Mina topp 3 poddar

Är du som jag som också gillar att ha ljud igång i bakgrunden när du pluggar? Eller vill du göra din resa till skolan/jobbet mer meningsfull? Att dra igång en podd istället för musik är en skön omväxling, och förhoppningsvis lär du dig något på köpet.

Jag har hittills inte testat att lyssna på en podd medan jag programmerar. Jag tror det beror på att jag behöver fritt utrymme för att kunna tänka, och kommer därför inte att kunna lyssna på någon som pratar. Däremot passar poddar utmärkt när jag åker till och från skolan, eller under lunchrasten på sommarjobbet. Min resväg till KTH är cirka 40 minuter, vilket gör att jag hinner med en episod per sträcka.

Igår satt jag och arbetade med min läxa i Making Comics kursen. Jag skulle göra en serie på tre sidor med dialog och ifylld med vattenfärg och bläck. Det tog mig totalt 9 timmar att göra färdigt den läxan (om det är någonting jag har lärt mig denna termin så är det att teckna serier tar x3 den tid du tänkt dig att det ska ta). Hur som helst behöver min hjärna inte beräkna några mattetal under tiden, istället är detta utmärkt tid för att lyssna på poddar!

Finally, här kommer mina topp 3 tips på poddar att lyssna på:

1. Mordpodden
    Återberättar historiska och nutida mord som skett i Sverige. Det är två journalister som driver podden, och de berättar morden som om det vore en bok du lyssnar på. I ”pauserna” diskuterar de intressant fakta och frågor från lyssnarna. Vill dock varna att man mår ganska dåligt efter X antal avsnitt i rad, det är trots allt riktiga händelser. Varva därför upp med några avsnitt från följande poddar.
  2. En podd om teknik
    Tre personer med lite olika bakgrund (en är utvecklare, en annan jobbar med musik etc) diskuterar teknik i alla dess former. De har gjort över 150 avsnitt och jag gillar starkt de senare avsnitten för de har utvecklats i hur de klipper materialet och deras gruppdynamik är härlig. De håller inte alltid med varandra, så du lär garanterat få höra olika åsikter i podden!
  3. TEDTalks Technology
    En ”podd” (den finns i Apples Podcaster) som spelar upp TEDTalks inom teknologi. Utöver ljud får du även se den tillhörande videon (vilket arbetar lite emot att det är en podd). Här har du en bank av kunskap där du kan lära dig något nytt på 10 minuter.

Här är ett avsnitt jag lyssnade på igår:

3 ways to make better decisions — by thinking like a computer

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!