Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Docentföreläsning: Adnan Ploskić - Smarta energilösningar för god hälsa och termisk komfort i byggnader

Välkommen till Adnan Ploskić docentpresentation vid antagning som docent inom ämnet Strömnings- och klimatteori. Presentationen anordnas av Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad (ABE) och Institutionen för Byggvetenskap

Tid: Fr 2023-03-17 kl 15.00

Plats: Sal V2, Teknikringen 76, vån 5

Videolänk: Zoom

Språk: Svenska

Exportera till kalender

Sammanfattning

En pålitlig energiförsörjning är grunden för vårt moderna samhälle och vår levnadsstandard. All energi som vi använder har en miljöpåverkan som bör vägas mot dess nyttan. Fossila bränslen har spelat en viktig roll i vår utveckling och har tjänat oss väl. Välfärden i västvärlden har byggts upp med hjälp av billig olja, kol och gas, men detta är inte hållbart i längden och behöver förändras. Då vårt energibehov förväntas fortsätta öka är det viktigt att vi ställer om till en hållbar energianvändning. I svenska bostäder används energi till el och uppvärmning och många gånger används el direkt eller indirekt till uppvärmning. Därför är det viktigt att minska energianvändningen för uppvärmning i vårt kalla land.

Sverige, såsom Europeiska unionen, planerar att kraftigt minska uppvärmningsbehovet under de närmaste decennierna. Målet är att skapa hållbara samhällen som inom en nära framtid ska bli klimatneutrala. För att uppnå detta är det viktigt att energi tillförs, överförs och används så effektivt som möjligt med minsta nödvändiga miljöpåverkan. I Sverige är fjärrvärme det vanligaste uppvärmningssättet i flerbostadshus. För småhus är någon form av elvärme (inklusive värmepumpar) det vanligaste uppvärmningssättet. I båda bestånden är behovet av energirenovering stort och det är viktigt att deras energianvändning minskas på ett korrekt och balanserat sätt så att vi undviker fallgropar som kan ge oönskade konsekvenser på längre sikt.

Huvudsyftet med forskningsämnet strömnings- och klimatteori är att förbättra termisk komfort och hälsoaspekter för de boende utan att öka energianvändningen i byggnaderna. Hittills har forskningen i huvudsak fokuserat på att utveckla metoder för att effektivisera driften hos värmepumparna och lågtemperaturfjärrvärme. Målet har varit att utveckla tekniska lösningar för att förbättra värmeöverföringen i samtliga led av värmeväxlingen, så att en låg framledingstemperatur kan användas i byggnadens värmesystem. Samma metod har använts för att förbättra förutsättningar för en effektivare drift hos högtemperaturkylsystem.

I denna docentpresentation diskuteras nuvarande utmaningar och möjligheter att minska och effektivisera energianvändningen i våra bostäder utan att göra avkall på hälsoaspekter och den upplevda termiska komforten. Kan vi uppnå detta? Hur skall energirenoveringar utföras för att maximera effekten av åtgärderna? Vilken betydelse har dimensionering och systemkännedom för systemets energiprestanda? Ger nya smarta teknologier möjligheter till förbättringar av byggnaders energiprestanda och effektivare användning av byggnaders klimatsystem?

Avslutningsvis kommer jag att berätta om vår medverkan i europeiska forskningsprojektet Horizon 2020 och om vårt senaste forskningsprojekt som har finansierats av Energimyndigheten och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF).

Docentpresentationen är öppen för allmänheten. Ingen anmälan krävs. Observera att docentpresentationen hålls på svenska (presentation only in Swedish).

Kontaktperson

Annika Gram

E-postadress

agram@kth.se

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2023-03-03