Nyheter

 • Samverkan för framtiden

  Publicerad 2014-11-21
  Engagemang, inspiration och dialog. Det tycktes genomsyra kvällen då KTH bjudit in sina nio strategiska partners för att diskutera, ventilera och visionera kring samverkan.

 • KTH-studenter svenska mästare

  Publicerad 2014-11-20
  KTH:s studentlag tog hem segern i årets svenska mästerskap i framtida teknik. Laget ”Lagnamn valt i en demokratisk process” vann över Lund och Linköping i finalen.

 • "Sverige lever inte upp till sin goda självbild"

  Publicerad 2014-11-20
  Hallå där Karin Bradley, biträdande lektor på Institutionen för samhällsplanering och miljö vid KTH, som ska vara med i SVT:s nya samtalsprogram "Runda bordet" den 23 november klockan 20:00 i SVT2.

 • Ny teknik ska göra läkemedel effektivare

  Publicerad 2014-11-19
  Nu har forskare vid KTH utvecklat en proteintagg som kan fästas vid proteinläkemedel för att få dem att stanna längre tid i kroppen innan de bryts ned. Det gör att läkemedlen kan tas i lägre dos, att patienten inte behöver ta medicinen lika ofta och att dosen blir jämnare över tid, vilket höjer effekten av läkemedlet.

 • Från proteiner till promotion

  Publicerad 2014-11-18
  Du har allt en hög panna du, konstaterar hattmakaren Mark Eriksson, när han mäter stjärnforskaren Mattias Uhléns skalle. - Jo, det ryms ju en del härinne, svarar Uhlén, som gör sig redo för sitt uppdrag som promotor vid KTH:s promotion.

 • Medaljör med känsla för samverkan

  Publicerad 2014-11-18
  Att varva teori och praktik är symbiosen som får både akademi och industri att lyfta. Det säger Johan Söderström, vd för svenska ABB och mottagare av KTH:s guldmedalj i industrisamverkan.

 • Cirkulär ekonomi framtidens melodi

  Publicerad 2014-11-16
  Det började med Phoebuskartellen som slöts mellan de stora lamptillverkarna på 1920-talet. Sedan tog det fart på allvar med konsumismens framväxt på 1970-talet. Slit-och-släng-samhället var här. Allvarlig kritik har dock riktats mot vad forskare och andra kallar för "En ohållbar köpfest". KTH-forskaren Amir Rashid och hans kollegor jobbar med ett lösning på problemet som kan kallas cirkulär ekonomi.

 • Smart experimenthus för studenter

  Publicerad 2014-11-12
  Per Lundqvist är med och utvecklar ett unikt studentbostadshus med smarta och energieffektiva lösningar. Han har bland annat forskat på system för energiomvandling och hur man kan göra energianvändning mer effektiv med sikte mot hållbar utveckling.

 • Ger folk makt via mobilen

  Publicerad 2014-11-10
  KTH-forskaren Konrad Tollmar har tillsammans med några kollegor utvecklat mobilappen Opiner som är ett verktyg för direktdemokrati. Med Opiners hjälp kan vem som helst genomföra undersökningar, driva opinion och påverka politiska beslut. – Det radikala med Opiner är att det ger människor en möjlighet som enbart stora organisationer tidigare haft. Det vill säga ett alternativ till tjänster som kan kosta miljoner att använda, säger Konrad Tollmar, universitetslektor på KTH.

 • Här visas framtiden teknik redan idag

  Publicerad 2014-11-10
  Nu på lördag den 15 november invigs utställningen "Forskning pågår" på Tekniska museet i Stockholm, och den handlar om hur IT i framtiden i allra högsta grad kommer att påverka vårt vardagliga liv. Bland forskningsprojekten som kommer att visas upp ingår robotar, självkörande lastbilar, demokrati-appar till mobilen, morgondagens shopping och teknik som väljer musik åt dig beroende på vilket tillstånd din kropp är i. 7 av 9 forskningsprojekt kommer från KTH.

 • Kemipris till solenergiforskare

  Publicerad 2014-11-06
  Hallå där, Licheng Sun, professor i organisk kemi. Du har just fått Arrhenius-plaketten för framstående vetenskaplig forskning på kemiområdet. Hur känns det?

 • Nu lanseras kartan över människans proteiner

  Publicerad 2014-11-06
  Efter 11 år av omfattande forskningsinsatser lanseras idag en vävnadsbaserad karta i form av en interaktiv databas som visar vilka och var proteinerna, livets byggstenar, är uttryckta i olika delar av kroppen hos människan. Databasen, som kallas The Human Protein Atlas, är baserad på 13 miljoner bilder och visar lokaliseringen av människans proteiner i samtliga större vävander och organ.

 • Första svenska översiktsartikeln i Nature Communications

  Publicerad 2014-11-05
  Tommy Ohlsson, professor i teoretisk fysik vid KTH, har tillsammans med en tidigare postdoc på KTH vid namn Shun Zhou forskat om neutriner. Arbetet har varit så pass framgångsrikt att det resulterat i den första svenska översiktsartikeln i den välrenommerade tidskriften Nature Communications.

 • KTH-professorn expert i SVT

  Publicerad 2014-11-05
  Hallå där Åsa Emmer, professor i analytisk kemi, som två torsdagar på rad är med i SVT:s tv-program Plus.

 • Bättre kommunikation mellan patient, vårdpersonal och anhöriga

  Publicerad 2014-11-03
  Whiteboardtavlorna har gjort sitt på vårdhemmen. Det kan tre KTH-studenter konstatera. Nu vill de kasta ut tavlan till förmån för ett superenkelt verktyg som alla kan förstå och använda.

 • Ljuset gör skillnaden

  Publicerad 2014-11-03
  Tänk dig ljuset en tidig morgon i juni. Vill du ha ett sådant i ditt kök? Med LED-belysning är det möjligt att få. Men enligt forskarna på KTH:s Ljuslaboratorium är ljus mycket mer än rätt belysning vid rätt tillfälle.

 • De förädlar framtidens musiktjänster

  Publicerad 2014-10-29
  Trött på att få vilseledande tips i musiktjänster som Spotify eller Grooveshark? Snart kan det problemet vara löst. Forskare på KTH har nämligen tagit fram ett nytt sätt att beskriva och kategorisera musik som kan ligga till grund för hur framtidens musiktjänster ger låttips till lyssnarna.

 • WHO måste se över riktlinjer för dricksvatten

  Publicerad 2014-10-27
  Ingegerd Rosborg, forskare vid KTH, har precis skrivit en bok om dricksvatten. I den tar hon bland annat upp problem som finns beträffande brist på mineraler i dricksvatten samt obalans som kan råda mineralerna emellan. – Vi får skärpa oss om vi ska skryta med att vi har världens bästa dricksvatten, säger Ingegerd Rosborg.

 • Katastrofrobot tar hjälp från tv-spelsvärlden

  Publicerad 2014-10-22
  I ett stort europeiskt forskningprojekt har svenska forskare från KTH varit med och utvecklat ett nytt sätt att styra robotar som används av brandmän, poliser och militär vid katastrofer som bränder, jordbävningar och krig. Forskarna har lånat sättet att styra robotarna från tv-spel som Far Cry och Call of Duty.

 • Studenter bygger minisatellit

  Publicerad 2014-10-21
  Under 2017 kommer KTH Rymdcenter att sända upp en Cubesat, en minisatellit. Därmed blir KTH först i Sverige att ta initiativ till att bygga en sådan satellit. Det är studenter på KTH som kommer att bygga satelliten och nu veckan genomförs en tävling där man kan rösta fram ett namn till studentsatelliten.