Nyheter

 • Så kan Stockholms tunnelbana se ut 2030

  Publicerad 2014-06-26

  Gula linjen - det är arbetsnamnet på en tänkbar ny tunnelbanesträckning från Danderyd via Solna, Odenplan, Fridhemsplan, Liljeholmen och så vidare till Älvsjö. KTH-studenten Emeric Djoko har i sitt examensarbete på masternivå undersökt de möjligheter och utmaningar som finns.

 • Storseger för KTH-entreprenörer

  Publicerad 2014-06-24

  KTH tog storslam när tusentals innovativa idéer från 22 lärosäten i USA och Europa tävlade mot varandra i Paris nyligen. Bland de 50 vinnarna fanns tre bidrag från KTH – varav 3D-modellföretaget Volumental blev en av de tio bästa.

 • Män styr städers utformning

  Publicerad 2014-06-23

  Kvinnor och män använder stadsmiljöer på olika sätt, men det är framförallt manliga normer som styr hur våra städer utformas och tas om hand. Resor och snöröjning är två bland flera tydliga exempel på de visar en avhandling från KTH.

 • KTH:s administration synas

  Publicerad 2014-06-19

  Efter att ha utvärderat såväl sin forskning som utbildning har KTH nu tagit sig an sin administration. Genom kvalitetsutvärderingen AAE 2014 sätts 14 olika områden inom administrationen under lupp.

 • Bredare grepp om miljöpåverkan

  Publicerad 2014-06-19

  Att skapa en helhetsbild av hur en ny väg, ett nytt bostadsområde eller byggandet av en ny bro påverkar miljön ska bli lättare i framtiden. Det hoppas en grupp forskare från bland annat KTH som fått tio miljoner kronor från Naturvårdsverket för att göra miljöbedömningar mer kompletta.

 • Allt ljus på KTH:s energiforskning

  Publicerad 2014-06-19

  På lördag är det årets ljusaste dag. Sommarsolståndet bjuder på årets längsta dag och kortaste natt, och därmed ljus i massor. Vilket passar utmärkt med tanke på all solrelaterad forskning som pågår på KTH. Här är ett axplock bland de artiklar vi publicerat i ämnet under de senaste åren.

 • Lättsamt Almedalen gynnar forskare

  Publicerad 2014-06-18

  Hallå där, Maria Börjesson, transportforskare, som ska medverka på politikerveckan i Almedalen. Hur känns det? – Jättekul. Jag känner mig väl förberedd och tänker bara njuta.

 • KTH-forskare kommenterar Obamas insats

  Publicerad 2014-06-18

  USA:s president Barack Obama presenterade nyligen en rad åtgärder som rör landets klimatarbete, något som rörde upp starka känslor på hemmaplan. Åtgärderna kommer att få ett genomslag världen över, och här redogör några av KTH:s miljöexperter för sina tankar om vilka effekterna blir samt varför du ska bry dig om Obamas klimatåtgärder.

 • Vill stoppa risker med nanopartiklar

  Publicerad 2014-06-16

  Storleken på metallpartiklar är avgörande för deras eventuella farlighet. Det har en forskare vid KTH kunnat konstatera. Stora och små partiklar har nämligen olika ytegenskaper fast de är av samma metall eller metallegering. Eftersom det är ytan som växelverkar med omgivningen kan forskningsresultatet medföra positiva effekter för samhället, särskilt de som har eller riskerar att drabbats av astma eller allergi.

 • Regissera matchen själv

  Publicerad 2014-06-12

  Skulle du vilja titta på VM-matcherna från helt andra vinklar än de som visas på TV? Snart kan det vara möjligt genom ny teknik som utvecklats på KTH.

 • Samarbete med VM-stad

  Publicerad 2014-06-12

  Curitiba är en av de tolv städer i Brasilien där VM-matcherna spelas. Staden har en av landets modernaste arenor och ingår i ett samarbete med KTH kring hållbar stadsplanering.

 • Bättre koll på bollen

  Publicerad 2014-06-12

  Vid förra fotbolls-VM fick själva bollen en huvudroll på grund av sina spektakulära egenskaper. Så lär det knappast bli den här gången. Årets boll är designad för att ge den en lugn och förutsägbar bana genom luften, enligt KTH-forskaren Fredrik Lundell.

 • Strategiskt samarbete signerat

  Publicerad 2014-06-11

  KTH och Stockholm stad ingår nu ett strategiskt partnerskap för att långsiktigt bredda och utveckla sitt samarbete för framtiden. Genom den gemensamma avsiktsförklaringen stärks också Stockholmsregionens innovationskraft.

 • Sveriges snabbaste superdator till KTH

  Publicerad 2014-06-11

  KTH investerar tillsammans med samarbetspartners 170 miljoner kronor för att införskaffa en ny dator. Men det är inte vilken simpel räknedosa som helst vi pratar om, utan Sveriges snabbaste superdator.

 • Verktyget som visar pandemins spridning

  Publicerad 2014-06-09

  KTH-forskaren Lars Skog har utvecklat en metod för att med hjälp av ett geografiskt informationssystem visualisera hur stora epidemier spider sig. Hittills har han studerat historiska pandemier som digerdöden, svininfluensan, ryska snuvan, asiaten men också olika utbrott av salmonella. Enligt Lars Skog finns det inga hinder att använda hans forskningsresultat för att även studera hur nya sjukdomar i framtiden kan komma att sprida sig.

 • Svenska it-sektorns klimatpåverkan kartlagd

  Publicerad 2014-06-04

  Forskare på KTH, TeliaSonera och Ericsson har precis presenterat en unik studie som kartlägger klimatpåverkan för hela den svenska it-sektorn. Trots en snabbt ökande användning av datorer och mobiler i Sverige så är utsläppen av växthusgaser per användare relativt låg.

 • "KTH nummer ett i Singapore"

  Publicerad 2014-06-03

  – Vi och KTH är själsfränder - helt klart. Det säger Bertil Andersson, rektor på universitetet NTU i Singapore, under ett Sverige-besök.

 • KTH i storsatsning på forskning och utbildning i Södertälje

  Publicerad 2014-06-02

  KTH – Södertälje Science Park är arbetsnamnet på regeringens nya storsatsning när det gäller industrinära utbildning och forskning. Det är ett samarbete mellan KTH, Scania, Astra Zeneca, Södertälje kommun med flera och beräknas kosta 1,6 miljarder kronor över de kommande tio åren.

 • Trä kan ersätta bomull och glasfiber

  Publicerad 2014-06-02

  Forskare vid KTH har tillsammans med tyska kollegor studerat cellulosa och kommit fram till hur man skapar ett material som är starkare än både stål och aluminium. Forskningsresultatet kan leda fram till kläder baserade på trä istället för bomull, ersätta användandet av glasfiber i till exempel lastbilar och båtar och leda fram till ett betydligt mer hållbart samhälle.

 • Etanolen avfärdas på lösa grunder

  Publicerad 2014-06-02

  Etanol som förnybart drivmedel döms ut baserat på ett alltför begränsat beslutsunderlag. Det visar färsk forskning från KTH. Fossila bränslen har minst lika stor social påverkan som etanol men det har inte framkommit eftersom de båda drivmedlen mäts med olika måttstockar.