Nyheter

 • Framtidens musikinstrument är här

  Publicerad 2015-01-27
  Ett traditionellt musikinstrument används genom att delar av kroppen, som munnen eller händerna, knäpper, trycker, blåser eller slår på det. KTH-forskaren Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som operasångare och tonsättare - låter istället hela kroppen jobba tillsammans med de interaktiva instrument som han och hans team uppfunnit. Nu presenteras de för omvärlden när Carl Unander-Scharin lägger fram sin doktorsavhandling vid KTH. En disputation som kombineras med en konsert där instrumenten får ta plats i rampljuset.

 • Klimatproblemen under lupp i Science

  Publicerad 2015-01-26
  Forskare varnar i en studie i tidskriften Science för att mänskligheten överskridit fyra av nio gränser för hur mycket jorden tål innan vi står inför en drastisk klimatförändring. Enbart tekniska lösningar räcker inte för att rädda planeten jorden.

 • Den första stora vävnadsanalysen av människans proteiner

  Publicerad 2015-01-23
  I november 2014 släpptes så den fullständiga versionen av proteinatlasen. Nu kommer den första riktigt stora analysen baserad på kartläggningen, ett arbete som precis publicerats i Science. Analysen har möjliggjort en enkel och detaljerad bild av de proteiner som är kopplade till cancer, hur många proteiner som befinner sig i blodomloppet och en kartläggning av alla läkemedel som finns på marknaden. Samt mycket mer...

 • Promenadseger för gå-seminarier

  Publicerad 2015-01-21
  Enligt WHO är fysisk inaktivitet den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen, och ligger bakom sex procent av alla dödsfall. Detta blir extra relevant för oss i Sverige då en betydande del av Sveriges befolkning har stillasittande arbeten och livsstilar. En studie vid KTH visar att seminarier som utförs på gående fot både förbättrar studenternas välmående och utbildningens kvalitet.

 • Stockholms Byggnadsförening donerar 10 miljoner till KTH

  Publicerad 2015-01-19
  Dagens bostads- och infrastrukturbyggande blir allt mer komplext och involverar allt fler aktörer som ska verka hållbart och resurseffektivt i en kontext av ökande samhällsekonomiska utmaningar. Stockholmsregionen är en av de snabbast växande i Europa och för att möta utmaningarna och bättre rusta morgondagens ingenjörer, arkitekter och samhällsbyggare donerar nu Stockholms Byggnadsförening 10 miljoner kronor till KTH. Detta för att stärka morgondagens kompetensförsörjning.

 • KTH-professor i Linnés fotspår

  Publicerad 2015-01-14
  Med uppdraget att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället har KTH-professorn Christina Moberg utsetts till ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. – Stimulerande, roligt och hedrande, men också mycket ansvarsfullt, säger hon om sin nya roll.

 • De ska besegra vinterkräksjukan

  Publicerad 2015-01-14
  Första veckorna på jobbet efter julledigheten? Snart är det dags att Vabruari och vård av barn då vinterkräksjukan slår till med full kraft. Inom en överskådlig framtid kan dock spridningen av den förhatliga sjukdomen minskas. En forskargrupp vid KTH leder nämligen ett europeiskt projekt för att ta fram en virusvarnare för att känna av om vinterkräksjukan finns i luften.

 • Handväskan som pratar med din mobil

  Publicerad 2015-01-13
  Hallå där Moa Bergsmark, som tillsammans med tre andra KTH-studenter sytt ihop en snygg elektronisk handväska som kommunicerar med mobiltelefonen. Berätta mer!

 • KTH kan bli riksidrottsuniversitet

  Publicerad 2014-12-17
  KTH är ett av de lärosäten som är först ut i Riksidrottsförbundets satsning på Riksidrottsuniversitet, RIU. Från och med hösten 2015 ska akademi och elitidrottare matchas för fler framtida medaljer.

 • KTH-professor får amerikansk eloge

  Publicerad 2014-12-17
  Hallå Där, Börje Johansson, professor i tillämpad materialfysik på KTH. Du har blivit utsedd till APS Fellow. Vad är det?

 • Hjärtat inspirationskälla för nytt kraftverk

  Publicerad 2014-12-17
  En ny typ av vågkraftverk som inspirerats av hjärtars pump- och styrfunktioner. Det är vad det svenska företaget Corpower Ocean utvecklar. Tekniken, som har tagits fram bland annat av forskare från KTH, är mer effektiv än traditionella vågkraftverk och har precis belönats med ett prestigefyllt pris från Massachusetts Institute of Technology, MIT.

 • Ingen paketlösning för miljön

  Publicerad 2014-12-16
  Under granen ligger många prylar producerade i länder med andra miljöförhållanden – samtidigt som Sverige har minskat sina utsläpp av växthusgaser inom landets gränser.

 • KTH topprekryterar från Google

  Publicerad 2014-12-15
  Hålla där, Nicklas Lundblad, samhällspolitisk chef på Google i Europa och som precis har blivit anställd som adjungerad professor på KTH. Hur känns det?

 • Så slår julresan på klimatet

  Publicerad 2014-12-12
  Ska familjen fira jul i Thailand? Eller kanske ta tåget till Åre? Skillnaden i klimatpåverkan är avsevärd, enligt miljöforskningen. Flyget till badstränderna i Sydostasien orsakar mer än 200 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med den svenska fjällresan.

 • Hyrsamhället är här

  Publicerad 2014-12-12
  Julhandeln slår rekord år efter år. 2014 spår detaljhandelns undersökningsföretag HUI att vi ska spendera 68 miljarder kronor - 2,5 procent mer än förra året – på julklappar. Delandets ekonomi är dock på stark frammarsch och ändrar förutsättningarna för så väl julhandeln som konsumtionen i stort.

 • Näthandeln skapar nya mönster

  Publicerad 2014-12-12
  Hur ser människors vardagliga konsumtionsvanor ut? På vilket sätt kommer internet in i sammanhanget? Det är frågor som forskarna Åsa Svenfelt och Miriam Börjesson Rivera ställer i ett projekt på Centre for Sustainable Communications, CESC. Målet är få in mer indirekta miljöeffekter i miljöutvärderingar när nya teknologier, tjänster och produkter tas fram.

 • Gör som prinsen – hitta rätt sko

  Publicerad 2014-12-12
  Om prinsen haft tillgång till Volumentals 3D-mätteknik hade sagan om Askungen blivit betydligt kortare och prinsens letande mer effektivt. Företagets webbläsar-baserade app kommer snart att användas av större skoåterförsäljare för att hjälpa kunderna hitta skor som sitter perfekt.

 • KTH i europeisk storsatsning på råmaterial

  Publicerad 2014-12-11
  En effektivare råmaterialanvändning är fokus för det nya europeiska samarbetet, KIC- RawMatTERS. KTH, som ingår som en av parterna i konsortiet, har också varit med och arbetat fram det förslag som nu får 300 miljoner euro på fem år från EIT, det europeiska institutet för innovation och teknik.

 • Mångmiljardsatsning på innovationer som främjar äldres hälsa

  Publicerad 2014-12-11
  Nu står det klart att InnoLIFE, det konsortium som KTH är en del av, vunnit dragkampen om EU-medel öronmärkta för att stimulera uppfinningsrikedom och nyttiggörande av vetenskapliga upptäckter för att tackla stora samhälleliga utmaningar relaterat till en åldrande befolkning.

 • Framtidens skog växer sig stark

  Publicerad 2014-12-09
  Samverkan, nytänkande forskning och paradigmskifte. Det var några av ingredienserna då den svenska skogseliten diskuterade skogens och skogsnäringens utveckling och framtid. På KTH:s branschseminarium deltog också kung Carl XVI Gustaf.