Nyheter

 • Kemipris till KTH-professor

  Publicerad 2014-04-24

  Hallå Där, Hans Ågren, professor i teoretisk kemi, som fått 2014 Björn Roos Award till minne av en av Sveriges framstående kvantkemister. Hur känns det?

 • KTH stiger på miljöranking

  Publicerad 2014-04-23

  KTH har tagit ytterligare ett steg uppåt på listan som rankar miljöarbetet på statliga myndigheter. I Naturvårdsverket senaste granskning är KTH endast en poäng från en topplacering.

 • Fler sökande till KTH

  Publicerad 2014-04-22

  Det totala antalet sökande till KTH fortsätter att öka. Från 39 154 i fjol till 40 877 sökande till höstterminen i år. De som valt KTH i första hand ligger på i stort sett samma nivå som förra året - det vill säga drygt 7 000.

 • Hoppas reducera dödligheten i malaria

  Publicerad 2014-04-22

  Enligt Världshälsoorganisationen WHO tog sjukdomen malaria 627 000 människoliv år 2012, till största delen från barn under 5 år. Nu har forskare vid bland annat KTH kommit underfund med hur man skulle kunna särskilja patienter med en lättare form av malaria från de som utvecklar betydligt svårare och mer dödliga varianter. I förlängningen kan forskningsresultatet innebära både att liv kan räddas och att det mänskliga lidandet blir mindre.

 • Vision blir verklighet inom livsvetenskap

  Publicerad 2014-04-16

  SciLifeLab i Solna växer så det knakar. Från noll till 1 000 forskare på bara några år - och dubbelt så stora lokaler. – Det har varit en otrolig utveckling och visionen att skapa en infrastruktur för modern, molekylärbiologisk forskning har blivit verklighet, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och chef för SciLifeLab.

 • Tågens punktlighet under lupp

  Publicerad 2014-04-15

  Punktlighet och tillförlitlighet är bland de viktigaste frågorna för järnvägssektorn. Tågtrafik bedrivs för kunderna och kunderna måste kunna lita på att de som resenärer eller deras varor kommer fram vid utlovat tidpunkt. De flesta håller dock förmodligen med om påståendet att järnvägstrafiken inte är på en önskvärd nivå i detta hänseende idag. Vad är orsakerna och vad behöver göras för att förbättra situationen?

 • Sveriges nya valsystem - så fungerar det

  Publicerad 2014-04-10

  Vid valet 2010 fick det svenska valsystemet stor uppmärksamhet, bland annat för att det misslyckades med att ge proportionalitet till partierna i Riksdagen. En ny vallag för Sverige har godkänts i första läsningen av Riksdagen den 19 mars i år. För att den skall träda i kraft krävs ett nytt beslut efter valet i höst.

 • Fisk- och grönsaksodling hemma: så blev det

  Publicerad 2014-04-10

  Under förra året laborerade forskare vid KTH med fisk- och grönsaksodling hemma i köket, ett arbete som rönt minst sagt stor uppmärksamhet. Nu har resultaten från forskningsprojektet kommit.

 • De kan kommentera FN:s klimatrapport

  Publicerad 2014-04-10

  FN:s klimatpanel IPCC släpper på söndag den tredje delrapporten inom den femte bedömningen av kunskapsläget om klimatförändringarna. De två tidigare har behandlat den naturvetenskapliga grunden samt konsekvenser och anpassning inför de förväntade effekterna. Den tredje delrapporten handlar om åtgärder för att minska klimatförändringar.

 • Så ska alla få plats i vår stad

  Publicerad 2014-04-09

  Hur skapas offentliga miljöer där människor från olika samhällsklasser kan träffas och känna sig trygga? KTH-forskaren Maria Håkansson har studerat hur offentliga miljöer gestaltas på 13 olika platser runt om i Sverige. 13 områden som inte nödvändigtvis motsvarar ytterligare en bronsstaty i en park eller på ett torg.

 • Cellterapi mot cancer stärks

  Publicerad 2014-04-08

  Att bekämpa cancer genom cellterapi kan vara en sista utväg i behandlingen. KTH-forskaren Björn Önfelt och hans forskarlag på SciLifeLab arbetar för att ringa in och stärka de celler som kan mota sjukdomen.

 • Hoppande gener och antibiotikaresistens

  Publicerad 2014-04-07

  Jens Lagergren, professor i beräkningsbiologi vid KTH, har tillsammans med forskarkollegor tagit fram en ny metod för att kartlägga hur olika gener har utvecklats över tid. Metoden är bättre än de som används idag.

 • Prisregn över KTH-studenter

  Publicerad 2014-04-03

  Igår ägde visualiseringstävlingen C Awards rum på Visualiseringscenter C vid Linköpings Universitet. Innan tävlingen startat hade KTH-studenterna intagit 9 av 25 nomineringar och när C Awards var över hade de knipit 3 av 7 priser.

 • Prestigefyllt pris till KTH-professsor

  Publicerad 2014-04-01

  Hallå där, Anna-Karin Tornberg, professor i numerisk analys på KTH. Du är en av fem pristagare som fått Göran Gustafssonprisen 2014. Hur känns det?

 • Filmfestival om miljöforskning

  Publicerad 2014-04-01

  Att med filmens hjälp berätta om miljöforskning så att den berör, upprör och kanske stör är en bärande idé bakom filmfestivalen Tales from Planet Earth 9-12 april.

 • KTH-studenterna hjälper dig betygsätta läraren

  Publicerad 2014-03-31

  Att på olika sätt visualisera vår omvärld och gestalta information som finns där är ett ämnesområde som mycket snabbt växer sig allt starkare. På så sätt blir komplexa sammanhang lättare att förstå och vår omgivning begriplig. KTH:s studenter är särskilt bra på visualisering, de har knipit hela 9 av 25 nomineringar i tävlingen C Awards som äger rum nu på onsdag den 2 april. Här är bidragen som hjälper dig att läxa upp läraren, ta på elförbrukningen och titta på musik.

 • 23,5 miljoner till höghastighetskameror

  Publicerad 2014-03-30

  Professor Jens Fransson tillsammans med kollegor har beviljats ett anslag om 23 609 000 kronor till ”Odqvist laboratory for experimental MUlti-SCaLE mechanics – MUSCLE”. Pengarna kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och ska främst gå till avancerad optisk mätutrustning.

 • KTH-professor till Vetenskapsrådet

  Publicerad 2014-03-28

  Hallå där, Björn Ottersten, professor i signalbehandling vid KTH, som utsetts till styrelseledamot för statliga forskningsfinansiären Vetenskapsrådet (VR). Hur känns det? – Jag är mycket hedrad för förtroendet. Nu måste jag snabbt lära mig mer om VR:s verksamhet.

 • Storsatsning lyfter matematikforskning

  Publicerad 2014-03-28
 • Solklar laddare för elbilar på KTH:s campus

  Publicerad 2014-03-27

  Nu kan alla elbilsförare ladda sina fordon med närproducerad el på KTH:s campus. På torsdagen invigdes innerstadens första solcellsdrivna laddstation.