Nyheter

 • KTH-forskares upptäckt om Jupiters måne verifieras

  Publicerad 2016-09-27
  I slutet av december 2013 kunde forskare slå fast att stora plymer av vattenånga sprutar ut från Jupiters måne Europa. En av forskarna bakom observationen är Lorenz Roth på KTH, och han använde Hubble-teleskopet för upptäckten. Vattenplymernas existens har dock varit mycket ifrågasatt av forskarsamfundet, men nu presenterar NASA nya observationer som stärker Lorenz Roth och de andra forskarnas tes. En tes som förutom vattenplymernas existens innebär att liv på Europa kan nås och mätas genom dem.

 • Könsneutralt kursmaterial ger fler godkända studenter

  Publicerad 2016-09-26
  Efter att KTH-forskarna Maria Svedin och Olle Bälter stöpt om kursmaterialet i en programmeringskurs till att vara mer könsneutralt gjorde de en intressant upptäckt. Så väl fler kvinnor som män klarade utbildningen och därigenom ökade genomströmningen.

 • KTH rankas som 159:e bäst i världen

  Publicerad 2016-09-23
  KTH rankas som 159:e bästa lärosäte i världen av Times Higher Education (THE), vilket är en tillbakagång med fyra placeringar jämfört med i fjol. - KTH har ungefär samma värden på de flesta indikatorer, det har endast varit marginella justeringar. Positivt är att KTH förbättrat sina värden i indikatorn utbildningsrykte, säger Per-Anders Östling, KTH:s rankingexpert.

 • Mikael Östling föreslås som prorektor vid KTH

  Publicerad 2016-09-22
  Han går från jobbet som forskare och chef i Kista, med lång erfarenhet i bagaget – till KTH:s högsta ledning. Mikael Östling är föreslagen att bli ny prorektor.

 • Framsteg i kampen mot flygbuller

  Publicerad 2016-09-19
  Måndagen den tredje oktober kommer tre förstudier om flygbuller att presenteras på KTH. Forskningen har utförts vid universitetets flygforskningscentrum och efter presentationerna kommer inbjudna experter att presentera olika sätt att minimera just oväsen från flygplan.

 • Inspirerande träff för nya masterstudenter

  Publicerad 2016-09-18
  Nykomna internationella stipendiater tog chansen att knyta kontakter med varandra och sina programansvariga när KTH bjöd in till mingel.

 • Nytt forskningscentrum för fordonsindustrin på plats

  Publicerad 2016-09-15
  KTH:s nya forskningscentrum ska säkerställa att Sverige även i framtiden behåller ledartröjan inom drivlinetillverkning för tunga fordon. Invigningen den 13 september samlade namnkunniga representanter för både forskning och industrin.

 • Studerar svällande elbilsbatterier

  Publicerad 2016-09-14
  KTH-forskaren Matilda Klett, för närvarande verksam som temaforskare inom ramen för Svenskt el- och hybridfordonscentrum (SHC), studerar fordonsbatterier. Det är främst svällning och tryck i dessa batterier som befinner sig på agendan, detta eftersom fenomenet utgör en säkerhetsrisk.

 • Forskare gör diagnoser billigare

  Publicerad 2016-09-12
  Forskare vid Avdelningen för mikro- och nanosystem vid KTH har utvecklat ett nytt sätt att formspruta och mönstra plastkomponenter. Den nya metoden kan hålla nere tillverkningskostnaden för medicintekniska produkter som diagnosverktyg för olika sjukdomar.

 • Startskott för fler studentbostäder

  Publicerad 2016-09-09
  Med fyrverkeri, gyllene girlanger och musik från Promenadorkestern gick startskottet för byggandet av drygt 230 studentlägenheter som ska hysa över 400 studenter på KTH Campus.

 • Det går allt bättre för KTH:s elbilsracing

  Publicerad 2016-09-09
  KTH Formula Student heter det studentlag från Sveriges största tekniska universitet som varje år tävlar mot studenter och bilar från andra lärosäten och länder. I år kom laget på plats 7 av sammanlagt 21 och gjorde på det hela taget bättre ifrån sig än förra året.

 • Brott i köpcentrum görs synliga

  Publicerad 2016-09-08
  Det är inte bara omskrivna köpcentret Mall of Scandinavia som nyligen öppnat portarna i Sverige. På tio år har antalet gallerior i Sverige fördubblats, från 150 till 300 stycken. Samtidigt begås det mängder av brott i landets köpcentrum. Enbart antalet butiksstölder uppgår till 2 miljoner stycken varje år till ett värde av 4,6 miljarder kronor. KTH-forskarna Vania Ceccato och Väino Tairandi har studerat brottsligheten i landets köpcentrum.

 • Från forskning till fiktion

  Publicerad 2016-09-07
  Visste ni att Howard i den amerikanska tv-serien Big Bang Theory har sin motsvarighet i Christer Fuglesang på KTH? I alla fall enligt det seminarium som hölls på KTH Entré i början av veckan.

 • Expertgrupp föreslår regler runt antikroppar

  Publicerad 2016-09-06
  En internationell arbetsgrupp har tagit fram riktlinjer för utvärdering av antikroppar som används för biomedicinsk forskning. I en artikel i Nature Methods föreslår forskarna fem grundläggande strategier för att kvalitetssäkra antikroppar.

 • All världens experter på armlängds avstånd

  Publicerad 2016-09-05
  Tre KTH-studenter har precis startat marknadsplatsen Fliffr, en mobilapp som ger dig möjlighet att tjäna pengar på just din talang eller ditt yrke. Fliffr kapar mellanhänderna och vänder sig främst till köpare och säljare av kunskap i form av rådgivning i olika situationer. Det kan handla om kostråd, it-support, skoluppgifter, installation av hemelektronik eller rådgivning runt VVS, matlagning och motion.

 • Att uppfinna modeindustrin på nytt

  Publicerad 2016-09-01
  Den globala innovationstävlingen Global Change Award, där KTH är en partner, öppnar i dag. Syftet är att ta fram lösningar för att kunna fortsätta producera mode för en växande befolkning, men samtidigt förbättra inverkan på miljön.

 • Miljoner doneras till KTH-entreprenörer

  Publicerad 2016-09-01
  Bicky Chakraborty, grundare av Elite Hotels, donerar fem miljoner kronor till KTH. Pengarna går till ett entreprenörprogram som ska stärka ett entreprenöriellt tankesätt hos studenter och forskare vid universitetet.

 • Snabbare blodprov ger effektivare och billigare sjukvård

  Publicerad 2016-08-31
  Forskare vid KTH har utvecklat en ny teknik där patienter tar blodprov på sig själva i hemmet. Tekniken, som är mer exakt än dagens lösningar, gör att patienterna slipper åka till ett sjukhus för att lämna blod för analys. Detta innebär miljö- såväl som kostnadsbesparingar för svensk sjukvård som årligen hanterar miljontals konventionella blodprov.

 • De förutspår proteiners blixtsnabba rörelser

  Publicerad 2016-08-31
  Forskare vid KTH, Stockholms Universitet och spanska Institute for Biomedical Research Barcelona har utvecklat en metod som gör det möjligt att förutspå hur proteiner rör sig när de ska utföra sina biologiska funktioner. Arbetet visar att proteiners rörelser styrs till stor del av deras form, och de nyvunna kunskaperna förbättrar förståelsen för proteiner. I förlängningen kan arbetet bidra till utvecklingen av nya läkemedel.

 • Trendbrott: Datatrafiken ökar, energiförbrukningen minskar

  Publicerad 2016-08-29
  Internetanvändningen har ökat allt snabbare på senare år och i takt med den energiförbrukningen och därmed utsläppen. Nya rön från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH visar för första gången ett revolutionerande trendbrott. Energiförbrukning och koldioxidutsläpp från it-, medie- och konsumentelektroniksektorn minskar sedan 2010 i Sverige trots en kraftigt ökad datatrafik.

Till sidans topp