Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

Svart på vitt med webbanalys – KTH:s programväljare

När vi satte oss ner under vårt senaste ”Analytics Jam” för titta hur användningen av den nya programväljaren såg ut fick vi några fler insikter och frågeställningar än vad vi från början hade förväntat oss.

Programväljaren på Studentwebben
Programväljaren på Studentwebben - klicka på bilden för att se hur den fungerar

Programväljaren ligger numera överst i menyn när man rör sig på Studentwebben och bygger på att man väljer en utbildningstyp och ett program. Valet lagras sedan i en kaka så att du slipper göra om det varje gång.

Statistik över användningen av programval på Studentwebben
Statistik över användningen av programval på Studentwebbens startsida - Klicka för större bild

Vi gjorde nyligen om programväljaren på vår Studentwebb med målet att få upp antalet som programstyr sin information och tar del av mer riktad information baserat på det program man går. Tidigare låg programväljaren bara på Studentwebbens startsida till höger om ingångsbilden vilket innebar att den inte låg i blickfånget samt att om man kom in via exempelvis en google-sökning så missade man möjligheten att välja program och då programstyra innehållet.

 . . . blev vi först väldigt glada då det var en 500% ökning

När vi nu skulle jämföra användningen av programstyrningen denna månad med månaden innan blev vi först väldigt glada då det var en 500% ökning. Men glädjen var kortvarig. Vi tittade och jämförde en längre period och fick då (till en början) en något märklig kurva. (Se bild ovan)

Den  första nedgången i juli 2010 beror på sommarlov och den stora ”peaken” därefter skolstarten då alla studenter kommer tillbaka till kursstart. Men vad hände i slutet av januari 2011?

Först såg det ut som att programväljaren kanske hade varit trasig men efter en närmare titt på hur Studentwebben i sin helhet har besökts under samma period så är mönstret tydligt.

Besökstatistik till Studentwebben på KTH från 2010 och idag - klicka för att förstora
Besök med programval på Studentwebben
Besök med programval på Studentwebben från 2010 tills idag - Klicka för större bild

Tar man dessutom en närmare titt på hur besöksantalet på Studentwebben såg ut i slutet av januari 2011 jämfört med samma period 2010 så ser man en tydlig nedgång (blå kurva).

Nedgång i besökantalet under 2011 på Studentwebben
Nedgång i besökantalet under slutet av januari 2011 på Studentwebben - klicka för att förstora

Vad den totala nedgången beror på vet vi inte just nu. En bidragande faktor kan vara att befintliga studenter rör sig i allt större utsträckning på KTH Social, vilket skulle kunna vara en av flera förklaringar. Men vi gräver inte djupare i det nu eftersom det är användningen av programväljaren vi undersöker i detta blogginlägg.

Den sista dalen i den första grafen tror vi beror på att programväljaren gick sönder eller blev ännu mer undangömd när vi släppte den stora releasen med ny form av KTH.se. Inte förrän nu har vi uppmärksammat dessa tydliga förändringar, vilket visar på att det kan vara ganska upplysande med webbanalys om man använder det kontinuerligt i sin arbetsprocess och agerar på det man ser.

Sist men inte minst så ser det ju ganska bra ut när kurvan åter igen stegrar upp mot slutet efter omarbetningen av programväljaren. Det betyder att allt fler gör sitt programval och ser sin programriktade information när de besöker Studentwebben.

Vad kan vi göra bättre rent analysmässigt till nästa gång?

 • Sätta upp mätpunkter inför varje nytt projekt så man kan ha koll på användningen från dag ett, och eventuella förändringar över tid.
 • Involvera innehållsägaren i analysen så att den får rapporter och ser förändringarna över tid. Dessa kan ju även vara innehållsstyrda och då är innehållsägaren bättre rustad att tolka dessa förändringar.
Jag heter Niklas och arbetar som tema lead i vårt webbteam som är ansvarigt för bl.a. www.kth.se, bloggplattformar, den centrala söktjänsten, profilsidor m.m. Jag använder denna blogg för att dela med mig av information som handlar om nya projekt och system som vi utvecklar för våra användare på universitetet.

5 reaktioner till “Svart på vitt med webbanalys – KTH:s programväljare”

 1. Svårt med statistiken på universiteten, det finns en naturlig periodicitet som på ett år, så man kan behöva flera års statistik för att det ska bli några tydligare mönster i den här tidsskalan. Kanske kolla på accessloggar för att se hur det ser ut ytterligare något år tillbaka i tiden?

  Besöken på studentwebben kan nog också korreleras med det allmänna söktrycket till KTH, eftersom jag kanske tror lite att de som söker till skolan i allra högsta grad väljer att gå in på ”Student på KTH” och att målgruppsanpassningen verkligen fungerar sådär. Någon som vet hur det såg ut i fjol? Gjordes det förändringar på andra sajter som studera.nu el.dyl som gjorde att det ett tag kändes som den naturliga vägen att gå för att leta efter utbildningar?

  Slumpvisa skott i mörkret.

 2. Har ni tagit fram någon statistik över andelen besök på studentwebben där besökaren redan har valt program? Att en besökare väljer program är i sig inte intressant, eftersom det kan vara någon som bara provar eller det kan vara någon som använde en annan browser än vanligt, men om programväljaren (och målgruppsanpassningen) fungerar som det är tänkt borde i stort sett alla besök på studentwebben vara användare som redan har valt program.

  I övrigt håller jag med Fredrik. 🙂

 3. @fredrik, i det här fallet så är det i princip tre år det gäller och visst kan det skilja en hel del vad gäller söktryck från år till år men det känns inte som att det är förklaringen till de stora nedgångarna i användningen av programstyrning i sig.

  @rasmus, statistiken visar på de besök som har gjort ett programval, d.v.s. sidor som har besökts med programinriktning aktiverad. Att det kan finnas en felmarginal i de absoluta talen är självklar men det spelar ingen roll eftersom det är trenderna vi tittar på.

  Målgruppsanpassningen i all ära men det är inte alls självklart att alla, bara för att de redan är befintliga studenter har valt ett program eftersom det är ett aktivt val man måste göra. Långt ifrån alla gör det. Nu ser vi dock att fler gör det vilket är positivt men den framtida lösningen tror jag är att få studenterna att logga in och då personalisera informationen så programvalet sker per automatik då vi kan avgöra vilket program studenten går.

 4. En bidragande orsak, om än troligen av mindre omfattning, kan vara att deadline för utlandsstudier var 18 jan. För att bland annat kunna se vilka universitet man kan söka till behöver man programstyra, då den informationen är knuten till program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.