• Grunden lagd för fler studentbostäder

Publicerad 2015-03-27
    – Jag är lycklig i dag. Enda sättet att motverka bristen på studentbostäder är att bygga. Jag hoppas att vi startat en trend och att andra byggare följer efter.

• Matematikforskningen på KTH stärks

Publicerad 2015-03-26
    Matematikforskningen på KTH får en rejäl injektion av stimulerande internationella utbyten som möjliggörs genom sex anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram.

• Ny direktör för SciLifeLab

Publicerad 2015-03-26
    KTH-professorn Mathias Uhlén lämnar över rodret för SciLifeLab till Olli Kallioniemi, som blir ny direktör den 1 juli.

• Ny metod mäter köpvanors miljöpåverkan

Publicerad 2015-03-24
    Hur mycket utsläpp och markanvändning genererar vårt köpsug efter utländska varor? Med hjälp av en ny metod som mäter konsumtionens miljöpåverkan kan frågan bli möjlig att besvara inom ett par år.

• Cool experimentverkstad öppnar på KTH

Publicerad 2015-03-23
    Från och med torsdag den 26 mars har uppstartsföretag med globala ambitioner inom branscher som Sakernas internet och kroppsnära teknik något att se fram emot. Då öppnar nämligen en så kallad hårdvaru-hubb på KTH:s campus vid Valhallavägen. Things heter stället, och några av förebilderna är fräna Highway1 och Lab IX i San Francisco.

• Billigare batterier ger elbilen bättre konkurrenskraft

Publicerad 2015-03-23
    Ett samarbete mellan forskare på KTH och Stockholm Environment Institute (SEI) visar att elbilar kan komma att konkurrera ekonomiskt med bensindrivna fordon tidigare än vad experter hittills trott. Kostnaden för elbilsbatterier har nämligen sjunkit betydligt snabbare under det senaste årtiondet än vad analytiker förutspått.

• Ska skapa superfällor för malariamyggor

Publicerad 2015-03-23
    Även om forskarna kommit en bit på vägen när det gäller att få bukt på spridningen av malaria med hjälp av myggbekämpning återstår en hel del arbete. Fortfarande dör ett barn per minut på grund av sjukdomen. I samarbete med forskargruppen Oviart med forskare från bland annat International Centre of Insect Physiology and Ecology i Kenya är KTH-forskarna Jenny Lindh och Anna-Karin Borg-Karlson en ny lösning på spåret. En doft myggorna är förtjusta i...

• Snart laddas elbilen via elektrisk asfalt

Publicerad 2015-03-18
    Arbetsnamnet är eRoad och enligt forskare på KTH ska de elektriska vägarna vara en realitet inom 5-6 år. Nicole Kringos och Feng Chen studerar vad som händer när man fyller gator och vägar med ström.

• KTH-trio i framtidssatsning

Publicerad 2015-03-17
    Tre KTH-forskare ingår i regeringens analysgrupper som ska föreslå förändringar och förslag för framtiden.

• Robyn och KTH arrangerar teknikfestival ihop

Publicerad 2015-03-16
    Det behövs fler tjejer inom teknik, det säger såväl politiker som företrädare för universitet och näringsliv. Det är en av anledningarna till att KTH och Robyn anordnar teknikfestivalen Tekla lördagen den 18 april 2015.

• Doktorander i Kina löser energigåta

Publicerad 2015-03-12
    Under två veckor träffas drygt 60 doktorander och ett antal lärare i en sino-europeisk doktorandskola. Med gemensamma krafter letar man lösningar till hur Kina ska bli koldioxidneutralt till år 2040.

• KTH-företag prisas för innovativ hållbarhet

Publicerad 2015-03-11
    Hallå Där Fredrik Hagblom, en av grundarna till och produktchef på företaget Greenely som hjälper folk att hålla koll på sin el- och vattenförbrukning. Ni är en av vinnarna i Green Innovation Contest, en tävling för hållbara innovationer. Hur känns det?

• Vilket kön leder utsläppsligan?!

Publicerad 2015-03-11
    Nu startar ett forskningsprojekt där fyra KTH-forskare ska ta reda på om andelen män och kvinnor i bolagstyrelser spelar någon roll för beslut som rör klimatutsläpp.

• De utreder framtidens järnvägar och trafikleder

Publicerad 2015-03-09
    Nu dras en infrastrukturkommission igång för att titta närmare på alternativa former för finansiering och organisering av Sveriges infrastruktur. Fokus ligger på transportsystemet och KTH-forskaren Björn Hasselgren leder arbetet.

• 3,141592 skäl att addera matte till kultur

Publicerad 2015-03-09
    Säger datumet 14 mars dig något? Exakt, det är ju Pi-dagen! Detta ska givetvis firas, något KTH-stödda Vetenskapens hus gör tillsammans Stockholms matematikcentrum under Pi-dagen. Festligheterna äger rum på flera platser, bland på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm.

• Heldag om hållbarhet

Publicerad 2015-03-06
    Under rubriken ”Från vetenskap till verklighet” bjöd KTH och IVL Svenska Miljöinstitutet in till en heldag på tema hållbarhet. Dagen började dock – stick i stäv med rubriken- med ett studiebesök i verkligheten på Hammarby Sjöstadsverk.

• En förarlös bil ersätter 14 personbilar

Publicerad 2015-03-04
    De 136 000 bilar som varje dag trafikerar Stockholmsområdet skulle kunna ersättas av 9 700 självkörande bilar. Det framgår av ett examensarbete från KTH.

• Mosade oliver blir värme och el

Publicerad 2015-03-02
    Gör dig av med det giftiga avfallet från produktionen av olivolja samtidigt som värme och elektricitet alstras. Det låter som en lysande plan, och KTH-forskaren Carina Lagergren ser en stor potential i forskningsprojektet Biogas2PEMFC. En fullt fungerande anläggning är igång i Spanien.

• Blogg sprider KTH-forskning globalt och socialt

Publicerad 2015-02-26
    Hallå där, David Callahan, internationell pressekreterare på KTH, som driver den nystartade bloggen Stockholm Technology Blog. Varför gör du det?

• Sökes: Lovande forskartalanger

Publicerad 2015-02-25
    Genom en gedigen rekryteringssatsning ska KTH stärka sin forskning på den globala arenan. – Vi letar efter lovande, unga forskare över hela världen, som vill etablera sig här, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.