Nyheter

 • KTH-forskare steget före Nobelpristagare

  Publicerad 2015-10-06
  Partikelfysikerna på KTH hade nästan gett upp hoppet om att upptäckten av massa hos en av universums minsta beståndsdelar, neutrinerna, skulle få ett Nobelpris. – Men till slut kom det vilket är mycket glädjande. Förhoppningsvis kan det ge ett uppsving för vårt forskningsområde, säger Tommy Ohlsson, professor i teoretisk partikelfysik.

 • KTH-forskare prisar Nobelpristagare

  Publicerad 2015-10-05
  Miljontals drabbas, men förhållandevis lite görs för att ta fram verkningsfulla mediciner. Därför är det extra viktigt att årets Nobelpris i medicin uppmärksammar läkemedel mot malaria, menar KTH-professorn Peter Nilsson.

 • Studentlag lyckades på MIT

  Publicerad 2015-10-02
  Att identifiera och lösa ett samhällsproblem inom bioteknikområdet var uppdraget för studentlaget från KTH och KI. Resultatet blev ett intensivt forskningsarbete för att utveckla en cancerdiagnostik och en bra placering på biotekniktävlingen iGem på MIT i Boston.

 • Litet tapp i THE-ranking

  Publicerad 2015-10-01
  KTH rankas som 155:e bästa lärosäte av Times Higher Education (THE). Det är en tillbakagång med 29 placeringar jämfört med i fjol.

 • Appen som visar hur elbilsbatteriet mår

  Publicerad 2015-09-29
  KTH-forskare har utvecklat en metod för att ta reda på hur elbilsbatterier mår. Metoden ersätter dyra och komplicerade labbtester av batterierna då den kan bäddas in i en mobilapp. Den visar bland annat körsträcka per laddning för elbilsbatterier, och kan vara ett stöd för de som ska köpa en begagnad elbil.

 • Pionjär inspirerar till rymdkarriär

  Publicerad 2015-09-25
  För nästan precis 31 år sedan satt Anna Fisher i rymdfärjan Discovery på väg ut i rymden. Härom dagen satt hon på KTH:s bibliotek och delade med sig av sina erfarenheter av rymdarbete till masterstudenten Nishita Vegi.

 • Gott och blandat från rymden

  Publicerad 2015-09-23
  De senaste trenderna inom rymdforskning och hur universum egentligen ser ut var två av de frågor som belystes på en av rymdkonferensens föreläsningar på KTH. – I enlighet med god svensk tradition kommer vi att servera ett smorgosbord av rymdforskning, sade astronauten Bonnie Dunbar.

 • Hisstekniken som gör att du slipper fastna

  Publicerad 2015-09-23
  Det är ingen överdrift att säga att många av dagens hissar är ganska korkade. Men med hjälp av sensorer och digital teknik ges framtidens hissar möjlighet att tala om hur de mår. På det sättet minskar risken att du ska fastna i en hiss som gått sönder. Bakom tekniken står forskare på KTH.

 • Bostadsrättsföreningens ekonomi en dold mina

  Publicerad 2015-09-17
  Bostadsmarknaden är fortsatt glödhet och tiden mellan visning och påskrivet avtal är kortare än någonsin. Därmed ökar kraven på bostadsköparen. Nu lanserar tre KTH-studenter en ny tjänst som ger rött, gult eller grönt ljus för föreningens ekonomi inför bostadsköpet.

 • Rum för hållbara visioner

  Publicerad 2015-09-17
  Visionerna var många när den sfäriska byggnaden Dome of Visions invigdes. Som en gigantisk såpbubbla tronade den på KTH:s campus och stockholmarnas nya mötesplats förklarades öppnad.

 • KTH-professor i regeringens hållbarhetsråd

  Publicerad 2015-09-16
  Hallå där, Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling på KTH och professor i miljöstrategisk analys. Du har blivit utsedd till ledamot i regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling. Vad innebär det?

 • Akut behov av sophämtning

  Publicerad 2015-09-15
  Att hitta metoder att ta hand om avfallet människan lämnar efter sig blir ett allt mer akut problem. Så som på jorden så ock i rymden. – Rymdskrotet kan ju slå ut och störa all den kommunikation som vi är vana vid och är beroende av för att samhället ska fungera, säger Gunnar Tibert, rymdforskare på KTH.

 • Så ser framtidens bemannade rymdfart ut

  Publicerad 2015-09-15
  Om 20 år kan du checka in på hotell på månen. Eller varför inte ta en enkel runt månen. – En vanlig missuppfattning många människor har är att USA slutat med bemannade rymdfarkoster. Det är fel. Det utvecklas just nu ett antal nya rymdfarkoster för såväl forskning som rymdturism, säger Christer Fuglesang.

 • Vad händer med kroppen i rymden?

  Publicerad 2015-09-15
  Hur påverkas kroppen av långvarig sängbundenhet eller i tyngdlöshet? Professor Ola Eikens forskarteam studerar effekterna på blodomlopp, muskler och ämnesomsättning. – Forskningen drivs av futuristiska tankar som att sätta folk på Mars, men vanliga patienter med hälsoproblem på grund av inaktivitet kan få nytta av våra rön, säger Ola Eiken, läkare, forskare och chef för Centrum för flyg- och rymdfysiologi vid KTH.

 • Elektronik som klarar klimatet på Venus

  Publicerad 2015-09-15
  I forskningsprojektet Working on Venus utvecklar KTH-forskare elektroniken för en Venuslandare som ska samla in data från planeten. Elektroniken är baserad på kiselkarbid, ett halvledande material som klarar det extremt tuffa klimatet på Venus där ytan är så het som 460 grader Celsius.

 • Rymdfilmer göder forskningen

  Publicerad 2015-09-15
  Både science fiction-filmer och rymdforskningen söker svar på de stora frågorna. Men forskarna tycks ha betydligt större framtidstro än filmmakarna.

 • KTH bland topp hundra i världen

  Publicerad 2015-09-15
  KTH rankas som 92:a bästa lärosäte i världen i QS World University Rankings. Det är ett avancemang med 18 placeringar jämfört med förra året och första gången KTH når en topphundra-placering i någon av de fyra stora globala rankingarna.

 • Robotforskare på tung styrelsepost

  Publicerad 2015-09-14
  Hallå där Danica Kragic, robotforskare vid KTH, som blivit utsedd till styrelseledamot i Wallenbergstiftelsens ägarbolag FAM, som förfogar över 36 miljarder kronor. Hur känns det?

 • KTH blir miljöcertifierat

  Publicerad 2015-09-08
  Nu är det svart på vitt – i förra veckan kom miljöcertifikatet som visar att KTH driver ett systematiskt miljöarbete.

 • Kontorets utformning påverkar antalet konflikter

  Publicerad 2015-09-07
  KTH-forskaren Christina Bodin Danielsson har studerat konflikter på landets kontor, en arbetsplats i Sverige där cirka 2 miljoner personer befinner sig varje vecka. Studien, som specifikt utgår från kontorets utformning, visar bland annat en högre risk för tjafs bland anställda på kombikontor. Studien visar också betydligt fler kvinnor än män som påverkas av oljud i så väl små, mellanstora som stora öppna kontorslandskap.

Till sidans topp