Nyheter

 • Ekholm avgår som KTH-ordförande

  Publicerad 2017-01-16
  Börje Ekholm lämnar sitt uppdrag som ordförande för KTH. Han hänvisar till sitt arbete som nytillträdd vd för telekombolaget Ericsson för att han slutar några månader innan en ny styrelse utses.

 • Sensor hittar svårupptäckta men vanliga sjukdomar

  Publicerad 2017-01-16
  Forskare vid bland annat KTH arbetar just nu med en teknik som stor träffsäkerhet kan upptäcka så kallade biomarkörer för diagnoser som cancer och olika inflammatoriska sjukdomar. Tekniken, som bland annat består av en sensor, ska erbjuda bättre finkänslighet än redan existerande diagnosverktyg menar forskarna.

 • KTH stöttar innovation i Lettland

  Publicerad 2017-01-11
  KTH deltar i ett projekt för att utveckla ett kompetenscenter för materialforskning och industriell innovation i Riga i Lettland. Det nya centret ska bidra till att öka samarbetet kring forskning och högskoleutbildning i Östersjöregionen och stötta innovationsklimatet i Lettland.

 • Nu testas morgondagens blåljusteknik i Stockholm

  Publicerad 2017-01-09
  Flera tragiska dödsolyckor de senaste åren där brandmän förolyckats i trafiken visar att KTH-studenternas nya blåljusteknik behövs. Nu börjar de testa tekniken i både de södra delarna av huvudstaden och innerstaden. EVAM System, som tekniken kallas, är ett nytt sätt att uppmärksamma bilister på annalkande utryckningsfordon.

 • Så har konditionsträningen utvecklats under 1900-talet

  Publicerad 2016-12-23
  Med fokus på svensk längdskidåkning har forskare vid KTH studerat hur konditionsträningen blivit allt mer vetenskaplig under de senaste cirka 80 åren. Forskningen lyfter bland annat en strid mellan olika träningsideologier och vad detta resulterat i, samt vilken roll tränaren haft genom historien.

 • Ersätter giftiga bekämpningsmedel med vitamin B3

  Publicerad 2016-12-19
  Att undvika miljögiftiga bekämpningsmedel inom jord- och skogsbruk är högprioriterat. Inom ramen för en forskargrupp på KTH har docenterna Anna Ohlsson och Torkel Berglund länge studerat möjligheterna att finna nya, miljömässigt hållbara vägar för skydd av växter. Nu har de gjort det i form av vitamin B3, som i förlängningen skyddar mot bland annat den förhatliga snytbaggen, åtminstone det första året ute i fält.

 • Smarta material ska rena luft, vatten och mark

  Publicerad 2016-12-19
  När forskningsfinansiären Mistras nya program nu offentliggörs så är det bland annat smarta material som befinner sig i fokus. Målsättningen med satsningen är att hitta effektiva sätt att rena luft, vatten och mark från miljöfarliga substanser. Arbetet ska pågå i fyra år och får en budget på 60 miljoner kronor.

 • Tre KTH-forskare är framtidens forskningsledare

  Publicerad 2016-12-19
  Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har för sjätte gången i rad utsett något forskningsfinansiären har valt att kalla framtidens forskningsledare. Av de 20 forskare som ingår i programmet och som beviljats 12 miljoner kronor var återfinns tre stycken på KTH.

 • Digital omställning kräver mod

  Publicerad 2016-12-16
  Universitet och högskolor behöver öka takten inom den digitala omställningen. Annars är risken att andra aktörer som Google tar över kunskapsförmedlingen. Det menade Digitaliseringskommissionens ordförande, KTH-professor Jan Gulliksen, när slutbetänkandet presenterades den 15 december.

 • KTH-studenterna ger dig örnkoll på räntorna

  Publicerad 2016-12-14
  De svenska bankernas förtjänster för räntor på lån uppgår till över 100 miljarder kronor varje år. En anledning till detta är bristen på transparens och insyn, menar Två KTH-studenter. De skrev tillsammans ett examensarbete i ämnet och skapade därefter tjänsten Loanwallet, en digital plånbok som hjälper bankkunder att få 100 procent koll på ränteutgifterna.

 • Här är busslinjerna där trådlösa elbussar är lämpliga

  Publicerad 2016-12-12
  Nu har Nordens första elhybridbuss med trådlös laddning börjat trafikera linje 755 i Södertälje. Bakom forskningsprojektet där bussen ingår står bland annat forskare vid KTH, som skapat en modell som identifierar de busslinjer i Storstockholm som är kostnads- och energilönsamma för just eldrivna och trådlösa fordon.

 • Algmat på Nobellunch

  Publicerad 2016-12-09
  I dag på Nobel Week Dialogue kommer odlad tång från forskningsprojektet Seafarm att serveras vid en lunch för 240 personer. Ett praktexempel på matnyttig forskning.

 • Framtidspodd ger nya perspektiv

  Publicerad 2016-12-08
  Hur kan ett samhälle som inte bygger på tillväxt se ut? För att mana och inspirera till nytänkande, diskussion och dialog lanseras nu podden Framtidsutsikter där bland annat tre KTH-forskare intervjuas inom ramen för forskningsprojektet ”Bortom BNP-tillväxt”.

 • Första trådlösa elbusslinjen i Norden

  Publicerad 2016-12-07
  Sju minuter tar det att ladda batterierna när Nordens första elhybridbuss med trådlös laddning nu börjar trafikera linje 755 i Södertälje. Bakom forskningsprojektet där bussen ingår står några av Sveriges viktigaste aktörer på marknaden, däribland KTH.

 • KTH leder storsatsning på smarta och hållbara städer

  Publicerad 2016-12-06
  1 miljard kronor. Så mycket pengar satsas nu på det nya innovationsprogrammet Smart Sustainable Cities som ska pågå i tolv år.

 • 110 miljoner för att omvandla svampavfall till produkter

  Publicerad 2016-12-06
  Varje år genererar människor och företag inom EU 90 miljoner ton matavfall. 38 procent av detta avfall kommer direkt från den matproducerande industrin, och enbart svamptillverkningen genererar 60 000 ton per vecka. Nu har ett EU-projekt där forskare från KTH ingår fått ett rejält anslag för att omvandla svampavfallet till något användbart.

 • Trenden har vänt – mattekunskaper ökar

  Publicerad 2016-12-06
  I linje med senaste PISA-undersökningen visar mätningar vid KTH att de svenska matematikkunskaperna är på uppgång. De senaste årens positiva trend hos ingenjörsstudenter håller i sig, enligt nya siffror från diagnostiska prov.

 • Utbildning med entreprenörskap i världsklass

  Publicerad 2016-12-05
  Både Sverige och Europa skriker efter ingenjörer och allra helst med en entreprenörsådra. Där spelar EIT Digital en viktig roll och i slutet av november släpptes det senaste tillskottet av masterstudenter ut – inklusive en färsk start-up.

 • Atlas över den mänskliga cellen

  Publicerad 2016-12-05
  Efter den framgångsrika kartläggningen av det mänskliga genomet i form av The Human Protein Atlas tar forskarna nästa steg. Detta i form av en atlas över den mänskliga cellen. "The Cell Atlas" är en interaktiv databas, tillgänglig för alla och med högupplösta bilder, som visar var i den mänskliga cellen proteiner finns. Kunskap om proteiners lokalisation förväntas leda till ökad förståelse om vår hälsa och sjukdomar.

 • Celldelning och sälpäls i forskningsfokus

  Publicerad 2016-12-05
  Nu är det klart vilka unga forskare som ingår i årets Wallenberg Academy Fellows-satsning. Två av dem är verksamma vid KTH. En forskare studerar celldelning och cancer medan den andra jobbar med hur vi kan imitera naturen för att sänka olika fordons och farkosters energiförbrukning.

Till sidans topp