Nyheter

 • KTH-coachning genererade pris

  Publicerad 2015-11-27
  Det tanzaniska lag som coachades av KTH på uppdrag av Världsbanken vann den globala innovationstävlingen Nega Watt Challenge. – Vi är duktiga på att locka fram egenskaper hos teamen och KTH har en bra metod för att arbeta med länder under utveckling, säger Ramon Wyss, KTH:s vicerektor för internationella frågor på KTH.

 • Anrikt teknikpris till männen bakom Tobii

  Publicerad 2015-11-27
  Hallå där John Elvesjö, vice vd och teknisk chef på Tobii. Du har tillsammans med Mårten Skogå, forskningschef, fått Polhemspriset för ögonsensorn Tobii Eyetracker. Hur känns det?

 • Forskning avgörande för att klimatmål ska hålla

  Publicerad 2015-11-26
  Av FN:s 17 mål för hållbar utveckling på jorden åtminstone sex direkt kopplade till klimatet. För att målen ska bli verklighet krävs insatser på alla nivåer - såväl vid toppmöten som i människors vardag. – Forskningen har en mycket viktig roll att spela här, som en av de få opolitiserade arenorna som finns kvar, säger Måns Nilsson, forskningschef på Stockholm Environment Institute, SEI, och adjungerad professor på KTH.

 • Nobelpristagare på återbesök

  Publicerad 2015-11-25
  Stefan Hell mottog Nobelpriset i kemi i fjol och återvände till Stockholm i veckan för att bli hedersdoktor vid KTH. – En utmärkelse jag verkligen är stolt över, den betyder mycket för mig, och förhoppningsvis även för KTH, säger Stefan Hell, professor vid Max-Planck Institute for biophysical chemistry, Göttingen, Tyskland.

 • Nya Arkitekturskolan prisas

  Publicerad 2015-11-23
  KTH:s senaste tillskott på campus- nya Arkitekturskolan – har vunnit det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Arkitekterna bakom det prisbelönta huset har själva tagit sina examina på just KTH.

 • Ljusfestival på KTH

  Publicerad 2015-11-23
  När vintermörkret lägger sig som en kall filt över Sverige passar KTH på att uppmärksamma ljuset. Mellan den 23 och 28 november äger en ljusfestival rum i Dome of Visions på KTH:s campus vid Vallhallavägen i Stockholm.

 • Kartlägger miljöhusets påverkan på de boende

  Publicerad 2015-11-23
  Greenhouse heter det nya klimatsmarta huset i ekostaden Augustenborg i Malmö. De första hyresgästerna flyttar in i början av januari nästa år. De boende deltar samtidigt i en studie där forskare från KTH kommer att ta reda på hur miljöhuset påverkar hyresgästernas konsumtion och beteende.

 • Succé för strategisk samverkan

  Publicerad 2015-11-20
  Universitetens arbete och kunskap inom strategisk samverkan har utvecklats och stärkts markant genom samverkansprojektet KLOSS. Det tycktes deltagarna vid den avslutande konferensen vara helt ense om.

 • Skingrar bilköerna med mobilens hjälp

  Publicerad 2015-11-20
  Den värsta trafikplågan i Stockholm är utan tvekan de bilköer som då och då korkar igen huvudstadens vägar och gator. Forskning vid KTH visar att det går att komma åt problemet med hjälp av bilisternas mobiltelefoner.

 • Prisad för utredning om världens högsta träbyggnad

  Publicerad 2015-11-18
  Frida Tjernberg är nybakad civilingenjör från KTH. Nu får hon Nordiskt Träpris 2015 för sitt examensarbete där hon för byggföretaget Folkhems räkning undersökt förutsättningarna för ett 22 våningar högt bostadshus med stomme av trä i Sundbyberg norr om Stockholm.

 • Ska krascha rymdfarkost mot en asteroid

  Publicerad 2015-11-17
  Minns du filmerna Armageddon och Deep Impact från 1998? Enorma asteroider är på väg mot jorden med katastrofala följder som resultat, och vetenskapsmän gör sitt yttersta för att eliminera dem. Nu kämpar forskare vid KTH för att vara med på ett rymduppdrag av liknande karaktär: Att knocka en astroid ur sin bana.

 • Med smak för promotion

  Publicerad 2015-11-16
  I Stadshusets kök hänger de vita servitörsrockarna på rad - i nytvättad väntan på att tas i bruk. Snart är det dags för KTH:s promotion – som ibland även kallas Lilla Nobelmiddagen.

 • Händelserna i Paris

  Publicerad 2015-11-14
  Med anledning av terrorattentaten i Paris den 13 november har KTH under lördagen arbetat med att söka kontakt med KTH-studenter i och från Frankrike samt anställda som befinner sig i Frankrike och bokat sin resa genom KTH:s resebyrå.

 • En kvarts miljard till nyindustrialisering

  Publicerad 2015-11-13
  Stiftelsen för strategisk forskning har beslutat att tilldela produktionsforskning inom additiv tillverkning, elektronik, material, robotik och data sammanlagt 250 miljoner. För KTH:s del ser det bra ut; av åtta forskningsprojekt så ingår KTH i fem.

 • De ska dämpa flygplanens muller och buller

  Publicerad 2015-11-13
  Idag den 13 november invigs ett flygforskningscentrum på KTH som skall fokusera på att minska buller kring flygplatser. Det finns ett flertal idéer om vad forskarna ska jobba med, och bullerkartor är en. Ett annat uppslag är att låta vädret få inverka på hur och när ett plan skall ska landa och lyfta med syfte att minska bullret.

 • Tegmarks tankar om tekniken och tillvaron

  Publicerad 2015-11-12
  Vad är verkligheten? Frågan kan te sig metafysisk och omöjlig att svara på. Men för kosmologen Max Tegmark är det inga konstigheter – bara sannolikheter. I sitt sökande efter svar har han kommit fram till att matematiken är den grund universum vilar på och utgörs av.

 • Ögonkontaktens betydelse för samtalet

  Publicerad 2015-11-09
  Forskare från KTH har fått fem miljoner från Vetenskapsrådet för att forska om människors blickbeteende. När i det mänskliga samtalet uppstår egentligen ögonkontakt? Hur vanligt förekommande är den? Dessa två och andra situationer ögon emellan ska studeras. Forskarna hoppas att resultaten bland annat kommer till nytta i robotutveckling.

 • KTH tog hem flest forskningsbidrag

  Publicerad 2015-11-05
  KTH toppar listan över Vetenskapsrådets fördelning av medel till forskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Av totalt 1877 inkomna ansökningar har 358 projekt beviljats bidrag – 60 av dessa kommer från KTH. De inbringar totalt 195,5 miljoner kronor.

 • Så råder vi bot på flygbullret

  Publicerad 2015-11-04
  Fredagen den 13 november invigs Centrum för hållbar luftfart vid KTH, ett forskningscentrum vars främsta syfte är att minska flygbuller.

 • Hans app kan göra barn smartare

  Publicerad 2015-11-03
  Flying Colors 3D är ett ritprogram till Ipad som utvecklats av KTH-alumnen Joakim Rasmuson. Ett syfte med appen är att göra 3D-modellering enkelt och tillgängligt för alla. Ett annat är att göra människor mer intelligenta.

Till sidans topp