Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

Internet Explorer dominerar globalt men inte på KTH

Här om dagen läste jag följande artikel om hur fördelningen såg ut under september månad när det gäller webbläsare världen över: Peak Chrome? Google’s browser falls as Firefox, Internet Explorer stay flat. Rubriken förvånade mig eftersom jag hade KTH:s besökssiffror färskt i minnet.

Global undersökning om webbläsarfördelning
Källa: http://arstechnica.com

Kort bakgrund

På KTH har vi en centralt supporterad Windowsplattform med Windows 7 och Internet Explorer 8. Firefox finns också installerad, men Internet Explorer 8 är default och används av de flesta kan man anta. Plattformen finns installerad i flertalet datorsalar och på många anställdas datorer.

KTH har ungefär en miljon besök per månad, från en mängd olika länder, så fördelningen är ganska god även om merparten så klart är från Sverige.

”På KTH hade Chrome störst andel…”

Fördelning av webbläsaranvändning för KTH:s besök

Stora skillnader

Till min förvåning skiljer sig dock den globala undersökningens siffror radikalt mot de vi ser på KTH. Mest utmärkande är att Internet Explorer har 22.41% lägre andel på KTH än i undersökningen. På KTH hade Chrome störst andel med 27.19%, och på andra plats kommer Internet Explorer med 26.35%. Inom Internet Explorer såg fördelningen ut på följande sätt: IE8 58%, IE9 37%, IE7 4.4%. På tredje plats hittar vi Safari med 20.6%.

Det som förvånar mig är att våra interna siffror skiljer sig så markant från den världsomfattande undersökningen, då vi på KTH har besökare från praktiskt taget hela världen.

Att Chrome har störst andel trots att vi har en utbredd och välanvänd Windowsplattform med Internet Explorer 8 som default tyder på att andra regioner måste ha Chrome i större utsträckning.

Vi ser också att den totala mobilanvändningen har gått upp med 179% för perioden 1 januari till 9 oktober 2011 jämfört med samma period 2012. Där hittar vi många Chromeanvändare på både Android och iPhone.

”Mozillas webbläsare Firefox hittar vi först på fjärde plats”

En annan ögonbrynshöjare är Safaris del av kakan på över 20%. Det är nästan 10% mer än hur det ser ut globalt. För några år sedan var den under 4% på KTH, och ökningen beror självklart på Apples ”success stories” med iPhone, iPad och Macbooks. Att Safari skulle gå om Firefox redan nu trodde jag dock inte. Just Mozillas webbläsare Firefox hittar vi först på fjärde plats med 19.94%.

Tittar man närmare på KTH:s besök från utlandet och vilken webbläsare som används mest, så ser man att Chrome är störst bland besökarna från Indien (52%), Frankrike (31.83%) och USA (30.65%). Detta bidrar så klart till en del av förklaringen.

Kort och gott har c:a 20% av Internet Explorer i den globala undersökningen flyttats till Chrome och Safari på KTH. Jag har tittat på några andra mindre svenska siter som jag förfogar över och även på dessa ligger Chrome i topp.

Hur ser det ut på din webbplats? Bidra gärna med era siffror så får vi en bättre helhetsbild.

Jag heter Niklas och arbetar som tema lead i vårt webbteam som är ansvarigt för bl.a. www.kth.se, bloggplattformar, den centrala söktjänsten, profilsidor m.m. Jag använder denna blogg för att dela med mig av information som handlar om nya projekt och system som vi utvecklar för våra användare på universitetet.

7 reaktioner till “Internet Explorer dominerar globalt men inte på KTH”

 1. Det du ser är en föraning om vad som komma skall. Era användare är antagligen mer internetsavy än genomsnittet!

 2. Kul statistik. Jag kollade upp hur det ser ut för oss i Umeå, och det verkar som att vi hamnar någonstans mittemellan.

  IE: 32,26%
  Chrome: 21,15%
  Safari: 20,47%
  Firefox: 19,12%
  Android: 4,51%

  Mobilt (12,62% av totala antalet besök):
  iOS: 57,76%
  Android: 40,37%
  Windows Phone: 1,02%

  Mvh Hugo

 3. @christian Ja, vi får se framöver men det kan nog stämma.
  @hugo tack för att du delar med dig. IE verkar ha tagit sina procent från Chrome hos er jämfört med oss. För info har vi en mobil andel på 13.75%.

  Mvh // Niklas

 4. Fast de globala rönen verkar inte stämma med verkligheten. Enligt http://gs.statcounter.com/#browser-ww-monthly-201110-201210 ligger Chrome över IE, och Chrome ökar medans IE minskar (även om båda förändringarna är marginella). I augusti hade IE en liten topp och gick nästan ikapp Chrome, men bara nästan.

  Det som skiljer KTH:s resultat från de globala är att safari har tagit en rejäl bit av andelen från chrome och ie, vilket gör att vi har fyra jämnstora alternativ, medans det globalt är så att chrome och ie är klart störst, firefox är klart mindre och safari är ännu mycket mindre.

  Den enda slutsats man egentligen kan dra av både våra data och de globala är att folk använder olika browsers, ingen browser har någon klart dominerande ställning. Och konsekvensen av det är att vi visserligen kan fokusera vårt testande på de vanligaste browsrarna, men utvecklingsfokus måste ligga på att följa standard och göra enkla sidor. Avancerade funktioner bör endast användas som förbättringar kring sådant som redan fungerar i en enkel version.

 5. Håller mer dig Rasmus. Det som dock känns bra är att IE-versionerna inte är så spridda och relativt höga. Det känns som ett mindre problem idag att (bara) använda standarder då uppgraderingen av IE rullar på och 7:an i princip utgått.

 6. Sådan statistik är alltid intressant.

  Hur ser det ut idag då flera går över till Windows 10? Har Microsoft Edge tagit sig in på statistiken?

 7. Hej Stefan!

  Idag vid en snabb koll är siffrorna enligt nedan. Jag antar att det inte riktigt har tagit fart än samt att KTH:s interna Windows-plattform inte kör på Windows 10. Om/när den uppgraderas kommer siffran troligtvis hoppa upp en hel del.

  Chrome 48%
  Safari 25%
  Firefox 12%
  Internet Explorer 11%

  Edge 0.83%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.