Skillnad mellan gymnasiet och universitetet

Jag tänker dela upp svaret i olika kategorier: plugg, fritid, ansvar, övrigt.

>> Plugg

Antalet kurser du läser parallellt skiljer sig. På KTH har du 2 till 4 kurser samtidigt. Det blir att du har mycket tid till att verkligen lära dig ett ämne, istället för att behöva ha koll på över 7 ämnen samtidigt.

Storleken på klassen skiljer sig mellan de olika utbildningarna. På mitt program var vi 80 stycken när vi började, medan på andra program har de varit nästan 200 studenter. Du kan säga adjö till din klass på 30 personer.

Att komma undan med att plugga kvällen innan en tenta fungerar kanske i gymnasiet, men absolut inte på universitetet! Här gäller det att hänga med under kursens gång och att börja tentaplugga två veckor innan tentan.

Ämnena i gymnasiet kan vara ganska breda och ta upp många olika saker, till exempel ”matematik” som lärde ut allt ifrån absolutbelopp till derivator. På universitetet är ämnena mer kompakta och har ett tydligt lärandemål. Till exempel delas matematik upp i fler olika kurser som diskret matte, linjär algebra, envariabelanalys m.fl.

>> Ansvar

Du är helt och hållet ansvarig för att klara av dina studier! Det betyder att ingen lärare kommer att påminna dig om att lämna in kommande läxa eller fråga varför du inte närvarade vid lektionen som var kl.8 på morgonen…

…för det är nämligen ingen obligatorisk närvaro på föreläsningarna! Du kan välja om du hellre vill plugga hemma, på ett fik eller på en skidresa till Åre. Varför ens gå på kl.8 föreläsningarna över huvud taget?

Att ha eget ansvar över sina studier ger frihet om man klarar av att hantera det. Precis som with great power comes great responsibility så gäller det att manövrera sina studier så att man klarar av kurserna.

Om du råkar bli sjuk inför en tenta är det inte lika enkelt att snacka med läraren och be om att få göra om den när du blivit frisk.

>> Fritid

Med det egna ansvaret får du även planera din egna fritid. I och med att veckoschemat ändras varje veckan kan det dock vara svårt att vara ledig en fast dag i veckan (förutom på helgen), för man vet aldrig när man behöver plugga en kväll. Vissa studenter är duktiga på att strukturera sitt pluggande till att enbart plugga under vardagarna. Jag är inte en sådan människa utan jag behöver använda mina helger också till att plugga.

Universitetet bjuder på många olika föreningar som man kan engagera sig i. Hockeylag, ridning, teater, racing, sektionsstyrelsen, klubbmästeri eller varför inte fotoklubb? Det gör att man lätt kan spendera hela sitt dygn i skolan om man så vill. Och om det är en förening som du vill gå med i men som inte existerar kan du alltid skapa en ny!

>> Övrigt

Äntligen slipper du pulvermoset som erbjöds i skolmatsalen på gymnasiet! På universitetet får du välja själv vad du vill äta till lunch. Det populäraste är att ta med sig matlåda och mikra på plats, men de finns de studenter som lyxar till det med att äta ute på lunchrestauranger.

//Madde

Bildkälla: 9gag och Chibird

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!