Hoppa till innehåll

Det där med plast

Ni vet hur man blir sådär inspirerad på sommarn?! Jag har ju nämnt att jag ska försöka mig på en plastfri månad. Jag har inte riktigt kommit dit ännu men jag är inne i en period där jag funder mycket på det där med plast. Jag tänkte att jag ska dela med mig lite av mina funderingar.

Varje år produceras cirka 320 miljoner ton plast, det motsvarar 46 kg plast per person. I Europa utgörs 40% av den producerade plasten av engångsförpackningar. Cirka 10 miljoner ton plast hamnar varje år i naturen. Den hamnar där efter att den slängts i naturen istället för att återvinnas, men den hamnar även där i form av mikroplaster från till exempel reningsverk och nötta bildäck.

Bild från the Zero Waste Collective

Då plast generellt sätt är mycket svårnedbrytbar så växer mängden plast i naturen varje år. Både vattendjur och landlevande djur fastnar i skräpet och skadas, alternativs får i sig plast vilket leder till invärtes skador. Även människan får i sig en hel del plast. Ni kanske har hört om studien från University of Newcastle som visar att vi varje vecka får i oss en mängd mikroplaster som motsvarande vikten på ett kreditkort. Däremot är inte inte kartlagt riktigt hur all den mikropastan påverkar människan.

Bild från the Zero Waste Collective

Därför tycker jag att det än intressant att se till hur man kan minska sin egen plastproduktion genom att ersätta några av plastprodukterna i sitt liv med andra alternativ.

//Malin

Inför från Naturskyddsföreningen och Omni