5 tips inför din första kurs

På måndag börjar de riktiga kurserna på KTH vilket många nog ser på med skräckblandad förtjusning. Så lär av mina misstag och ansamlade kunskap från de senaste tre åren och ta till er mina fem bästa tips inför din första kurs. Nu kör vi!

  1. Om du verkligen gett föreläsaren en ärlig chans men inte känner att du får ut något av föreläsningarna så bör du inte gå på dessa. Spendera istället tiden genom att läsa på själv/med klasskamrater och gå till övningar och hjälptillfällen. Obs, detta kräver disciplin! 
  2. Anteckna inte alltid allt som föreläsaren skriver på tavlan utan försök snarare att hänga med i resonemangen och anteckna viktiga punkter. Risken är annars att man inte hänger med samtidigt som läraren redan börjat sudda.                                                                                   
  3. Titta inte i facit till övningsuppgifter tills du gjort ett helhjärtat försök. Det skapar bara en dålig vana och på tentan finns självklart inget facit.                                                                   
  4. Som en mattelärare på KTH en gång sa till mig ”Matematik är inte en åskådarsport”. Vad han menade med det var att oavsett hur mycket hjälpmaterial man hittat eller hur många youtubetutorials man kollat igenom så kommer man inte runt det faktum att man måste räkna mycket själv. Matematik är ett hantverk som man bara lär sig genom övning alltså 🙂 
  5. Våga fråga klasskamrater och lärare om hjälp! Vi är alla bra på olika saker och det är aldrig någon skam i att få hjälp. De personer jag känner som fått bäst betyg på KTH är oftast de som lagt sitt ego åt sidan och bett om hjälp.                                                                                

// Oscar