Hoppa till innehåll

Icke-materialister är gladare

En god nyhet: antalet fall av malaria har minskat med 21 procent mellan 2010 och 2015. Eftersom det beräknas vara 212 miljoner fall under 2015 så är det många människor som påverkas.

Så här i jultider tycker jag att det är intressant att människors lycka påverkas av hur man använder sina pengar. Mer specifikt så rapporterar människor som spenderar pengar på andra mer lycka än människor som spenderar pengar på sig själva.

Det ligger väl i linje med att människor som lägger högre vikt vid materialistiska värderingar konsumerar mer, är mer skuldsatta, har lägre kvalitet på mänskliga relationer, agerar mer miljöförstörande, har sämre arbets- och studie-motivation och rapporterar sämre personligt och fysiskt välbefinnande.

Människors handlingar beror av de värderingar som man har. Men det omvända gäller också, människors handlingar skapar värderingar. Effekterna av människors handlingar är dock ännu större än själva handlingens effekter. Detta eftersom människor har en tendens att behandla andra så som man blir behandlad av andra. Det finns alltså tydliga positiva spiraler som man kan vandra i.

Malaria är en sjukdom som är möjlig att diagnosticera, behandla och förebygga. Det är huvudsakligen resursbrist som bromsar en ännu snabbare minskning av malariafall.

Nu blir det jullov och jag tar ett uppehåll med bloggen. Hoppas alla får trevliga helger!

Veckan tips: På hemsidan Give well finns info och länkar till en massa olika välgörenhetsorganisationer. Man kan till exempel köpa några malarianät i julklapp.

2 reaktioner till “Icke-materialister är gladare”

Kommentarer är stängda.