Nyheter

 • Blogg sprider KTH-forskning globalt och socialt

  Publicerad 2015-02-26
  Hallå där, David Callahan, internationell pressekreterare på KTH, som driver den nystartade bloggen Stockholm Technology Blog. Varför gör du det?

 • Sökes: Lovande forskartalanger

  Publicerad 2015-02-25
  Genom en gedigen rekryteringssatsning ska KTH stärka sin forskning på den globala arenan. – Vi letar efter lovande, unga forskare över hela världen, som vill etablera sig här, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

 • Tekniken som bantar elräkningen med tusenlappar

  Publicerad 2015-02-25
  Förmodligen känner du till att elektriska apparater kan tugga i sig mängder med wattimmar helt i onödan, men vet du exakt vilka elbovar som befolkar ditt hem? En teknisk lösning som bygger på forskning från KTH kan hjälpa dig att identifiera energitjuvarna och spara många sköna tusenlappar varje år.

 • KTH-forskare tar sig an skid-VM

  Publicerad 2015-02-24
  Hallå där Daniel Svensson, som tillsammans med KTH-kollegan Sverker Sörlin medverkar i paneldiskussionen "Att bli bäst" på Skid-VM i Falun nu på lördag.

 • Miljövänlig it ny inriktning på KTH

  Publicerad 2015-02-24
  Från och med hösten 2016 kan studenter vid KTH fördjupa sig i it och hållbarhet under sin mastersutbildning. Inriktningen är troligtvis världsunik, kommer vara tvåårig och heta Sustainable Information Society.

 • Bygg din egen kirurgsimulator

  Publicerad 2015-02-23
  Drömmer du om att bli kirurg eller tandläkare? Då kan du ladda ner KTH-doktoranden Jonas Forsslunds ritningar. Lägg sedan till den fria mjukvara som han också utvecklat och du har en färdig simulator framför dig. Projektet och verktyget, som går under namnet WoddenHaptics, har dock fler användningsområden än att testa roller inom sjukvården.

 • Giganter visar vägen till KTH

  Publicerad 2015-02-18
  – Att veta att andra gått före och lyckats är otroligt viktigt. Förebilder både inspirerar och ger energi. Det säger Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH, om kampanjen "Giants" som ska få fler kvinnor att söka sig till KTH:s utbildningar inom data, IT och elektroteknik.

 • Här finns framtidens it-prylar

  Publicerad 2015-02-16
  Hur får man ett kontrollrum på ett kärnkraftverk mer underhållande? Hur kan framtidens möbler se ut och fungera? Är det möjligt att skapa en mobilapp som berättar för dig när du kommer att bli sjuk? Forskarna på forskningscentret Mobile Life har svaren.

 • OpenLab redo för framtiden

  Publicerad 2015-02-13
  OpenLab invigdes med färgglada band och förväntansfulla samarbetspartners. Nu börjar det tvärvetenskapliga arbetet med att lösa Stockholmsregionens stora utmaningar.

 • Löfven kikar på KTH-forskning

  Publicerad 2015-02-13
  Statsminister Stefan Löfven och Helene Hellmark Knutsson, Sveriges minister för högre utbildning och forskning besökte KTH:s nyöppnade solkraftslaboratorium den 11 februari.

 • Forskarna för förskolebarnen framåt

  Publicerad 2015-02-09
  KTH-forskare har studerat hur barn påverkas av ljud som barnen själva skapar med egna rörelser. Med hjälp av motion capture-teknik har barnens rörelser registrerats och studerats. Forskningen ska i förlängningen ge grundläggande och djupare förståelse för barns men även vuxnas förhållande till ljud. Det kan bland annat ge möjligheter till bättre stresshantering men också få dig att gå snabbare genom till exempel en tågstation.

 • Kungabesök på KTH

  Publicerad 2015-02-06
  Kungen besökte i dag, 6 februari, KTH i syfte att få insyn i den senaste forskningen inom energiteknik och byggvetenskap.

 • Simulerad sol ger hetare lösningar

  Publicerad 2015-02-04
  Koncentrerad solkraft kan vara en del av lösningen på gåtan om hållbar energiförsörjning för framtiden – inte minst för solstinna utvecklingsländer. KTH:s unika solkraftslaboratorium är redo för såväl invigning som användning.

 • Elbilar ska främja kollektivt resande

  Publicerad 2015-02-04
  Lätta elbilar på arbetsplatsen ska få oss att resa mer kollektivt. Under 2015 drar KTH igång ett forskningsprojekt med syfte att få fler anställda vid Botkyrka kommun och IKEA i Älmhult att ändra sitt beteende.

 • Så ska krigsspelandet bli bättre

  Publicerad 2015-02-02
  Krigsspel har allt sedan början av 1800-talet använts av många länder för att utbilda försvarets militära personal. Anders Frank, som disputerar vid KTH i ämnet människa-datorinteraktion, har tittat närmare på de brister som krigsspel har som utbildningsverktyg.

 • Högt i tak på öppet labb

  Publicerad 2015-01-28
  Hur lockar man tonårskillar att läsa böcker? Hur underlättar man kommunikationen på ett äldreboende? Det är några av de frågor som studenter letar och hittar nya svar och modeller för på OpenLab.

 • KTH:s superdator invigd

  Publicerad 2015-01-27
  Binär Elektronisk Sekvens Kalkylator, BESK, hette världens snabbaste dator som byggdes av Matematikmaskinnämnden och som huserade på KTH för drygt 60 år sedan. Nu invigs superdatorn Beskow med en kapacitet ingen vågade drömma om 1950. – Som ni ser har vi en lång historia av högpresterande superdatorer här på KTH, sade Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

 • Framtidens musikinstrument är här

  Publicerad 2015-01-27
  Ett traditionellt musikinstrument används genom att delar av kroppen, som munnen eller händerna, knäpper, trycker, blåser eller slår på det. KTH-forskaren Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som operasångare och tonsättare - låter istället hela kroppen jobba tillsammans med de interaktiva instrument som han och hans team uppfunnit. Nu presenteras de för omvärlden när Carl Unander-Scharin lägger fram sin doktorsavhandling vid KTH. En disputation som kombineras med en konsert där instrumenten får ta plats i rampljuset.

 • Klimatproblemen under lupp i Science

  Publicerad 2015-01-26
  Forskare varnar i en studie i tidskriften Science för att mänskligheten överskridit fyra av nio gränser för hur mycket jorden tål innan vi står inför en drastisk klimatförändring. Enbart tekniska lösningar räcker inte för att rädda planeten jorden.

 • Den första stora vävnadsanalysen av människans proteiner

  Publicerad 2015-01-23
  I november 2014 släpptes så den fullständiga versionen av proteinatlasen. Nu kommer den första riktigt stora analysen baserad på kartläggningen, ett arbete som precis publicerats i Science. Analysen har möjliggjort en enkel och detaljerad bild av de proteiner som är kopplade till cancer, hur många proteiner som befinner sig i blodomloppet och en kartläggning av alla läkemedel som finns på marknaden. Samt mycket mer...

Till sidans topp