Mina sabbatsår: År 3

Det blir väl som ytterligare ett år på gymnasiet, tänkte jag inför att jag skulle påbörja mitt basår. Vid studenten hade vi firat att den intensiva gymnasietiden äntligen var slut – och nu skulle jag alltså tillbaka. Men jag hade ju bestämt mig, jag skulle läsa till civilingenjör inom industriell ekonomi. Eftersom jag jag läst samhällsvetenskapsprogrammet i gymnasiet så blev basåret ett måste, det var vägen till min drömutbildning. 

Jag visste även att jag ville studera på KTH men såg basåret som en möjlighet att uppleva en annan stad, därför sökte jag mig till Uppsala Universitetet. Detta var absolut inte ett strategiskt beslut från min sida då universiteten i flera fall garanterar en plats för de studenter som läser basåret på deras universitet. Jag hade alltså en garanterad plats på Uppsalas Universitet som jag inte planerade att använda. Men jag har lärt mig att man ibland måste gå lite på känsla. I mitt fall blev det tanken på att få utforska Uppsala som gav mig den sista lilla motivationen som krävdes för att söka det där basåret. Tillsammans med en vän som jag träffat i England flyttade jag därför till Uppsala, skaffade en cykel och gick med i Snerikes nation.

Valborg i Uppsala

Nu när jag ser tillbaka på det där basåret så kan jag enkelt säga att de var ett av de roligaste åren i mitt liv. Främsta anledningen till detta var alla drivna människor som jag träffade på basåret, där alla hade mål och drömmar för vad de skulle göra efteråt. Dessutom gav det mig möjligheten att smaka på universitetslivet. Vi studerade vid sidan av civilingenjörsstudenterna – vi skrev tentor i samma salar, vi fick tillgång till alla häftiga laboratorium och hade festliga sittningar. Att läsa ett basår var alltså mer likt studier vid ett universitet bara det att kurserna hölls på en gymnasienivå. 

Från en labb där vi kollade på olika växtceller

Till dig som funderar på att läsa ett basår vill jag bara säga – gör det! Det går att styra väldigt mycket själv över hur du vill att ditt basår ska vara och det kan bli långt ifrån ”ytterligare ett år på gymnasiet”.

Se även:

Mina sabbatsår: År 1

Mina sabbatsår: År 2

//Malin

En kommentar till “Mina sabbatsår: År 3”

Kommentarer inaktiverade.