Motivation på KTH

Att plugga på KTH kan ibland kännas som en resa utan slut, speciellt när man kommit igenom sin första period på KTH och inser att man har nog har 19 kvar. Jag kommer själv ihåg när jag hade klarat av den första tentan i envariabelsanalysen, som det då kändes som att hela universum kretsade kring, och insåg att KTH faktiskt fortsatta med nya kurser efter den tentan. Då fick jag svindel och såg på min utbildning som ett nästan oöverstigligt berg. Lyckligtvis så var jag inte ensam om att känna så och tillsammans med mina kompisar så lyckades jag återfinna min motivation. Jag har kompisar som klarade mindre än hälften av sina kurser och förlorade sitt CSN under första året på KTH, men som trots det aldrig gett upp och som är i fas nu. Det är självklart att det funnits toppar och dalar under min resa men trots allt så har jag lyckats komma till den 18/20 perioden!

Förra året kom jag på några tips som jag själv använder om jag känner att motivationen börjat dala:

• Om du känner dig omotiverad, sträck ut handen till äldre studenter. Alla har varit med om toppar och dalar, och de äldre studenter (jag!) har kämpat sig igenom dem och hållit ut vilket fört med sig värdefulla insikter.
  • Var inte rädd för att skippa en kurs om det blir för mycket och skriv den vid ett annat tillfälle!
  • Fråga klasskamrater på samma linje om vad som motiverar dem, ofta kan man där hitta inspiration och tips.
  • Börja med de enkla uppgifterna som du har framför dig. Självförtroendet och motivationen får en boost genom att bara börja beta av saker.
  • Sätt upp delmål och sluta inte jobba mot dem helt bara för att motivationen är låg. Motivationen kommer och går men disciplinen den består!
  • Ta pauser! Ofta kan brist på motivation komma ifrån att man är överarbetad. Ta ett steg tillbaka och undersök om det är något åtagande du kan skippa 🙂

// Oscar