Nyheter

 • Hawking föreläser om svarta hål

  Publicerad 2015-07-17
  Den världsberömde brittiske fysikern Stephen Hawking kommer till Stockholm den 24 augusti. En föreläsning för allmänheten om svarta hål och deltagande i en historisk konferens om Hawkingstrålning står på agendan.

 • Studenter sommarjobbar som forskare

  Publicerad 2015-07-03
  Under sommarens första veckor feriejobbar fem studenter hos olika forskargrupper vid Skolan för kemivetenskap. Satsningen görs för att premiera duktiga studenter och öka genomströmningen. Men även skapa bättre kontakt mellan forskning och utbildning.

 • Lång dags färd till KTH:s labb

  Publicerad 2015-07-03
  Den holländska toppforskaren Val Zwiller har anlänt till KTH. Men inte med hjälp av någon flyttfirma utan genom att själv packa och köra labbutrustning hela vägen från Delft till Albanova. En resa på 1500 kilometer som tog 28 timmar med stopp för några timmars sömn.

 • KTH-forskarna som är på plats i Almedalen

  Publicerad 2015-06-24
  Under Almedalsveckan 2015 på Gotland kommer en rad KTH-forskare att vara med och delta i olika seminarier. Här är ett axplock ur den lista med seminarier som kommer att ges och den KTH-kompetens som finns på plats från och med den 28 juni.

 • 45 miljoner till forskningsinfrastruktur

  Publicerad 2015-06-23
  Stiftelsen för Strategisk Forskning lanserat nu programmet Research Infrastructure Fellows, RIF. Syftet är att stärka svensk forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. Av 225 utdelade miljoner får KTH 20 procent av pengarna.

 • Här har du morgondagens medielandskap

  Publicerad 2015-06-22
  Hur ser de viktigaste medietrenderna ut idag? Och hur blir miljöpåverkan från framtidens medieanvändning? Ett forskningsprojekt vid KTH har rett ut den saken. Resultatet är 14 långsiktiga medietrender och miljöbedömningar av fyra framtidsscenarier.

 • Campusplan prisas internationellt

  Publicerad 2015-06-18
  KTH har fått priset International Sustainable Campus Network Award för sin campusplan. Planen visar riktningen för hur campus ska utvecklas de närmaste fyra-fem åren – med fokus på hållbarhet och på att skapa ett levande campus.

 • Människan kan vara född nejsägare

  Publicerad 2015-06-17
  Visst kan vi ändra uppfattning och gå med på något när vi utsätts för grupptryck, träffsäker marknadsföring eller övertalning. En ny studie från KTH visar dock att när vi står inför ett val är våra hjärnor generellt programmerade att säga nej.

 • Unga entreprenörer fick miljoner

  Publicerad 2015-06-16
  Talande glasögon för synskadade, internet i rymden, vattenrening vid naturkatastrofer och virtuella marknadsplatser för att minska matsvinnet. Kreativiteten visste inga gränser när nästan 15 miljoner kronor delades ut till unga entreprenörer på konferensen World Founder Forum med KTH som värd.

 • Gemensam framtid för KTH och Bombardier

  Publicerad 2015-06-16
  KTH:s tionde strategiska partnerskap är undertecknat. Den gemensamma avsiktsförklaringen mellan det globala transportföretaget Bombardier och KTH ska bana väg för såväl KTH:s utveckling som främja Sveriges innovationskraft genom att stärka landets internationella forskningsposition.

 • Ny strategi minskar olycksrisken för elbilar

  Publicerad 2015-06-15
  Alltmer komplexa komponenter och subsystem i elbilar ökar risken för att fel uppstår under körning, med kollision eller avkörning som följd. Daniel Wanners forskningsresultat gör att föraren har betydligt större möjlighet att behålla kontrollen över bilen i kritiska situationer.

 • Podcast: Sandra Di Rocco om långsiktig matematikforskning

  Publicerad 2015-06-10
  Varför är det viktigt att satsa mer på forskning som inte ger ögonblicklig avkastning? Sandra Di Rocco, professor i matematik vid KTH, har svaret.

 • Nu kan du tjäna pengar på att spela datorspel

  Publicerad 2015-06-10
  Spela datorspel och blir rik? Ja, om du är duktig. På datorfestivalen Dreamhack i Jönköping om några dagar lanseras ChallengerMode. – Om du tränar fotboll stenhårt blir du Lotta Schelin eller Zlatan Ibrahimovic, och studerar du intensivt får du ett bra jobb. Men vad händer om du spelar mycket? Ja, då klassas du som nörd. Det ska vi ändra på, säger Robel Efrem, grundare av ChallengerMode.

 • KTH och Scania skapar framtidens lastbilar

  Publicerad 2015-06-08
  Det finns en bra anledning till att KTH och Scanias forskning om konvojkörning numera också handlar om avancerad mjukvara och molntjänster för att koordinera konvojer och transporter. Det är nämligen så att endast hälften av lastkapaciteten i lastbilarna utnyttjas. Långtradare kör alltså runt halvtomma.

 • Stort framsteg för nanovätskor

  Publicerad 2015-06-04
  Under det senaste decenniet har så kallade nanovätskor befunnit sig i hetluften och varit flitigt ifrågasatta. Dessa vätskor innehåller bland olika typer av nanopartiklar vilket enligt vissa experter på området ska förbättra deras värmeledningsförmåga i jämförelse med traditionella kylvätskor. Nu har KTH-forskare bevisat nanovätskornas förträfflighet.

 • Världens hetaste uppstartsföretag till KTH

  Publicerad 2015-06-03
  Sedan februari i år har 100 av världens mest intressanta uppstartsföretag konkurrerat om stöd från amerikanska Founder.org. Belöningen för de utvalda kommer i form av pengar men även kvalificerad hjälp med företagsbyggandet. Den 14 till 17 juni äger The World Founder Forum rum på KTH, och då kommer de företag som beviljats stöd till Sverige och universitetet.

 • Dela är det nya äga

  Publicerad 2015-06-03
  Klädbytardagar, lokala bytesgrupper på Facebook samt bilpooler är bara några få exempel på fenomenet som kallas kollaborativ konsumtion. KTH-forskarnen Karin Bradley har tillsammans med filmaren Lotta Ekelund skapat dokumentärfilmen "Dela är det nya äga" om företeelsen som också går under namnet delandets ekonomi. Nu har filmen premiär.

 • Framtidens stad - så kan den bli

  Publicerad 2015-06-02
  Färggranna blomsterlådor, knallorange sol- och parkstolar på grönt konstgräs och några meter sandstrand. En trist vändplats omvandlades till en liten park, som en del av den internationella KTH-konferensen Citymoves om framtiden stadsmiljö.

 • KTH-forskare invald i Kungliga Musikaliska Akademien

  Publicerad 2015-06-02
  Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som forskare, operasångare och tonsättare - lade tidigare i år fram sin doktorsavhandling vid KTH. Nu väljs han in som ledamot i den akademi som instiftades av kung Gustav III redan år 1771.

 • Gemensam satsning för KTH och NTU

  Publicerad 2015-06-01
  När rektorerna för KTH och NTU möttes fick ordet internationalisering en konkret innebörd. De skrev under ett avtal om en gemensam doktorsutbildning inom området ”urban systems”- smarta städer.

Till sidans topp