3 kvinnor som format KTH

Kombinationen av att kvinnlig (allmän) rösträtt precis fyllt 100-år och att vi nyss firat alla fantastiska mammor fick mig att börja fundera över de kvinnor som format KTH. Så nu tänkte jag dela med mig av vad jag hittat om några av de kvinnorna som haft en viktig roll i KTHs historia.

Agnes Magnell

Mer än 20 år innan kvinnor fick tillträde till utbildningarna på KTH så fick Agnes dispens för att söka till arkitektlinjen på Kungliga. Året var 1897 när Agnes antogs som specialstuderande vid KTH och blev därmed den första kvinna som studerat vid KTH. Hon hade dock inte möjligheten att ta examen, då detta inte var tillåtet för studenter som var antagna som specialstuderande. Efter sina studier arbetade Agnes en tid för Vattenbyggnadsbyrån där hon bland annat ritade och formgav Salas och Söderhamns vattentorn. Under sina sista studieår gifte hon sig och övergick så småningom till att ta hand om hemmet på heltid.

Britta Snellman

Den första ordinarie kvinnliga studenten på KTH hette Britta Snellman. År 1921 antogs hon vid arkitekturskolan på KTH och studerade där fram till sin examen 1924. Efter examen fick hon anställning hos Ragnar Hjort, som vid den här tiden ritade Nobelstiftelsens hus i Stockholm. Senare kom hon att arbeta vid sidan av sin man och deltog bland annat i nybyggandet av kommunalhuset i Hällefors. Hon var aktiv i sitt yrkesutövande under resten av sitt liv.

Greta Woxén

Electric Gir kallades Greta när började sin utbildning till civilingenjör inom elektroteknik på KTH. När hon 1928 tog sin civilingenjörsexamen blev hon den första kvinna i Sverige med denna examen. Efter examen fick Greta anställning på Elektricitetverksföreningen där hon jobbade ett år innan hon blev hemmafru. Det dröjde fram till 1954 innan Greta gav sig ut i arbetslivet igen, då som lärarinna i matematik och fysik.