Nyheter

 • Katastrofrobot tar hjälp från tv-spelsvärlden

  Publicerad 2014-10-22

  I ett stort europeiskt forskningprojekt har svenska forskare från KTH varit med och utvecklat ett nytt sätt att styra robotar som används av brandmän, poliser och militär vid katastrofer som bränder, jordbävningar och krig. Forskarna har lånat sättet att styra robotarna från tv-spel som Far Cry och Call of Duty.

 • Studenter bygger minisatellit

  Publicerad 2014-10-21

  Under 2017 kommer KTH Rymdcenter att sända upp en Cubesat, en minisatellit. Därmed blir KTH först i Sverige att ta initiativ till att bygga en sådan satellit. Det är studenter på KTH som kommer att bygga satelliten och nu veckan genomförs en tävling där man kan rösta fram ett namn till studentsatelliten.

 • ”Miljöfrågan måste vara genomgripande”

  Publicerad 2014-10-20

  Miljöfrågan måste genomsyra hela samhället, hela vägen, hela tiden. Miljöpolitiken, som den sett ut hittills med punktinsatser räcker inte. Det konstaterade professor Sverker Sörlin, som var en av talarna på KTH- Sustainability Research Day.

 • KTH-forskare utvecklar nobelprisad hjärnforskning

  Publicerad 2014-10-20

  Medicin-pristagarnas upptäckt av hjärnans inre GPS-system innebär ett stort genombrott för förståelsen av hur hjärnan fungerar. På KTH har Erik Fransén, forskare inom beräkningsbaserad neurovetenskap, vandrat genom de dörrar som öppnades genom pristagarnas forskning.

 • KTH:s robot-ubåt är havets drönare

  Publicerad 2014-10-20

  Forskare vid KTH har tagit fram en robot-ubåt för att ta reda på hur de stora havsdjupen ska kunna utforskas. Upphovsmakarna sätter likhetstecken mellan farkosten och dagens luftburna drönare med en betydande skillnad: – Djuphavsdykning är ingen lek, miljön är till och med tuffare än förhållandena i yttre rymden, säger Jakob Kuttenkeuler, professor vid KTH.

 • Skogens förädlare blir hedersdoktor

  Publicerad 2014-10-16

  Industrimannen Sverker Martin-Löf har sett och förmått svensk skogsindustri att växa och utvecklas under de senaste 40 åren. – Jobbar man med skog händer inget på ett år utan det gäller att tänka långsiktigt, men för den skull kan man inte sitta still i båten, säger han, nybliven hedersdoktor vid KTH.

 • Prisat mikroskop byggt på KTH

  Publicerad 2014-10-13

  På KTH används ett mikroskop, byggt tillsammans med kemipristagaren Stefan W. Hells forskargrupp i Göttingen. Bland annat används det för att utveckla tidiga diagnosmetoder för bröst- och prostatacancer.

 • KTH-forskare utvecklar gröna dioder

  Publicerad 2014-10-10

  När det annonserades att årets Nobelpris i fysik gick till de tre uppfinnarna av den blå ljusdioden hurrades det extra i labbet hos Saulius Marcinkevicius, professor i optik. Där pågår ett samarbete med pristagaren Shuji Nakamura för att vidareutveckla de belönade dioderna.

 • KTH och Scania i samarbete om framtidens transportsystem

  Publicerad 2014-10-10

  KTH och Scania inleder ett samarbete om ett nytt forskningscentrum på KTH för framtidens transportsystem, Integrated Transport Research Lab. Här ska teknik som autonoma bussar, elvägar och bättre system för att undvika bilköer utvecklas och testas.

 • De jobbar med det Nobelprisade supermikroskopet

  Publicerad 2014-10-09

  Den mikroskopteknik som har utvecklats av de tre vinnarna av Nobelpriset i kemi 2014 är en hörnsten i KTH-initiativet Scilifelabs verksamhet. - Den här tekniken innebär ett paradigmskifte inom mikroskopi och är defintivt värt ett Nobelpris, säger Hjalmar Brismar, professor på KTH och Karolinska institutet.

 • Stadsdelarna där risken är störst att drabbas av hjärtstopp

  Publicerad 2014-10-08

  KTH-studenterna Rebecca Ilehag och Fredrik Hilding har i sitt examensarbete använt information från bland annat Södersjukhuset, Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån och gjort en kartläggning över var i Stockholm risken är störst att drabbas av hjärtstopp. Den viktigaste upptäckten är att arbetet givit en tydlig bild av var någonstans det saknas hjärtstartare och var sådana bör placeras ut.

 • Kolla din elförbrukning i mobilen

  Publicerad 2014-10-06

  Några studenter vid KTH har tagit fram en ny mobilapp vid namn Greenely. Med den kan användaren direkt se hur mycket el som förbrukas i hushållet. Resultatet redovisar både i kronor och i form av... ett blomstrande träd! – Trädet blommar när du förbrukar lite el, och vissnar bort när du är en storkonsument, säger Mohammed Al Abassi, en av grundarna bakom företaget med samma namn som appen.

 • KTH fortsatt högt på THE-ranking

  Publicerad 2014-10-02

  På den ansedda rankinglistan Times Higher Education (THE) placerar sig KTH på plats 126 på listan över bästa lärosäten i världen – att jämföra med plats 117 i fjol. KTH rankas dock som 30:e bästa lärosätet i världen inom ämnesområdet Engineering och Technology

 • De isolerade gen-öarna blir en hel kontinent

  Publicerad 2014-10-02

  Utrustning som ska användas till att kostnadseffektivt kunna studera människans hela arvsmassa men också att bekämpa cancer. Det är bland annat till det som forskningsanslaget om 200 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse går.

 • Nu ska roboten få människans fingerfärdighet

  Publicerad 2014-10-02

  Genom ett forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 18,5 miljoner har professor Danica Kragic Jensfelt och hennes kollegor vid KTH möjlighet att förverkliga deras mål: Att se till att robotar i framtiden ska kunna utföra lika komplicerade uppgifter som människor.

 • KTH-professor nominerad till Polhemspriset

  Publicerad 2014-09-30

  Tre svenska ingenjörer har nominerats till årets Polhemspris för sina banbrytande innovationer i människans tjänst. En av dem är Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH.

 • Storslam för forskning inom skog och biomassa

  Publicerad 2014-09-29

  KTH:s forskning inom skogsråvaror och biomassa håller hög nivå. Inte mindre än 8 av de 21 forskningsprojekt som beviljats anslag av Formas bedrivs av KTH-forskare. Av de 85 miljoner kronor som delas ut går nästan hälften till KTH:s forskning inom området.

 • "Vi skapar det offentliga rummet"

  Publicerad 2014-09-29

  Maria Håkansson har bland annat forskat om hur våra vardagsmiljöer, som kollektivtrafiken eller bostadsområdet, kan bli bra mötesplatser för alla sorters människor.

 • De löser problemet med arsenik i vattnet

  Publicerad 2014-09-29

  Varje år utsätts miljontals människor i Bangladesh för arsenik via dricksvattnet. I ett projekt som leds av KTH-professorn Prosun Bhattacharya har man skapat en metod för att hitta dricksvatten med låga eller inga halter av arsenik.

 • Plasmafysikguru besöker KTH

  Publicerad 2014-09-24

  På måndag den 29 september kommer professorn Roy Tobert från University of New Hampshire till KTH. Han är expert på plasmafysisk och kommer att hålla en föreläsning om NASA-projektet MMS, ett projekt som går ut på¨att fyra identiska satelliter i början av mars 2015 kommer att skickas upp omloppsbana kring jorden för att studera fenomenet "Magnetic reconnection".