Nyheter

 • Rapport från Sydkorea

  Publicerad 2015-05-06
  Den första omgången forskare i projektet Swedish Academic Collaboration Forum har just kommit hem från Sydkorea. Hållbar välfärd, funktionella material och en stadigt ökande äldre befolkning var några av de ämnen som avhandlades.

 • Ökar nätbutikernas intäkter upp till 30 procent

  Publicerad 2015-05-04
  Uppstartsföretaget Findify med en bakgrund från KTH har redan hunnit med att få innovationspriser och skaffa sig ett antal kunder. Anledningen är Findifys teknik som hjälper kunderna att hitta rätt produkter i nätbutiker, och det snabbt.

 • KTH fortsatt högt i QS-ranking

  Publicerad 2015-04-29
  KTH fortsätter att prestera mycket bra i QS ämnesranking för 2015. I de 13 olika ämnen där KTH rankas är fem bland de 50 bästa.

 • Kosmologen Max Tegmark får KTH:s stora pris

  Publicerad 2015-04-27
  Det är fysikern och kosmologen Max Tegmark som får KTH:s stora pris 2015. Svensken, som numera är bosatt i USA och professor i fysik på MIT, går i fotspåren efter populärvetenskapliga portalfigurer inom astrofysik som Carl Sagan och Neil deGrasse Tyson.

 • Miljoner till KTH för forskning inom transportinfrastruktur

  Publicerad 2015-04-23
  Nu står det klart att KTH får ansvaret för att koordinera det strategiska innovationsprogrammet Infrasweden2030. Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på fem strategiska innovationsprogram där Infrasweden2030 alltså är ett av dessa. Detta är det första innovationsprogrammet i Vinnovas strategiska satsning som KTH koordinerar.

 • Gränslöst arbete kräver tryggare framtid

  Publicerad 2015-04-22
  Hur skapar man hållbara villkor i ett gränslöst arbetsliv när du själv dessutom ska vara din egen chef? Gisela Jönsson, doktorand i arbetsvetenskap, efterlyser tydligare ordning för vem som ska göra vad på morgondagens arbetsplats.

 • Sensorerna säger hur du mår

  Publicerad 2015-04-22
  I framtidens arbetsmiljö kan riskerna för arbetsskador, stress och sjukskrivningar minimeras. Det hoppas forskarna, som föreslår en tvärvetenskaplig metod att ta tempen på arbetsmiljön, med hjälp av sensorer i våra kläder.

 • ”Vi måste jobba mindre – för miljöns skull”

  Publicerad 2015-04-22
  Minskad arbetstid är ett måste – i alla fall om de nödvändiga och högt uppsatta miljömålen ska kunna uppnås. Det menar Christer Sanne, civilingenjör, samhällsdebattör och tidigare forskare inom regional planering på KTH.

 • Studera mera - från vaggan till graven

  Publicerad 2015-04-21
  Om några år är det inte i första hand robotar som ersätter människor, det är datormolnet som tar över våra jobb. Det hävdar KTH-professorn Gunnar Karlsson när han siar om framtidens arbetsliv och vilka krav som kommer att ställas på arbetstagare, företag och lärosäten.

 • Rymdforskning ger perspektiv på jorden

  Publicerad 2015-04-21
  På KTH:s rymdseminarium fick publiken höra om hur en raketuppskjutning känns, varför rymdforskning är viktig för andra delar i samhället och hur stark en gammaexplosion är. Dessutom fick de mingla med astronauter.

 • Lustfylld teknikfestival inspirerade tjejer

  Publicerad 2015-04-20
  Under lördagens Teklafestival vimlade det av teknikintresserade unga tjejer på KTH:s kårhus. De fick prova på allt från att göra robotar med minihjärna till att spela trumma på en banan. Deltagarna sprudlade av experimentlusta och initiativtagaren Robyn var nöjd.

 • Smarta lägenheter får folk att byta beteende

  Publicerad 2015-04-20
  Listiga elnät och smarta lägenheter låter både spännande och intressanta, men fram till idag har de i mångt och mycket varit skrivbordsprodukter. KTH-forskaren Anders Nilsson ska ändra på det i ett fyra år långt forskningsprojekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Han kommer att studera hur de boende använder den nya tekniken i praktiken och hur deras beteenden förändras i den smarta lägenheten.

 • KTH toppar miljöranking

  Publicerad 2015-04-16
  KTH:s miljöarbete får för första gången full pott i Naturvårdsverkets ranking. KTH toppar därmed årets lista över myndigheters miljöledningsarbete.

 • Hittar inspiration till solceller från frukt

  Publicerad 2015-04-16
  Hallå där, Anna Justina Svagan Hanner. Du har precis blivit tilldelad Ingvar Carlsson Award, och kommer att börja forska på KTH efter sommaren. Vad gör du idag, och vad ska du jobba med hos oss?

 • Släpp barnen fria framför skärmen

  Publicerad 2015-04-15
  Barnens internetvanor sätts ofta i samband med problem som spelberoende, isolering och mobbning på sociala medier. - Lyft också fram fördelarna med internet i stället för att bara fokusera på riskerna, säger Jan Gulliksen, KTH-professor som ifrågasätter vuxenvärldens begränsningar av barnens skärmtid.

 • Gott om ledigt trafikutrymme i Stockholm

  Publicerad 2015-04-15
  Det finns överraskande gott om ledigt trafikutrymme i Stockholm visar en rapport som forskare på KTH tagit fram på uppdrag av Trafikverket.

 • Forskningsframsteg i kampen mot sjukdomen ALS

  Publicerad 2015-04-15
  I Sverige får omkring 200 personer diagnosen ALS varje år. Sjukdomen, som än så länge är obotlig och dödlig, angriper människors motoriska nervceller som styr musklernas rörelser. Patienten förlamas, och till slut upphör hjärta och andning att fungera. Forskning från KTH kan emellertid kasta nytt ljus över ALS bakomliggande mekanismer.

 • Ericsson med i KTH:s satsning på transportforskning

  Publicerad 2015-04-13
  Transportforskningslaboratoriet ITRL på KTH får ytterligare en medspelare. Ericsson gör KTH och Scania sällskap och går in med 15 miljoner kronor till forskning om framtidens infrastruktur.

 • Grönt ljus för Albano

  Publicerad 2015-04-09
  Mark- och miljööverdomstolen har i dag sagt ja till det nya universitetsområdet Albano. Domen innebär att KTH och Stockholms universitet kan se fram emot moderna och ändamålsenliga lokaler i Albano. Byggstart planeras till nästa år.

 • De ska sänka fraktkostnaden med en femtedel

  Publicerad 2015-04-08
  En webbaserad tjänst som gör transporter både smidigare och snabbare, kan det var något? Det tycker LUP Technologies AB som står bakom webbtjänsten lupnr.se, som har potential att sänka fraktkostnaderna med upp till 20 procent.

Till sidans topp