Hoppa till innehåll

Glad Earth Day!

Eller jag vet egentligen inte hur glad denna dag är, för idag handlar ju egentligen om att uppmärksamma världens miljöproblem.

En sak som man slås av här i Kenya är allt skräp som ligger samlat längs gatorna, i vattendrag och i högar bredvid de små säljstånden. Större delar av Nairobis avfall transporteras dock bort till så kallade dumpsites. En av dessa dumpsites ligger i utkanten av Nairobi och heter Dandora Landfill. Dandora Landfill är över 30 hektar och var egentligen full redan 2001 men har fortsatt att användas. I denna giftiga miljö vistas några av stadens fattigare invånare. Här samlar de matrester och annat material som de kan återvinna och sälja vidare.

Ett initiativ som har tagits för att tackla skräpproblemet Kenya är att införa ett förbud mot platspåsar. Den som bryter mot dessa regler riskerar att straffas med upp till drygt 300 000 kronor i böter eller fyra år i fängelse. Just plastpåsar är ett stort miljöproblem då de både skadar naturen och leder till hälsoproblem. Det är uppskattat att plastpåsar bidrar till att åtta miljoner ton plast släpps ut i haven varje år. Om vi fortsätter leva som vi gör skulle detta innebära att det under år 2050 finns mer plast än fisk i haven. Förbudet mot platspåsar märks tydligt i Kenya. Vi blev tillsagda redan på flygplatsen i Sverige att inte ta med oss några påsar in i landet och när man handlar blir man erbjuden att köpa mindre påsar i något tygmaterial. Det är ett inspirerande initiativ som blir en påminnelse om vilka utmaningar vi står inför men också om hur många smarta idéer och lösningar som finns.

//Malin