Nyheter

 • Han har gjort elbilsbatterier bättre

  Publicerad 2015-08-25
  Allt för höga temperaturer är en av de största säkerhetsriskerna för litiumjonbatterier i el- och hybridfordon. Temperaturförhållandena har även stor inverkan på hur batteriet åldras. KTH-forskaren Henrik Lundgren har tillsammans med Scania tagit fram en modell som effektiviserar utvecklingen av olika kylkoncept för dessa batterier.

 • Globalt samarbete sluter kretsloppet inom modeindustrin

  Publicerad 2015-08-25
  I dag lanserar H&M Conscious Foundation initiativet Global Change Award (GCA) - i samarbete med KTH. Tävlingen är öppen för alla och målet att stötta banbrytande idéer som bidrar till cirkulär ekonomi inom modevärlden. Det innebär bland annat att produkter designas så att de lättare kan återvinnas.

 • Hawking presenterar nya idéer kring svarta hål

  Publicerad 2015-08-24
  Världseliten inom teoretisk fysik som samlats på KTH för att knäcka gåtan om de svarta hålens beskaffenhet fick på tisdagen nya, spännande tankar att begrunda - när vetenskapsmannen Stephen Hawking presenterade sina senaste idéer.

 • Hawkingkonferens tar sikte på svarta hål-paradox

  Publicerad 2015-08-19
  I den vetenskapliga världen har konferensdeltagarna lika hög stjärnstatus som de medverkande på Oscarsgalan. Där slutar emellertid likheterna mellan filmindustrin och forskarna på The Hawking Radiation-konferensen som startar på måndag.

 • KTH:s elracer tog hem segern

 • Kopierar naturen för att skapa miljövänligt bränsle

  Publicerad 2015-08-17
  Bioetanol som framställs av växtavfall är en listig idé då detta är en mer hållbar utgångspunkt för bränsleframställning än de råvaror som också kan användas för livsmedelsproduktion. Bioetanol är en miljövänligare variant av bränsle - upp till 90 procent mindre koldioxidutsläpp än fossila bränslen – men även bättre än etanol baserad på traditionella råmaterial som är lättare att bryta ned än växtavfall. Men det var just det. Bioetanol är svårare att framställa. Nu har KTH-forskare tagit ett steg närmare ett enklare sätt att framställa denna etanol, ett arbete som precis uppmärksammats i Nature Communications.

 • Hawking föreläser om svarta hål

  Publicerad 2015-07-17
  Den världsberömde brittiske fysikern Stephen Hawking kommer till Stockholm den 24 augusti. En föreläsning för allmänheten om svarta hål och deltagande i en historisk konferens om Hawkingstrålning står på agendan.

 • Studenter sommarjobbar som forskare

  Publicerad 2015-07-03
  Under sommarens första veckor feriejobbar fem studenter hos olika forskargrupper vid Skolan för kemivetenskap. Satsningen görs för att premiera duktiga studenter och öka genomströmningen. Men även skapa bättre kontakt mellan forskning och utbildning.

 • Lång dags färd till KTH:s labb

  Publicerad 2015-07-03
  Den holländska toppforskaren Val Zwiller har anlänt till KTH. Men inte med hjälp av någon flyttfirma utan genom att själv packa och köra labbutrustning hela vägen från Delft till Albanova. En resa på 1500 kilometer som tog 28 timmar med stopp för några timmars sömn.

 • KTH-forskarna som är på plats i Almedalen

  Publicerad 2015-06-24
  Under Almedalsveckan 2015 på Gotland kommer en rad KTH-forskare att vara med och delta i olika seminarier. Här är ett axplock ur den lista med seminarier som kommer att ges och den KTH-kompetens som finns på plats från och med den 28 juni.

 • 45 miljoner till forskningsinfrastruktur

  Publicerad 2015-06-23
  Stiftelsen för Strategisk Forskning lanserat nu programmet Research Infrastructure Fellows, RIF. Syftet är att stärka svensk forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. Av 225 utdelade miljoner får KTH 20 procent av pengarna.

 • Här har du morgondagens medielandskap

  Publicerad 2015-06-22
  Hur ser de viktigaste medietrenderna ut idag? Och hur blir miljöpåverkan från framtidens medieanvändning? Ett forskningsprojekt vid KTH har rett ut den saken. Resultatet är 14 långsiktiga medietrender och miljöbedömningar av fyra framtidsscenarier.

 • Campusplan prisas internationellt

  Publicerad 2015-06-18
  KTH har fått priset International Sustainable Campus Network Award för sin campusplan. Planen visar riktningen för hur campus ska utvecklas de närmaste fyra-fem åren – med fokus på hållbarhet och på att skapa ett levande campus.

 • Människan kan vara född nejsägare

  Publicerad 2015-06-17
  Visst kan vi ändra uppfattning och gå med på något när vi utsätts för grupptryck, träffsäker marknadsföring eller övertalning. En ny studie från KTH visar dock att när vi står inför ett val är våra hjärnor generellt programmerade att säga nej.

 • Unga entreprenörer fick miljoner

  Publicerad 2015-06-16
  Talande glasögon för synskadade, internet i rymden, vattenrening vid naturkatastrofer och virtuella marknadsplatser för att minska matsvinnet. Kreativiteten visste inga gränser när nästan 15 miljoner kronor delades ut till unga entreprenörer på konferensen World Founder Forum med KTH som värd.

 • Gemensam framtid för KTH och Bombardier

  Publicerad 2015-06-16
  KTH:s tionde strategiska partnerskap är undertecknat. Den gemensamma avsiktsförklaringen mellan det globala transportföretaget Bombardier och KTH ska bana väg för såväl KTH:s utveckling som främja Sveriges innovationskraft genom att stärka landets internationella forskningsposition.

 • Ny strategi minskar olycksrisken för elbilar

  Publicerad 2015-06-15
  Alltmer komplexa komponenter och subsystem i elbilar ökar risken för att fel uppstår under körning, med kollision eller avkörning som följd. Daniel Wanners forskningsresultat gör att föraren har betydligt större möjlighet att behålla kontrollen över bilen i kritiska situationer.

 • Podcast: Sandra Di Rocco om långsiktig matematikforskning

  Publicerad 2015-06-10
  Varför är det viktigt att satsa mer på forskning som inte ger ögonblicklig avkastning? Sandra Di Rocco, professor i matematik vid KTH, har svaret.

 • Nu kan du tjäna pengar på att spela datorspel

  Publicerad 2015-06-10
  Spela datorspel och blir rik? Ja, om du är duktig. På datorfestivalen Dreamhack i Jönköping om några dagar lanseras ChallengerMode. – Om du tränar fotboll stenhårt blir du Lotta Schelin eller Zlatan Ibrahimovic, och studerar du intensivt får du ett bra jobb. Men vad händer om du spelar mycket? Ja, då klassas du som nörd. Det ska vi ändra på, säger Robel Efrem, grundare av ChallengerMode.

 • KTH och Scania skapar framtidens lastbilar

  Publicerad 2015-06-08
  Det finns en bra anledning till att KTH och Scanias forskning om konvojkörning numera också handlar om avancerad mjukvara och molntjänster för att koordinera konvojer och transporter. Det är nämligen så att endast hälften av lastkapaciteten i lastbilarna utnyttjas. Långtradare kör alltså runt halvtomma.

Till sidans topp