Hoppa till innehåll

Vad gör en ingenjör: del 2

Här följer del 2 av vad gör en ingenjör, där ni får höra svaret direkt ifrån företagen! Missade ni del 1 hittar ni det här.

Vi kunde lukta oss till montern direkt när vi kom in i lokalen. Gott med biopopcorn!

Företag: Viaplay
Representant: Henrik (Arbetar med rekrytering och employeer branding)
Vad gör ert företag? Vi arbetar med underhållning – moments that matter! Det vi erbjuder är en streamingtjänst av film, serier, live sport och TV.
Vad arbetar en ingenjör med hos er? Ingenjörer kan arbeta med hela produkten hos oss. Vi utvecklar ständigt nya funktioner till våra användare, vilket gör att ingenjörerna arbetar med IT på olika håll inom företaget. Det kan vara programmering av molntjänster, användarupplevelse (UX) eller varför inte hantera våra servrar? Vi jobbar teambaserat där många olika kompetenser samlas på ett ställe.
Varför ska man utbilda sig till ingenjör? Du får arbeta med framtiden! Just nu är det en enorm brist på ingenjörer, vilket öppnar upp möjligheten för att kunna välja och vraka bland jobberbjudandena. Om du har ett intresse för teknik är det ett spännande yrke.

Här är vi med en robot som utvecklarna har programmerat!

Företag: Sogeti
Representant: Sara & Malin (fasttracker studenter hos företaget)
Vad gör ert företag? Sogeti är ett IT-konsultföretag. Vi hyr ut personal till andra företag som behöver experthjälp inom olika områden. Alltså är våra kunder andra företag. Exempel på områden är could computing, AI, internet of things (IoT) och testning. Antingen arbetar man hos en kund i projekt som pågår i några månader, eller i flera år. Att vara konsult ger stor variation i arbetet, eftersom att när projektet är klart kan du börja på ett helt nytt projekt med ny inriktning.
Vad arbetar en ingenjör med hos er? I alla våra områden finns det ingenjörer. De kan arbeta med mjukvaruutveckling, projektledning, IoT, verksamhetsutveckling eller till exempel PR.
Varför ska man utbilda sig till ingenjör? Om man har en bred syn av vad man vill arbeta med, men vet med sig att man vill komma långt i livet, så ska man läsa till ingenjör! Du kommer vara kunnig inom många områden, vilket gör att du behöver vara nyfiken på att lära dig mycket. Efter examen kommer du att passa bra in på alla jobb.

De bekämpar brott även bakom datorskärmarna! 

Företag: Polisen
Representant: Tommy (Gruppchef på IT-avdelningen)
Vad gör ert företag? Allt! IT-stödet som poliserna använder för att bekämpa brott är ett viktigt verktyg för samhället. Exempel på IT-system som vi använder i tjänsten är en sensor som sitter på polisbilen, som läser av registreringsnumret på bilar och gör en automatiskt bakgrundsgranskning av bilen och ägaren. Det hjälper poliserna att se om personen exempelvis finns i brottsregistret och kan agera därefter.
Vad arbetar en ingenjör med hos er? Tar hand om all IT genom att utveckla säkerhetslösningar. Det kan vara att hålla data säkert så att inga uppgifter hamnar hos obehöriga eller den häftiga rollen att arbeta som forensiker (IT-världens motsvarighet till kriminaltekniker)! Vi har kontor på Kungsholmen i Stockholm och i Linköping med cirka 800 anställda, varav 250 är rena utvecklare.
Varför ska man utbilda sig till ingenjör? Vi letar efter problemlösare, vilket är precis vad en ingenjör är! Du får arbeta med väldigt spännande saker. Hos Polisen är du med och påverkar samhället som ingenjör, genom att se till att brottsutredningar görs på rätt sätt.

Knutpunkten för alla statliga jobb. Kanske ska jag bli kvar på KTH för alltid?

Företag: Arbetsgivarverket
Representant: Ann (Projektledare för Jobba Statligt)
Vad gör ert företag? Vi profilerar staten som attraktiva arbetsgivare! Till Arbetsgivarverket finns det 250 myndigheter kopplade, där bland Trafikverket, Försvarsmakten, KTH, Kemikalieinspektionen och Riksbanken. Alltså är det hos dessa statliga företag man kan arbeta hos som ingenjör, och inte hos oss på Arbetsgivarverket. Vi har en portal där man kan hitta alla jobbannonser som finns inom de statliga företagen.
Vad arbetar en ingenjör med om man jobbar statligt? Några få exempel är att bygga tunnlar, järnvägar, infrastruktur och elkraft. Även IT är stort tack vare digitaliseringen.
Varför ska man utbilda sig till ingenjör? För att få ett roligt och spännande jobb!

Här hittade jag en gammal klubbmästerist som börjat arbeta!

Företag: MSAB
Representant: Tobias
Vad gör ert företag? Tar fram programvara för att ta ut information från mobiltelefoner och därefter analysera den. Våra främsta kunder är poliser runt om i världen. Produkten vi utvecklar hjälper till att bekämpa brott. Vårt kontor i Sverige ligger i Hornstull i Stockholm och där sker all utveckling. Vi är ungefär 100 anställda i Sverige och 150 i hela världen.
Vad arbetar en ingenjör med hos er? Utvecklar mjukvaran och genomför analyser på den data som utvunnits från mobiltelefonerna. Utvecklingen kan delas upp i 3 steg, där vi först tar redan på hur man kan ta sig in i nya och gamla mobiltelefoner. Sedan implementerar vi tekniken och slutligen genomför analysen.
Varför ska man utbilda sig till ingenjör? För att göra världen till en bättre plats!