och rapport ger 3p till tentamen. 1 veckas arbete förväntas läggas ner på litteraturuppgiften. Den skriftliga sammanfattningen ska vara klar till den 25/2.

Etikseminarium             

Diskussionmaterial rörande genetikens aktuella användningsområden delas och diskuteras i mindre grupper. Studenterna ska prova på olika förhållningssätt för att få fram nyanserade svar på frågorna. Etikseminariet värderas och vägs in i tentaresultatet (max 1p)

Tentamen                     

En skriftlig tentamen hålls i slutet av kursen. Tentan för Biotekniken (KH1223) äger rum fredagen 18/3, kl 8-13 och salarna Q13 och Q15. Omtenta sker måndagen 8/6, kl 9-13 i sal M31.

Frågestund                   
Frågestund inför tentamen äger rum i sal FB54 den 4/3. Frågor som ska tas upp e-postas till Anders senast 2/3.

 

Närvaro

Närvaro är obligatorisk vid samtliga seminarier och laborationer.

Examinator

Examinator är Lena Gumealius, lena@vetenskapenshus.se. I kursledningen ingår ävenAnders Blomqvist, anblomq@kth.se som är ansvarar för kursens genomförande och innehåll.