Nyheter

 • Forskaren fick fortsatt förtroende

  Publicerad 2016-08-23
  Hallå där Karl Henrik Johansson, professor i nätverksreglering på KTH. Du har precis fått ditt Wallenberg Scholars förlängt med fem år. Berätta om känslan när du fick beskedet!

 • KTH-forskare på kulturfestival

  Publicerad 2016-08-17
  Under Stockholms Kulturfestival arrangerar Stockholms stad samtal om hållbarhet. Det är sammanlagt 20 paneldeltagare från vetenskap, näringsliv, kultur och civilsamhälle som filosoferar kring livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Fyra av KTH:s forskare deltar.

 • Exjobbare byggde bro till yrkeslivet

  Publicerad 2016-08-11
  För studenterna Cathrina Bergsjö och Marcus Pettersson blev examensarbetet bokstavligen en bro till både internationell forskarmiljö och yrkesliv. – Det var en stor chansning att söka handledare utomlands, men det gick! Vi blev otroligt glada. Utan KTH:s goda rykte hade det nog inte gått.

 • KTH-veteran tar steget till Södertörn

  Publicerad 2016-07-01
  Efter att ha rört sig på KTH:s campus de senaste 40 åren tar Gustav Amberg klivet ut i det okända. Nja, inte riktigt. Från att ha varit student på teknisk fysik, skolchef, vicerektor för jämställdhet blir han nu rektor för Södertörns högskola.

 • Det har svenska fjäll och Frihetsgudinnan gemensamt

  Publicerad 2016-07-01
  Sommar och semester - det betyder att många lämnar stad och landsbygd och beger sig norröver för att fjällvandra. KTH-forskare har tittat närmare på innebörden av ordet kulturarv och kommit fram till att det inte bara är mäktiga byggnader som ingår i detta begrepp. Även fjällandskapet har en given plats.

 • Ny metod kan ge effektivare cancerdiagnostik

  Publicerad 2016-07-01
  Forskare vid KTH och KI har utarbetat en ny metod för att studera genaktivitet i vävnader. Den kommer till omedelbar och viktig användning för grundforskning inom utvecklingsbiologi, neurobiologi och cancerforskning. I förlängningen skulle metoden kunna bidra till mer precisa diagnoser rörande exempelvis olika former av cancer. Forskningsresultatet är så lovande att en artikel om arbetet blivit accepterad av den väl ansedda tidskriften Science.

 • KTH får nyckelroll i nytt europeiskt forskningsprojekt

  Publicerad 2016-06-30
  KTH kommer att delta i ett prestigefyllt europeiskt forskningsprojekt inom EU:s mobilitetsprogram Marie Sklodowska-Curie. Syftet med projektet är att utveckla avancerade terahertzlösningar med hjälp av mikrovågselektronik och teknologi inom fotonik.

 • Framsteg för vätgasteknik med nytt material

  Publicerad 2016-06-28
  Om det fanns ett billigt, stabilt och effektivt sätt att separera väte från syre i vatten så skulle vätgas ha en nyckelroll i övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. Forskare på KTH kan nu rapportera att de tagit ett viktigt steg i den riktningen.

 • Nytt sätt att diagnosticera diabetes

  Publicerad 2016-06-27
  Överviktig eller ej, nivån av mannos i blodet kan avslöja om du ligger i riskzonen att drabbas av typ 2-diabetes eller insulinresistens. Det visar en studie som bland annat KTH-forskare genomfört.

 • KTH-expertis i Almedalen

  Publicerad 2016-06-27
  Under Almedalsveckan 2016 på Gotland kommer en rad KTH-forskare att vara med och delta i olika seminarier. Här är ett axplock ur den lista med föreläsningar, paneldiskussioner och debatter där KTH-kompetens tar plats från och med den 3 juli.

 • KTH väl framme i utökad ranking

  Publicerad 2016-06-21
  KTH hävdar sig mycket väl i den utökade Shanghai-rankingen , ARWU. Två ämnen rankas som topp 50, fyra ämnen inom intervallet 51-75 och ett inom spannet 151-200.

 • Lagarbete lockar fram lösningar

  Publicerad 2016-06-21
  Att minska risken för att äldre människor dör under en värmebölja var en av de tre utmaningar som presenterades då masterstudenter redovisade sina projektarbeten på Openlab.

 • Minskad segregation viktig del av hållbar stadsutveckling

  Publicerad 2016-06-21
  KTH har tillsammans med tre partner fått 30 miljoner kronor i stöd från EU:s regionala strukturfond för att skapa hållbar stadsutveckling med fokus på tillväxt i små och medelstora företag. Forskningsprojektet heter Grön BoStad Stockholm och kommer dessutom att bidra till en regional koldioxidsnål ekonomi samt verka för en minskad segregation. Genom att parterna bidrar med motsvarande summa kommer drygt 60 miljoner att satsas under en treårsperiod.

 • Miljöforskare vill se Sverige som föregångsland

  Publicerad 2016-06-20
  Inom ramen för initiativet Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling (VRHU) rekommenderar bland andra KTH-forskare en rad åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion. I tre skarpa punkter förordas minskad köttkonsumtion, styrmedel som skatter och utbudsförändringar genom frivilliga överenskommelser.

 • Ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättningar

  Publicerad 2016-06-14
  Personer med funktionsnedsättningar har ibland svårt att delta i enkätundersökningar, som de är utformade i dagsläget. Enligt KTH-forskaren och industridoktoranden Stefan Johansson är det ett demokratiproblem. Han har tagit fram en lösning för att även dessa människors röster ska bli hörda.

 • Digitalisering för fossilfri mobilitet i Sverige

  Publicerad 2016-06-13
  Sveriges målsättning att bli ett av världens första fossilfria länder kräver en genomgripande förändring av transportsektorn. Därför har forskningsstiftelsen Mistra valt att ge 40 miljoner kronor till forskningsprogrammet SAMS, ett KTH- och VTI-lett konsortium i nära samverkan med Stockholms stad, en stark företagsgrupp och flera ytterligare forsknings- och samhällspartners.

 • Fullsatt när forskare inspirerade gymnasister

  Publicerad 2016-06-13
  När elever erbjuds att göra sina gymnasiearbeten med forskare från KTH och Vetenskapens hus dyker de upp i hundratal. Här får de en möjlighet att fördjupa sina kunskaper och inspireras.

 • Gränskontrollerna slår hårt mot pendlarna

  Publicerad 2016-06-10
  Höstens plötsliga politiska omsvängning i svensk asylpolitik har fått konsekvenser för människor på flykt. I Öresundsregionen har dessutom personer som till tågpendlar mellan Skåne och Själland påverkats av de dubbla gräns- och ID-kontroller som satts i system under vintern. Karin Winter, doktorand på KTH, har undersökt vad kontrollerna fått för konsekvenser för pendlarna.

 • IT-entreprenör får KTH:s stora pris

  Publicerad 2016-06-09
  Det blir uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd som får ta emot KTH:s stora pris 2016. Mest känd är hon för Yubikey, en smart lösning som gör det möjligt att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel överallt på internet. I medierna har Stina Ehrensvärd beskrivits som allt från "hackarnas mardröm" till att hennes företag Yubicos produkt "tar Silicon Valley med storm". Bland kunderna återfinns Google, Facebook och USA:s försvarsmakt.

 • Robotforskaren blir sommarpratare

  Publicerad 2016-06-09
  Hallå där Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi på KTH, som ska sommarprata i radions P1 den 30 juni. Hur känns det? – Stressigt, jobbigt, gaaaaaalet roooooligt!

Till sidans topp