Nyheter

 • Vision blir verklighet inom livsvetenskap

  Publicerad 2014-04-16

  SciLifeLab i Solna växer så det knakar. Från noll till 1 000 forskare på bara några år - och dubbelt så stora lokaler. – Det har varit en otrolig utveckling och visionen att skapa en infrastruktur för modern, molekylärbiologisk forskning har blivit verklighet, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och chef för SciLifeLab.

 • Tågens punktlighet under lupp

  Publicerad 2014-04-15

  Punktlighet och tillförlitlighet är bland de viktigaste frågorna för järnvägssektorn. Tågtrafik bedrivs för kunderna och kunderna måste kunna lita på att de som resenärer eller deras varor kommer fram vid utlovat tidpunkt. De flesta håller dock förmodligen med om påståendet att järnvägstrafiken inte är på en önskvärd nivå i detta hänseende idag. Vad är orsakerna och vad behöver göras för att förbättra situationen?

 • Sveriges nya valsystem - så fungerar det

  Publicerad 2014-04-10

  Vid valet 2010 fick det svenska valsystemet stor uppmärksamhet, bland annat för att det misslyckades med att ge proportionalitet till partierna i Riksdagen. En ny vallag för Sverige har godkänts i första läsningen av Riksdagen den 19 mars i år. För att den skall träda i kraft krävs ett nytt beslut efter valet i höst.

 • Fisk- och grönsaksodling hemma: så blev det

  Publicerad 2014-04-10

  Under förra året laborerade forskare vid KTH med fisk- och grönsaksodling hemma i köket, ett arbete som rönt minst sagt stor uppmärksamhet. Nu har resultaten från forskningsprojektet kommit.

 • De kan kommentera FN:s klimatrapport

  Publicerad 2014-04-10

  FN:s klimatpanel IPCC släpper på söndag den tredje delrapporten inom den femte bedömningen av kunskapsläget om klimatförändringarna. De två tidigare har behandlat den naturvetenskapliga grunden samt konsekvenser och anpassning inför de förväntade effekterna. Den tredje delrapporten handlar om åtgärder för att minska klimatförändringar.

 • Så ska alla få plats i vår stad

  Publicerad 2014-04-09

  Hur skapas offentliga miljöer där människor från olika samhällsklasser kan träffas och känna sig trygga? KTH-forskaren Maria Håkansson har studerat hur offentliga miljöer gestaltas på 13 olika platser runt om i Sverige. 13 områden som inte nödvändigtvis motsvarar ytterligare en bronsstaty i en park eller på ett torg.

 • Cellterapi mot cancer stärks

  Publicerad 2014-04-08

  Att bekämpa cancer genom cellterapi kan vara en sista utväg i behandlingen. KTH-forskaren Björn Önfelt och hans forskarlag på SciLifeLab arbetar för att ringa in och stärka de celler som kan mota sjukdomen.

 • Hoppande gener och antibiotikaresistens

  Publicerad 2014-04-07

  Jens Lagergren, professor i beräkningsbiologi vid KTH, har tillsammans med forskarkollegor tagit fram en ny metod för att kartlägga hur olika gener har utvecklats över tid. Metoden är bättre än de som används idag.

 • Prisregn över KTH-studenter

  Publicerad 2014-04-03

  Igår ägde visualiseringstävlingen C Awards rum på Visualiseringscenter C vid Linköpings Universitet. Innan tävlingen startat hade KTH-studenterna intagit 9 av 25 nomineringar och när C Awards var över hade de knipit 3 av 7 priser.

 • Prestigefyllt pris till KTH-professsor

  Publicerad 2014-04-01

  Hallå där, Anna-Karin Tornberg, professor i numerisk analys på KTH. Du är en av fem pristagare som fått Göran Gustafssonprisen 2014. Hur känns det?

 • Filmfestival om miljöforskning

  Publicerad 2014-04-01

  Att med filmens hjälp berätta om miljöforskning så att den berör, upprör och kanske stör är en bärande idé bakom filmfestivalen Tales from Planet Earth 9-12 april.

 • KTH-studenterna hjälper dig betygsätta läraren

  Publicerad 2014-03-31

  Att på olika sätt visualisera vår omvärld och gestalta information som finns där är ett ämnesområde som mycket snabbt växer sig allt starkare. På så sätt blir komplexa sammanhang lättare att förstå och vår omgivning begriplig. KTH:s studenter är särskilt bra på visualisering, de har knipit hela 9 av 25 nomineringar i tävlingen C Awards som äger rum nu på onsdag den 2 april. Här är bidragen som hjälper dig att läxa upp läraren, ta på elförbrukningen och titta på musik.

 • 23,5 miljoner till höghastighetskameror

  Publicerad 2014-03-30

  Professor Jens Fransson tillsammans med kollegor har beviljats ett anslag om 23 609 000 kronor till ”Odqvist laboratory for experimental MUlti-SCaLE mechanics – MUSCLE”. Pengarna kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och ska främst gå till avancerad optisk mätutrustning.

 • KTH-professor till Vetenskapsrådet

  Publicerad 2014-03-28

  Hallå där, Björn Ottersten, professor i signalbehandling vid KTH, som utsetts till styrelseledamot för statliga forskningsfinansiären Vetenskapsrådet (VR). Hur känns det? – Jag är mycket hedrad för förtroendet. Nu måste jag snabbt lära mig mer om VR:s verksamhet.

 • Storsatsning lyfter matematikforskning

  Publicerad 2014-03-28
 • Solklar laddare för elbilar på KTH:s campus

  Publicerad 2014-03-27

  Nu kan alla elbilsförare ladda sina fordon med närproducerad el på KTH:s campus. På torsdagen invigdes innerstadens första solcellsdrivna laddstation.

 • Besöket som ska stärka utbildningen på hemmaplan

  Publicerad 2014-03-27

  I tisdags anlände Omans utbildningsministerium till Sverige och KTH. Besöket blev kontrastrisk då ministrarna från sultanatet Oman jobbar med att stärka sitt förhållandevis unga universitetssystem medan KTH snart kan lägga två århundranden av framgångsrik utbildning och forskning bakom sig.

 • Framtidens forskare frågar om allt

  Publicerad 2014-03-26

  Kan man göra ett batteri själv? Är etanol miljövänligt? Vad händer om man äter ett batteri? Det var några av de många och kluriga frågor som forskare på KTH:s Kemivetenskap ställdes inför när 60 vetgiriga barn kom på besök.

 • Forskningsgenombrottet runt terpener

  Publicerad 2014-03-26

  Vetenskapsrådet utvärderade Per-Olof Syréns forskning och kom fram till att den har stor potential för framtiden. Således fick han finansiering för att tillsammans med Mathias Uhlén bygga upp en ny forskningsgrupp på KTH runt sina och forskarkollegan professor Bernhard Hauers resultat. Vad Per-Olof Syrén kommit fram till? Han har studerat naturens sätt tillverka terpenmolekyler, och genom detta fått en förståelse för hur denna byggsten kan användas i helt nya former av läkemedel mot virus, bakterier och cancer.

 • Hon hjälper dig att hjälpa till

  Publicerad 2014-03-24

  Crowdfunding - eller gräsrotsfinansiering - har tidigare använts för att hjälpa olika kulturprojekt och mindre företag att komma på fötter. KTH-studenten Malin Cronqvist insåg snabbt att detta sätt att finansiera något även fungerar utmärkt för internationellt biståndsarbete. Det på grund av att det finns ett stort behov bland donatorer och finansiärer att se att deras insats faktiskt gör skillnad.