Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

#remotedagarna

Under de senaste åren så har vi sakta men säkert gått mer och mer mot att vi jobbar hemma, borta eller på annan plats då och då. Det är tydligt att flexibiliteten i att jobba remote är här för att stanna. Samtidigt så är vi en organisation som är sprungen ur fysiska kontor och vana att mötas i fysiska möten och diskutera runt fysiska whiteboards och post-it-lappar. Hur bryter man det mönstret?

Vi tänker oss göra det genom att helt enkelt tömma kontoret under några dagar i november, tvinga oss tänka nytt och hitta beteenden som hindrar remote, men som också se nya möjligheter till ett förbättrat arbetssätt.

Jag gissar att:

 • Vi kommer dokumentera mer av möten, t ex skriva ståupp i Slack så andra kan läsa dessa senare.
 • Öka transparensen då alla kan vara med på ett möte om de vill, väggar och dörrar eller antal stolar sätter inte stopp.
 • Hittar nya arbetsätt koda på t ex mobprogrammering med skärmdelning.
 • Kunna rektrytera utanför Stockholm.
 • Få mer fritid när vi slipper pendla.

Efter vår test kommer vi såklart köra ett retrospektiv på #remotedagarna och skriva om det här på bloggen.

 

En kommentar till “#remotedagarna”

 1. Kul. Det är kanske inte på så många sätt som polisen är i framkant men det är den första arbetsplats jag har varit på där arbete på distans i olika former är en väletablerad norm.

  Det drivs förstås av att polisen är en rikstäckande organisation och det finns lokalt IT-stöd överallt, men även andra delar av IT-avdelningen är spridda över landet så jag har själv t.ex så gott som daglig kontakt med personer i Linköping och Norrköping. De flesta sitter på sina respektive kontor, men mycket arbete går att göra även utanför.

  Så videomöten är standard, egen Jabra-puck en vanlig accessoar. Verktygsfloran är inte den hippaste utan the usual suspects om man vill driva dem själv bakom sina brandväggar, men man tar vad man har.

  Jag har själv tagit det något steg längre nyligen genom att forma en tvärfunktionell gruppering där vi strukit stå-upp och kör koordinering via chat i första hand. Vi har inte formaliserat stå-upp där, jag har funderat på det men låtit det bero tills vidare. På så sätt har vi fått transparens i pågående arbete mot de som sitter i Norrköping och Linköping vilket har betytt mycket för förtroende och leveranstakt.

  Ser fram emot att få höra om era erfarenheter och slutsatser.

Kommentarer är stängda.