Nyheter

 • Startskott för KTH som riksidrottsuniversitet

  Publicerad 2015-05-22
  KTH blir riksidrottsuniversitet (RIU) från och med i höst. Duktiga idrottare ska kunna kombinera sin karriär med studier. – KTH är ju ett universitet i framkant och då är det inte fel att ha elitidrottare på campus, säger Inge Jovik, som ansvarar för RIU på KTH.

 • När de bygger bil i USA

  Publicerad 2015-05-20
  Att få göra sitt exjobb i Silicon Valley kan låta som en dröm. För Joel Persson och Jacob Lehander blev det verklighet liksom för nyexade Petter Tomner som fick jobb som konsult där. De exporterades till USA för att bygga upp ett testfordon baserat på KTH:s konceptbil RCV.

 • Seminarium om järnvägens framtid

  Publicerad 2015-05-19
  Den 26 maj är det dags för KTH:s järnvägsgrupps årliga seminariedag. I år är det järnvägens framtid som står på agendan med frågeställningar som "Vad tillför nya persontrafiksoperatörer på spåren?" samt "Hur ska framtidens utmaningar mötas?".

 • KTH:s smarta sko gör global succé

  Publicerad 2015-05-19
  Historien om KTH-skon OpenShoe startade 2012. KTH-forskare ville hjälpa brandmän att navigera vid bränder där vanliga GPS-mottagare inte fungerar. Därmed skulle de kunna rädda fler liv på ett säkrare sätt för alla involverade. Sedan dess har OpenShoe gjort succé och spridit sig över hela världen till länder som Indien, USA, Australien, Kina och Ryssland.

 • KTH-professor i expertgrupp för jämställdhet

  Publicerad 2015-05-13
  Fler kvinnliga professorer och en rättvisare fördelning av forskningsanslag. Det är några av målen som regeringens expertgrupp för ökad jämställdhet i högskolan ska ta sig an. KTH-professorn och vicerektorn Gustav Amberg är en av experterna i gruppen.

 • Han utses till global svensk

  Publicerad 2015-05-13
  KTH-studenten Abhishek Neupane har precis tilldelats utmärkelsen "Global Swede". Det är för femte året i rad som utmärkelsen ges till utländska studenter knutna till svenska lärosäten för att de gjort utomordentligt bra ifrån sig inom områdena innovation och entreprenörskap.

 • Fler för tidigt födda barn kan räddas

  Publicerad 2015-05-11
  Minskad dödlighet och färre organskador bland för tidigt födda barn. Det kan bli verklighet med hjälp av ny teknik som springer ur KTH-forskning och som utvecklats av det svenska företaget Neosense Technologies.

 • Fyra KTH-forskare får byggpris

  Publicerad 2015-05-06
  Hallå där Berit Brokking Balfors, du är en av fyra forskare från skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH som får del av Sigge Thernwalls Stora Byggpris 2015. Hur känns det? - Jätteroligt! Jag är både glad och tacksam.

 • Rapport från Sydkorea

  Publicerad 2015-05-06
  Den första omgången forskare i projektet Swedish Academic Collaboration Forum har just kommit hem från Sydkorea. Hållbar välfärd, funktionella material och en stadigt ökande äldre befolkning var några av de ämnen som avhandlades.

 • Ökar nätbutikernas intäkter upp till 30 procent

  Publicerad 2015-05-04
  Uppstartsföretaget Findify med en bakgrund från KTH har redan hunnit med att få innovationspriser och skaffa sig ett antal kunder. Anledningen är Findifys teknik som hjälper kunderna att hitta rätt produkter i nätbutiker, och det snabbt.

 • KTH fortsatt högt i QS-ranking

  Publicerad 2015-04-29
  KTH fortsätter att prestera mycket bra i QS ämnesranking för 2015. I de 13 olika ämnen där KTH rankas är fem bland de 50 bästa.

 • Kosmologen Max Tegmark får KTH:s stora pris

  Publicerad 2015-04-27
  Det är fysikern och kosmologen Max Tegmark som får KTH:s stora pris 2015. Svensken, som numera är bosatt i USA och professor i fysik på MIT, går i fotspåren efter populärvetenskapliga portalfigurer inom astrofysik som Carl Sagan och Neil deGrasse Tyson.

 • Miljoner till KTH för forskning inom transportinfrastruktur

  Publicerad 2015-04-23
  Nu står det klart att KTH får ansvaret för att koordinera det strategiska innovationsprogrammet Infrasweden2030. Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på fem strategiska innovationsprogram där Infrasweden2030 alltså är ett av dessa. Detta är det första innovationsprogrammet i Vinnovas strategiska satsning som KTH koordinerar.

 • Gränslöst arbete kräver tryggare framtid

  Publicerad 2015-04-22
  Hur skapar man hållbara villkor i ett gränslöst arbetsliv när du själv dessutom ska vara din egen chef? Gisela Jönsson, doktorand i arbetsvetenskap, efterlyser tydligare ordning för vem som ska göra vad på morgondagens arbetsplats.

 • Sensorerna säger hur du mår

  Publicerad 2015-04-22
  I framtidens arbetsmiljö kan riskerna för arbetsskador, stress och sjukskrivningar minimeras. Det hoppas forskarna, som föreslår en tvärvetenskaplig metod att ta tempen på arbetsmiljön, med hjälp av sensorer i våra kläder.

 • ”Vi måste jobba mindre – för miljöns skull”

  Publicerad 2015-04-22
  Minskad arbetstid är ett måste – i alla fall om de nödvändiga och högt uppsatta miljömålen ska kunna uppnås. Det menar Christer Sanne, civilingenjör, samhällsdebattör och tidigare forskare inom regional planering på KTH.

 • Studera mera - från vaggan till graven

  Publicerad 2015-04-21
  Om några år är det inte i första hand robotar som ersätter människor, det är datormolnet som tar över våra jobb. Det hävdar KTH-professorn Gunnar Karlsson när han siar om framtidens arbetsliv och vilka krav som kommer att ställas på arbetstagare, företag och lärosäten.

 • Rymdforskning ger perspektiv på jorden

  Publicerad 2015-04-21
  På KTH:s rymdseminarium fick publiken höra om hur en raketuppskjutning känns, varför rymdforskning är viktig för andra delar i samhället och hur stark en gammaexplosion är. Dessutom fick de mingla med astronauter.

 • Lustfylld teknikfestival inspirerade tjejer

  Publicerad 2015-04-20
  Under lördagens Teklafestival vimlade det av teknikintresserade unga tjejer på KTH:s kårhus. De fick prova på allt från att göra robotar med minihjärna till att spela trumma på en banan. Deltagarna sprudlade av experimentlusta och initiativtagaren Robyn var nöjd.

 • Smarta lägenheter får folk att byta beteende

  Publicerad 2015-04-20
  Listiga elnät och smarta lägenheter låter både spännande och intressanta, men fram till idag har de i mångt och mycket varit skrivbordsprodukter. KTH-forskaren Anders Nilsson ska ändra på det i ett fyra år långt forskningsprojekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Han kommer att studera hur de boende använder den nya tekniken i praktiken och hur deras beteenden förändras i den smarta lägenheten.

Till sidans topp