Hur ser företag på Data vs IT?

Fick en fråga från en student som undrade om skillnaderna mellan Civilingenjör Datateknik och Civilingenjör Informationsteknik på KTH. Det är en återkommande fråga som jag har fått och därför passar jag på att dela med mig av svaret till er!

Fråga:

Jag är väldigt sugen på att börja IT men har några funderingar.

Jag jämförde kursinnehållen på Datateknik och IT och precis som jag visste sen tidigare så verkar Data ha lite mer mjukvaruinriktade kurser. Jag vet även att IT och Data kan läsa i princip exakt samma masterprogram. Min fråga är då: i och med att Data läser fler mjukvaruinriktade kurser;

(1) kan det vara en nackdel för en jobbsökande från IT som konkurrerar om en plats på ett mjukvaruföretag med en examinerad från Datateknik? Dvs, är data-personen mer eftertraktad på just ett mjukvaruföretag, skulle du säga?

Min andra fråga:

(2) vilka fördelar tror du att en examinerad från IT har på arbetsmarknaden kontra någon från Datateknik och vice versa?

Svar:

Jag passade på att fråga mina äldre kompisar som gått ut från KTH med en IT-examen. Vi kom fram till följande svar på dina frågor:

1. När du söker jobb har arbetsgivarna inte riktigt koll på vad skillnaden är mellan utbildningarna, och därför spelar det inte någon roll när du söker. De ser att du har pluggat IT/Data på KTH vilket är toppen, men de är mer intresserade av vad du faktiskt har lärt dig än vad för kurser du tagit. Något som de däremot kan titta på är vilken master du har läst. I och med att båda programmen kan läsa nästan exakt samma masterprogram finns det ingen större skillnad på hur populära de två utbildningarna är hos arbetsgivarna.

Till exempel om du söker ett jobb inom maskininlärning ser en master inom maskininlärning bättre ut än en master inom tex inbyggda system.

2. Det var svårt att komma på unika fördelar då det går att se utbildningarna som två olika vägar för att nå samma mål. Att vara examinerad från IT har sina fördelar att du har en bredare kunskap som sträcker sig över både mjukvara och hårdvara. Att vara examinerad från Data ger dig fördelen att du har haft lite mer erfarenhet via skolan i mjukvaruutveckling (tex algoritmer). Utbildningarna flätas samman under mastern då det slutar med att vi kan välja samma masterutbildningar som varandra.

Dessutom har vi valbara kurser under de tre första åren, där vi kan välja kurser som det andra programmet läser.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!