Nyheter

 • ”Risk att demokratin urholkas”

  Publicerad 2014-09-01

  Enkelt, men riskfyllt för demokratin. Elektroniska val skulle öka trycket för att genomföra alltfler folkomröstningar. Och det skulle kunna vara förödande för samhällsbygget, menar filosofiforskaren Karim Jebari.

 • ”Pappersbaserad röstning ger säkrare val”

  Publicerad 2014-09-01

  Enligt ett utredningsförslag ska tester med elektronisk valprocess genomföras i olika delar av landet när vi går till val 2018. – Det ser jag som urkorkat. Det individuella valet och valhemligheten sätts helt enkelt på spel, säger Svante Linusson, professor i matematik på KTH.

 • Säkerheten kan påverkas positivt

  Publicerad 2014-09-01

  Söndagen 14 september äger riksdagsvalet rum i Sverige. Även om många numera förtidsröstar så är det fortfarande då som valet avgörs. Men tänk om du istället skulle kunna rösta via en app i din mobil? IT-säkerheten är ett av flera avgörande perspektiv.

 • Hon får KTH:s stora pris

  Publicerad 2014-09-01

  Sara Snogerup Linse heter årets mottagare av KTH:s stora pris och 1,2 miljoner kronor. I och med utmärkelsen tar hon plats i samma sällskap som Robyn, Hans Rosling och Niklas Zennström. Förutom sin stora gärning inom proteinforskningen så är Sara Snogerup Linse barnboksförfattare med titlar som "Kjetil lär sig flyga" och "Prins Pralin åker buss".

 • KTH-docent får fastighetspris

  Publicerad 2014-08-29

  Hallå där, Tina Karrbom Gustavsson, docent i byggprojektledning på KTH. Du har blivit utsedd till Årets kvinna i fastighetsbranschen. Hur känns det? – Det känns bra, mycket bra. Att utbildningsfrågorna uppmärksammas och lyfts fram som en viktig och strategisk fråga för fastighetsbranschen är bra.

 • Så bra blev Hammarby Sjöstad ur miljösynpunkt

  Publicerad 2014-08-27

  När Hammarby Sjöstad byggdes var det med miljövisionen att området skulle vara "dubbelt så bra". Forskningsresultat från KTH visar att man i planeringen av den nya stadsdelen lyckades lyfta integreringen av miljöarbetet till en ny nivå, både nationellt och internationellt. Men man kunde ha nått ännu längre, menar Sofie Pandis Iveroth som utvärderat Hammarby Sjöstads miljöprofilering.

 • Lärare på Facebook gör studenter förvirrade

  Publicerad 2014-08-26

  Vissa studenter känner osäkerhet och tvivel när deras lärare använder Facebook som en kommunikationskanal. Det visar en studie som gjorts av forskare bland annat vid KTH.

 • Nytt vindkraftscentrum vid KTH och Uppsala Universitet

  Publicerad 2014-08-22

  KTH och Uppsala universitet bildar nu ett nytt centrum med inriktning mot vindkraft. Centret invigs torsdagen den 28 augusti.

 • Klockan klämtar för klimatet

  Publicerad 2014-08-22

  Förnuft och känsla. Den kombinationen är idén bakom plattformen Stormvarning som arbetar för att lyfta, bredda och nyansera klimatfrågan – Vi vill inspirera till samtal om hur vi ska skapa en hållbar framtid för kommande generationer, säger Rebecka Segerström.

 • Appen som visar vägen till KTH

  Publicerad 2014-08-19

  Hallå Där Mårten Wiman, svensk mästare i programmering, som gjort appen Reskollen för att stockholmarna ska resa lättare. Vad är det?

 • De slåss mot obotlig och sällsynt muskelsjukdom

  Publicerad 2014-08-18

  Varje år drabbas inte särskilt många människor av Duchennes muskeldystrofi, men de som olyckligtvis ändå får sjukdomen går en jobbig framtid till mötes. Muskelvävnader i kroppen bryts sakta men säkert ner vilket så småningom leder till minskad rörelseförmåga och ett liv i rullstol, andningsproblem, hjärtsvikt och till slut en för tidig död. Nu har forskare förhoppningsvis kommit ett stegnärmare nya behandlingsmetoder.

 • KTH och Kina samarbetar i stor skala

  Publicerad 2014-08-13

  KTH:s samarbete med Kina fortsätter att växa. Ett i raden av utbyten var den workshop inom material och energi som hölls för forskare från KTH och Shanghai Jiao Tong University, SJTU, före sommaren. – Det finns flera likheter mellan våra universitet. Att hitta gemensamma beröringspunkter i forskningen är alltid stimulerande och matnyttigt, säger Chao-yong Xie, professor på SJTU.

 • Så kan Stockholms tunnelbana se ut 2030

  Publicerad 2014-06-26

  Gula linjen - det är arbetsnamnet på en tänkbar ny tunnelbanesträckning från Danderyd via Solna, Odenplan, Fridhemsplan, Liljeholmen och så vidare till Älvsjö. KTH-studenten Emeric Djoko har i sitt examensarbete på masternivå undersökt de möjligheter och utmaningar som finns.

 • Storseger för KTH-entreprenörer

  Publicerad 2014-06-24

  KTH tog storslam när tusentals innovativa idéer från 22 lärosäten i USA och Europa tävlade mot varandra i Paris nyligen. Bland de 50 vinnarna fanns tre bidrag från KTH – varav 3D-modellföretaget Volumental blev en av de tio bästa.

 • Män styr städers utformning

  Publicerad 2014-06-23

  Kvinnor och män använder stadsmiljöer på olika sätt, men det är framförallt manliga normer som styr hur våra städer utformas och tas om hand. Resor och snöröjning är två bland flera tydliga exempel på de visar en avhandling från KTH.

 • KTH:s administration synas

  Publicerad 2014-06-19

  Efter att ha utvärderat såväl sin forskning som utbildning har KTH nu tagit sig an sin administration. Genom kvalitetsutvärderingen AAE 2014 sätts 14 olika områden inom administrationen under lupp.

 • Bredare grepp om miljöpåverkan

  Publicerad 2014-06-19

  Att skapa en helhetsbild av hur en ny väg, ett nytt bostadsområde eller byggandet av en ny bro påverkar miljön ska bli lättare i framtiden. Det hoppas en grupp forskare från bland annat KTH som fått tio miljoner kronor från Naturvårdsverket för att göra miljöbedömningar mer kompletta.

 • Allt ljus på KTH:s energiforskning

  Publicerad 2014-06-19

  På lördag är det årets ljusaste dag. Sommarsolståndet bjuder på årets längsta dag och kortaste natt, och därmed ljus i massor. Vilket passar utmärkt med tanke på all solrelaterad forskning som pågår på KTH. Här är ett axplock bland de artiklar vi publicerat i ämnet under de senaste åren.

 • Lättsamt Almedalen gynnar forskare

  Publicerad 2014-06-18

  Hallå där, Maria Börjesson, transportforskare, som ska medverka på politikerveckan i Almedalen. Hur känns det? – Jättekul. Jag känner mig väl förberedd och tänker bara njuta.

 • KTH-forskare kommenterar Obamas insats

  Publicerad 2014-06-18

  USA:s president Barack Obama presenterade nyligen en rad åtgärder som rör landets klimatarbete, något som rörde upp starka känslor på hemmaplan. Åtgärderna kommer att få ett genomslag världen över, och här redogör några av KTH:s miljöexperter för sina tankar om vilka effekterna blir samt varför du ska bry dig om Obamas klimatåtgärder.