Nyheter

 • Forskarna som siktar mot Hollywood

  Publicerad 2016-02-09
  I ett samarbete mellan KTH och Stockholms konstnärliga högskola har två forskare utvecklat ett digitalt verktyg för animerade bildmanus, så kallade previsualiseringar. Det gör denna del av filmandet både betydligt billigare och mer effektivt.

 • Nytt forskningsprogram om hållbara finanssystem

  Publicerad 2016-02-08
  Nu investerar forskningsfinansiären Mistra 30 miljoner kronor fördelat över fyra år i ett nytt forskningsprogram. KTH ingår i samarbetet tillsammans med bland andra Handelshögskolan och Stockholms universitet. Det har varit i tuff konkurrens med fem andra samarbetskonstellationer som KTH tagit hem detta projekt.

 • Framtidens bilar byggs av trä

  Publicerad 2016-02-04
  Nu satsar svenska lärosäten och institut på att utveckla bilar som är tillverkade av träd från de svenska skogarna. En grupp forskare från KTH, Innventia och Swerea Sicomp demonstrerar möjligheterna med kolfiber baserad på barrvedslignin där så väl delar av bilkarossen som -batteriet i modellbilen är tillverkade av materialet.

 • Internationellt partnerskap prisas

  Publicerad 2016-02-02
  Hallå där, Stefan Östlund, professor, dekan och ansvarig för från fakultetens sida för det strategiska utbildningssamarbetet INSPIRE, som just fått en den amerikanska utmärkelsen 2016 Heiskell Award i kategorin Internationellt partnerskap. Vad betyder detta för KTH?

 • Minskad smittspridning på sjukhus

  Publicerad 2016-02-02
  Omkring 1 500 personer dör varje år och stora kostnader för patienter som måste vårdas på grund av allvarliga infektioner de fått under sjukhusvistelsen. Det är följder av luftburen smittspridning på sjukhus, och enligt Socialstyrelsen en allvarlig situation. Forskare på KTH arbetar aktivt för att komma tillrätta med problemet genom att undersöka olika ventilationslösningar.

 • Minister imponerad av energilösningar

  Publicerad 2016-01-27
  – Otroligt spännande och inspirerande! Så sammanfattade biståndsministern Isabella Lövin sitt besök på KTH där hon fick ett smakprov på den senaste forskningen och tekniken inom förnybar energi.

 • Nanosprickor kan förbättra framtidens elektronik

  Publicerad 2016-01-26
  Forskare vid KTH har tagit fram en effektiv metod för att skapa pyttesmå sprickor eller gap i material med elektrisk ledningsförmåga. Detta, hur märkligt det än låter, kan i sin tur bland annat leda till bättre datorer och mobiler samt effektivare medicinteknik och kroppsnära elektronik.

 • Nytt forskningscentrum om Arktis

  Publicerad 2016-01-25
  Råvaruutvinning och gruvdrift i Arktis är några av de ämnen som befinner sig i fokus när ett nordiskt forskningscenter finansierat av Nordforsk nu startas. Forskarna kommer att jobba med nytänkande om hållbar utveckling och det nya centret leds av KTH i samarbete med Stockholms universitet och Stockholm Environment Institute.

 • Dåliga energivanor på arbetsplatsen ska brytas

  Publicerad 2016-01-25
  Varje dag lämnar anställda lampor, datorer och andra apparater påslagna i tomma kontorsrum. I projektet Beyondviz arbetar forskare från bland annat KTH med personal och ledning på ett flertal arbetsplatser för att öka medvetenheten och ändra vanor för att undvika onödig energianvändning.

 • Digitalt center döpt efter KTH-forskare

  Publicerad 2016-01-21
  Hallå där, Gunilla Bradley, professor emerita i informatik på KTH, som får ett center uppkallat efter sig vid Linneuniversitet i Växjö/Kalmar. Gunilla Bradley Center för digitala affärer (GBC) ska det heta. Hur känns det?

 • KTH-forskningen som fick störst genomslag

  Publicerad 2016-01-21
  Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.

 • Startskott för öppna online-kurser

  Publicerad 2016-01-21
  Nu sällar sig KTH till den skara som väljer att utbilda på bred front genom online-kurser så kallade MOOC:ar, massive open online courses. I april lanseras den första kursen som handlar om bemannade rymdfärder och leds av Christer Fuglesang.

 • Gamla värmeelement blir mer effektiva

  Publicerad 2016-01-21
  Ett nytt samarbete mellan KTH och Bravida har precis etablerats, och målet är att minska energianvändningen med tio procent i hus utrustade med radiatorsystem.

 • Bot mot bokris: Lär av Tyskland

  Publicerad 2016-01-18
  Allt från stadsplanering och infrastruktur till skatter och finansiering behöver ses över för att komma till rätta med den svenska bostadskrisen. Det konstaterar Anna Granath Hansson i sin licentiatavhandling som där hon jämför Sveriges och Tysklands hantering av bostadsbyggandet.

 • KTH-professor i debatt om vetenskaplighet

  Publicerad 2016-01-14
  Om etablerad vetenskap jämställs med pseudoteorier är skolan illa ute och kanske på sikt även samhället. Det befarar bland andra KTH-professorn Christina Moberg som lyft frågan i en debattartikel.

 • Undervattensdrake ska ge havskraft vind i seglen

  Publicerad 2016-01-13
  Forskare från KTH är involverade i en av de största europeiska satsningarna på havsbaserad och förnybar energiteknik till dags datum. Hur tekniken ser ut? Som en drake hämtad från den japanske animatören och regissören Hayao Miyazakis magiska värld.

 • Studentuppdraget: En människodriven och snabb ubåt

  Publicerad 2015-12-29
  I syfte att få KTH-studenterna redo för arbetslivet fick de en riktigt tuff uppgift. Att designa och bygga en ubåt från grunden där den enda drivkällan var människomuskler. En ubåt som skulle roffa åt sig ett världsrekord trots sin vikt om drygt 400 kilo...

 • Programkod från KTH-forskare används av miljarder

  Publicerad 2015-12-28
  Idag består jordens befolkning av cirka 7,3 miljarder människor. Dessa personer använder tillsammans 1-2 miljarder mobiltelefoner med olika varianter av operativsystemet Linux. Det är här KTH-forskarnas arbete kommer in i bilden. De har skrivit kod som används i samtliga Linuxbaserade mobiler och datorer som säljs idag.

 • Mysteriet i Östersjön: Var kommer planktonen från?

  Publicerad 2015-12-23
  Nu har forskare vid KTH, Scilifelab och Linneuniversitetet för första gången kartlagt arvsmassan hos ett stort antal bakterieplankton i Östersjön med hjälp av DNA-sekvensering. Eftersom bakterier är betydelsefulla för kretsloppen av kol och näringsämnen i havet är detta en viktig pusselbit för förståelsen för hur Östersjöns ekosystem fungerar. Studien visar bland annat att planktonens närmaste släktingar inte finns i sjöar och vanliga hav, utan i andra brackvattenmiljöer.

 • Gasen i botten för körkänslan

  Publicerad 2015-12-20
  Kan man bygga in den rätta körkänslan redan när bilen tillverkas? Ja, enligt forskare på KTH, som arbetar med en effektiv metod för detta.

Till sidans topp