Nyheter

 • KTH kan bli riksidrottsuniversitet

  Publicerad 2014-12-17
  KTH är ett av de lärosäten som är först ut i Riksidrottsförbundets satsning på Riksidrottsuniversitet, RIU. Från och med hösten 2015 ska akademi och elitidrottare matchas för fler framtida medaljer.

 • KTH-professor får amerikansk eloge

  Publicerad 2014-12-17
  Hallå Där, Börje Johansson, professor i tillämpad materialfysik på KTH. Du har blivit utsedd till APS Fellow. Vad är det?

 • Hjärtat inspirationskälla för nytt kraftverk

  Publicerad 2014-12-17
  En ny typ av vågkraftverk som inspirerats av hjärtars pump- och styrfunktioner. Det är vad det svenska företaget Corpower Ocean utvecklar. Tekniken, som har tagits fram bland annat av forskare från KTH, är mer effektiv än traditionella vågkraftverk och har precis belönats med ett prestigefyllt pris från Massachusetts Institute of Technology, MIT.

 • Ingen paketlösning för miljön

  Publicerad 2014-12-16
  Under granen ligger många prylar producerade i länder med andra miljöförhållanden – samtidigt som Sverige har minskat sina utsläpp av växthusgaser inom landets gränser.

 • KTH topprekryterar från Google

  Publicerad 2014-12-15
  Hålla där, Nicklas Lundblad, samhällspolitisk chef på Google i Europa och som precis har blivit anställd som adjungerad professor på KTH. Hur känns det?

 • Så slår julresan på klimatet

  Publicerad 2014-12-12
  Ska familjen fira jul i Thailand? Eller kanske ta tåget till Åre? Skillnaden i klimatpåverkan är avsevärd, enligt miljöforskningen. Flyget till badstränderna i Sydostasien orsakar mer än 200 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med den svenska fjällresan.

 • Hyrsamhället är här

  Publicerad 2014-12-12
  Julhandeln slår rekord år efter år. 2014 spår detaljhandelns undersökningsföretag HUI att vi ska spendera 68 miljarder kronor - 2,5 procent mer än förra året – på julklappar. Delandets ekonomi är dock på stark frammarsch och ändrar förutsättningarna för så väl julhandeln som konsumtionen i stort.

 • Näthandeln skapar nya mönster

  Publicerad 2014-12-12
  Hur ser människors vardagliga konsumtionsvanor ut? På vilket sätt kommer internet in i sammanhanget? Det är frågor som forskarna Åsa Svenfelt och Miriam Börjesson Rivera ställer i ett projekt på Centre for Sustainable Communications, CESC. Målet är få in mer indirekta miljöeffekter i miljöutvärderingar när nya teknologier, tjänster och produkter tas fram.

 • Gör som prinsen – hitta rätt sko

  Publicerad 2014-12-12
  Om prinsen haft tillgång till Volumentals 3D-mätteknik hade sagan om Askungen blivit betydligt kortare och prinsens letande mer effektivt. Företagets webbläsar-baserade app kommer snart att användas av större skoåterförsäljare för att hjälpa kunderna hitta skor som sitter perfekt.

 • KTH i europeisk storsatsning på råmaterial

  Publicerad 2014-12-11
  En effektivare råmaterialanvändning är fokus för det nya europeiska samarbetet, KIC- RawMatTERS. KTH, som ingår som en av parterna i konsortiet, har också varit med och arbetat fram det förslag som nu får 300 miljoner euro på fem år från EIT, det europeiska institutet för innovation och teknik.

 • Mångmiljardsatsning på innovationer som främjar äldres hälsa

  Publicerad 2014-12-11
  Nu står det klart att InnoLIFE, det konsortium som KTH är en del av, vunnit dragkampen om EU-medel öronmärkta för att stimulera uppfinningsrikedom och nyttiggörande av vetenskapliga upptäckter för att tackla stora samhälleliga utmaningar relaterat till en åldrande befolkning.

 • Framtidens skog växer sig stark

  Publicerad 2014-12-09
  Samverkan, nytänkande forskning och paradigmskifte. Det var några av ingredienserna då den svenska skogseliten diskuterade skogens och skogsnäringens utveckling och framtid. På KTH:s branschseminarium deltog också kung Carl XVI Gustaf.

 • 90 miljoner till KTH-forskning

  Publicerad 2014-12-08
  Rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt till rätt pris. Så lyder utmaningen som KTH:s professor Mathias Uhlén och hans forskarteam fått 90 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse för att anta.

 • Han är årets Academy Fellow på KTH

  Publicerad 2014-12-04
  Fredrik Viklund heter den forskare vid KTH som blivit antagen till 2014 års upplaga av karriärprogrammet Wallenberg Academy Fellows. Han får 5 miljoner kronor fördelat över fem år från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att ägna sig åt avancerad matematikforskning.

 • KTH-studenter använder den senaste spelteknologin

  Publicerad 2014-12-02
  Den femte december är det öppet hus på KTH:s visualiseringsstudio. På plats kommer fyra nya datorspel att visas upp, bland annat ett om en splittrad figur som äter piller och jagas av spöken. Dessutom kommer du som besökare att få lov att testa så väl coola rymdpromenader som spel som använder sig av den senaste tekniken från Oculus VR och Novint Technologies.

 • Hjärnans hälsa kan påverkas av moderns bakterieflora

  Publicerad 2014-12-01
  Att bakterier i den egna tarmen påverkar hjärnans utveckling och funktion vet vi sedan tidigare, men nu har forskare från bland annat KTH även upptäckt att hjärnan hos möss påverkas av moderns bakterieflora. – En förståelse kring de här mekanismerna kan ha viktig betydelse för förebyggande arbete och behandling av neurologiska sjukdomar som autism hos människor, säger Hans Hebert, professor i bioteknik vid KTH.

 • Minister fick inblick i hållbar produktion

  Publicerad 2014-11-27
  Framtidens hållbara produktionsteknik stod på agendan när ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, besökte KTH i Södertälje.

 • Din röst ska bli ett designverktyg

  Publicerad 2014-11-26
  Penna och papper är inte till mycket hjälp när man ska utforma nya ljud. Rösten är däremot ett förnämligt redskap.Det har forskare vid KTH insett. Ett europeiskt projekt där KTH ingår ska mynna ut i ett datoriserat designverktyg som ska hjälpa till med ljudskapandet. Resten tar din röst ta hand om.

 • KTH-tillskott till IVA

  Publicerad 2014-11-25
  Sara Snogerup Linse, mottagare av KTH:s stora pris 2014, och KTH-professorn Henrik Alfredsson är nya ledamöter i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. De väljs in till avdelningen för Teknikens grunder och gränsområden.

 • Gemensam lansering av svensk forskning

  Publicerad 2014-11-24
  KTH är ett av sex svenska universitet som ska göra svensk forskning mer känd i Asien och Sydamerika. Projektet Swedish Academic Collaboration Forum har bland annat som syfte att stärka gamla, och skapa nya, forskarutbyten och samarbeten.