Nyheter

 • KTH-professor nominerad till Polhemspriset

  Publicerad 2014-09-30

  Tre svenska ingenjörer har nominerats till årets Polhemspris för sina banbrytande innovationer i människans tjänst. En av dem är Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH.

 • Storslam för forskning inom skog och biomassa

  Publicerad 2014-09-29

  KTH:s forskning inom skogsråvaror och biomassa håller hög nivå. Inte mindre än 8 av de 21 forskningsprojekt som beviljats anslag av Formas bedrivs av KTH-forskare. Av de 85 miljoner kronor som delas ut går nästan hälften till KTH:s forskning inom området.

 • "Vi skapar det offentliga rummet"

  Publicerad 2014-09-29

  Maria Håkansson har bland annat forskat om hur våra vardagsmiljöer, som kollektivtrafiken eller bostadsområdet, kan bli bra mötesplatser för alla sorters människor.

 • De löser problemet med arsenik i vattnet

  Publicerad 2014-09-29

  Varje år utsätts miljontals människor i Bangladesh för arsenik via dricksvattnet. I ett projekt som leds av KTH-professorn Prosun Bhattacharya har man skapat en metod för att hitta dricksvatten med låga eller inga halter av arsenik.

 • Plasmafysikguru besöker KTH

  Publicerad 2014-09-24

  På måndag den 29 september kommer professorn Roy Tobert från University of New Hampshire till KTH. Han är expert på plasmafysisk och kommer att hålla en föreläsning om NASA-projektet MMS, ett projekt som går ut på¨att fyra identiska satelliter i början av mars 2015 kommer att skickas upp omloppsbana kring jorden för att studera fenomenet "Magnetic reconnection".

 • Nytt sätt att tillverka bakteriedödande och luktfria kläder

  Publicerad 2014-09-22

  Kläder och andra produkter som lanserats som luktfria och antiseptiska har debatterats en längre tid. Anledningen till det är de ämnen som dessa produkter behandlats med. Här ingår bland bakteriedödande silverjoner som enligt bland annat Kemikalieinspektionen kan skada arvsmassan, fortplantningen och embryoutvecklingen hos olika organismer. Nu har KTH-forskare uppfunnit ett nytt sätt att ta fram en supertunn tråd som kan behandlas med ett ämne som finns naturligt i vissa alger och därmed ger tråden antibakteriella egenskaper.

 • KTH avancerar i QS-ranking

  Publicerad 2014-09-16

  KTH rankas som 110:e bästa lärosäte i världen i QS World University Rankings. Det är ett avancemang med åtta placeringar jämfört med förra året och är KTH:s högsta placering någonsin i en internationell ranking.

 • Här är KTH:s nya superdator

  Publicerad 2014-09-16

  I oktober anländer KTH:s nya superdator till universitetet. Vi pratar om Nordens snabbaste dator för akademiskt bruk som presterar nästan 2 petaflops.

 • Det har tarmsjukdomar och Östersjön gemensamt

  Publicerad 2014-09-15

  Nu har forskare vid bland annat KTH utvecklat en ny och unik metod för att studera flera bakteriers arvsmassa på en och samma gång. Den ska ligga till grund för en ökad förståelse för hur Östersjön fungerar, men också för tarmbakterier som påverkar människors hälsa.

 • Bränslecellsforskare letar lätta lösningar

  Publicerad 2014-09-11

  Rakel Wreland Lindström forskar inom förnybar energi och bränsleceller på KTH. För snart ett år sedan fick hon berätta för hela världen och Barack Obama om sin forskning. Hon är först ut i vår forskarstafett.

 • KTH avbryter förhandlingarna med CAE

  Publicerad 2014-09-05

  Med anledning av de nya uppgifter som framkommit i KTH:s kontakt med Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har KTH beslutat att avbryta förhandlingarna med det kinesiska flygforskningsinstitutet CAE.

 • KTH utreder samarbete med CAE

  Publicerad 2014-09-03

  KTH kritiseras i kvällens Uppdrag granskning i SVT för sitt agerande i samband med ett eventuellt framtida samarbete med kinesiska forskningsinstitutet Chinese Aeronautical Establishment, CAE. KTH kommer att utreda samarbetet och räta ut alla eventuella frågetecken. Något avtal är ännu inte underskrivet och samarbetet har ännu inte påbörjats.

 • ”Risk att demokratin urholkas”

  Publicerad 2014-09-01

  Enkelt, men riskfyllt för demokratin. Elektroniska val skulle öka trycket för att genomföra alltfler folkomröstningar. Och det skulle kunna vara förödande för samhällsbygget, menar filosofiforskaren Karim Jebari.

 • ”Pappersbaserad röstning ger säkrare val”

  Publicerad 2014-09-01

  Enligt ett utredningsförslag ska tester med elektronisk valprocess genomföras i olika delar av landet när vi går till val 2018. – Det ser jag som urkorkat. Det individuella valet och valhemligheten sätts helt enkelt på spel, säger Svante Linusson, professor i matematik på KTH.

 • Säkerheten kan påverkas positivt

  Publicerad 2014-09-01

  Söndagen 14 september äger riksdagsvalet rum i Sverige. Även om många numera förtidsröstar så är det fortfarande då som valet avgörs. Men tänk om du istället skulle kunna rösta via en app i din mobil? IT-säkerheten är ett av flera avgörande perspektiv.

 • Hon får KTH:s stora pris

  Publicerad 2014-09-01

  Sara Snogerup Linse heter årets mottagare av KTH:s stora pris och 1,2 miljoner kronor. I och med utmärkelsen tar hon plats i samma sällskap som Robyn, Hans Rosling och Niklas Zennström. Förutom sin stora gärning inom proteinforskningen så är Sara Snogerup Linse barnboksförfattare med titlar som "Kjetil lär sig flyga" och "Prins Pralin åker buss".

 • KTH-docent får fastighetspris

  Publicerad 2014-08-29

  Hallå där, Tina Karrbom Gustavsson, docent i byggprojektledning på KTH. Du har blivit utsedd till Årets kvinna i fastighetsbranschen. Hur känns det? – Det känns bra, mycket bra. Att utbildningsfrågorna uppmärksammas och lyfts fram som en viktig och strategisk fråga för fastighetsbranschen är bra.

 • Så bra blev Hammarby Sjöstad ur miljösynpunkt

  Publicerad 2014-08-27

  När Hammarby Sjöstad byggdes var det med miljövisionen att området skulle vara "dubbelt så bra". Forskningsresultat från KTH visar att man i planeringen av den nya stadsdelen lyckades lyfta integreringen av miljöarbetet till en ny nivå, både nationellt och internationellt. Men man kunde ha nått ännu längre, menar Sofie Pandis Iveroth som utvärderat Hammarby Sjöstads miljöprofilering.

 • Lärare på Facebook gör studenter förvirrade

  Publicerad 2014-08-26

  Vissa studenter känner osäkerhet och tvivel när deras lärare använder Facebook som en kommunikationskanal. Det visar en studie som gjorts av forskare bland annat vid KTH.

 • Nytt vindkraftscentrum vid KTH och Uppsala Universitet

  Publicerad 2014-08-22

  KTH och Uppsala universitet bildar nu ett nytt centrum med inriktning mot vindkraft. Centret invigs torsdagen den 28 augusti.