Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

Web Analytics Jam – Ett sätt att komma igång med webbanalys

Analytics Jam på KTH

Image: Pixomar / FreeDigitalPhotos.net

Vi har länge sagt att vi ska arbeta mer med webbanalys och mäta det vi gör för att skaffa oss bättre kunskap om nuläget och för att se om det vi bygger verkligen tjänar sitt syfte. Men det räcker inte att bara prata om det eller att vänta på att det ”stora analysprojektet” ska hamna högst på dagordningen.

Sagt och gjort så startade vi en liten grupp med intresserade för att under en timme varje fredag jobba med webbanalys av någon form. Tanken är att sprida kunskap och intresse inom gruppen, titta på enskilda delar tillsammans eller bara fundera över intressanta case för framtiden.

En timme låter inte mycket (det är det inte heller) men det är i alla fall en början för att få igång funderingar kring vad man kan åstadkomma med webbanalys samt sprida intresset för ämnet. Vi har valt att jobba ”hands on” under denna timme i våra analysverktyg, titta på olika delar av webben och definiera syften för prioriterade sidor. Det ska alltså inte vara ett möte där man bara pratar utan här slänger vi upp idéer och sedan skitar vi ner fingrarna direkt.

Uppläget är lite ledigare än vanligt. Vi har inte spikat än vad ”Jam” innebär än men musik, kaffe och kanske även bullar känns som självklart framöver eftersom det är på fredagseftermiddagar. Vem som helst får komma och det var blandade roller runt bordet sist med UX-are, produktägare, systemarkitet och system/webbutvecklare.

Bra stämning, musik och grävande i siffror

Framöver är tanken att vi ska agera på det vi lär oss och sprida våra insikter i större grupper för att få till en bättre kunskapsspridning och öka medvetenheten kring vad webbanalys kan skapa för mervärde.

Här är Robert som verkar väldigt nöjd med resultatet han har på skärmen. Mer av det vill vi se framöver.

 

 

Hur jobbar din organisation med webbanalys?