#remotedagarna

Under de senaste åren så har vi sakta men säkert gått mer och mer mot att vi jobbar hemma, borta eller på annan plats då och då. Det är tydligt att flexibiliteten i att jobba remote är här för att stanna. Samtidigt så är vi en organisation som är sprungen ur fysiska kontor och vana att mötas i fysiska möten och diskutera runt fysiska whiteboards och post-it-lappar. Hur bryter man det mönstret?

Vi tänker oss göra det genom att helt enkelt tömma kontoret under några dagar i november, tvinga oss tänka nytt och hitta beteenden som hindrar remote, men som också se nya möjligheter till ett förbättrat arbetssätt.

Jag gissar att:

  • Vi kommer dokumentera mer av möten, t ex skriva ståupp i Slack så andra kan läsa dessa senare.
  • Öka transparensen då alla kan vara med på ett möte om de vill, väggar och dörrar eller antal stolar sätter inte stopp.
  • Hittar nya arbetsätt koda på t ex mobprogrammering med skärmdelning.
  • Kunna rektrytera utanför Stockholm.
  • Få mer fritid när vi slipper pendla.

Efter vår test kommer vi såklart köra ett retrospektiv på #remotedagarna och skriva om det här på bloggen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *